Surówka z marchewki lepsza niż z restauracji. Sekret tkwi w 1 wyrazistym dodatku
Smak surówki z marchewki znamy od najmłodszych lat. Nie znaczy to jedna, że nie może nas już niczym zaskoczyć. Nadaj jej zupełnie nowego charakteru poprzez dodanie odrobiny chrzanu. Pikantna nuta pozytywnie zaskoczy niejednego smakosza.
Surówkę z marchewki znamy i lubimy od lat
W surówce z marchewki idealnie łączą się ze sobą różne smaki. Główna bohaterka potrawy dostarcza słodyczy. Do tego dochodzi kwaskowate jabłko i ostry, zdecydowany w smaku chrzan. Taki mariaż nie może zakończyć się niepowodzeniem.
Ilość chrzanu w surówce z marchewki dostosuj do własnych preferencji. Użyj więcej, jeśli lubisz pikantne potrawy lub mniej, jeśli zależy Ci jedynie na podkręceniu całości. Idealnie nada się zarówno chrzan tarty własnoręcznie jak i ten ze słoiczka.
Ruszyło we wszystkich Lidlach. Kup 8 produktów, a zapłacisz mniej o 50%Przepis na apetyczną surówkę z marchewki
Składniki:
- 3 duże marchewki
- 1 duże kwaśne jabłko
- 2 łyżki śmietany 12%
- 1 łyżka majonezu
- 1-2 łyżeczki tartego chrzanu
- cukier
- sól
- pieprz
- sok z cytryny
Jak przyrządzić klasyczną surówkę z marchewki z dodatkiem chrzanu?
Marchew obierz i opłucz pod bieżącą wodą. Warzywo zetrzyj na grubych oczkach tarki. Te same czynności powtórz z jabłkiem. Oba składniki przełóż do miski i skrop delikatnie sokiem z cytryny.
Przygotuj sos do surówki z marchewki. W osobnej miseczce wymieszaj majonez ze śmietaną. Następnie dodaj do nich tarty chrzan. Wszystko dokładnie połącz ze sobą.
Sos wymieszaj z tartą marchewką z jabłkiem. Dopraw do smaku solą, pieprzem i odrobiną cukru. Całość jeszcze raz wymieszaj i odstaw do lodówki do schłodzenia. Po 15-20 minutach surówka z marchewki gotowa jest do podania. Korzeń chrzanu potrafi wzbogacić niejedną surówkę. Sprawdź, jak w pomysłowy sposób doprawić klasyczną mizerię.