Koniec z parzeniem kapusty. Najlepsze gołąbki zrobisz znacznie prościej
Zapomnij o uciążliwym parzeniu kapusty na gołąbki. Na znaną i lubianą potrawę jest znacznie prostszy sposób. Posiekaj warzywo, wymieszaj z mięsem i przyrządź doskonałe gołąbki bez zawijania. Ta metoda stała się prawdziwym hitem.
Gołąbki bez zawijania to prosty i pyszny pomysł na obiad
Do gołąbków bez zawijania nie może zabraknąć sosu. Idealnie sprawdzi się klasyczny- pomidorowy. Nie musisz spędzać długich godzin przy garach, aby go przygotować. Podpowiadamy, ja zrobić ten niezastąpiony dodatek do gołąbków bez zawiania zaledwie w parę chwil.
Surówka z marchewki lepsza niż z restauracji. Sekret tkwi w 1 wyrazistym dodatkuPrzepis na ekspresowe gołąbki bez zawijania
Składniki na gołąbki:
- 1 niewielka główka białej kapusty
- 500 g mięsa mielonego
- 1 cebula
- 1 łyżka masła
- koperek
- 100 g ryżu białego
- 2 jajka
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżeczka granulowanego czosnku
- olej
Składniki na sos do gołąbków:
- 1 butelka passaty pomidorowej
- ½ szklanki śmietany 30%
- sól i pieprz do smaku
- majeranek
- oregano
- odrobina cukru
Doskonałe i szybkie w przygotowaniu gołąbki bez zawijania krok po kroku
Przygotuj kapustę do gołąbków bez zawijania. Warzywo oczyść, wytnij z niego głąb, a pozostałą część pokrój w drobną kostkę. Przełóż ją do miski i oprósz 1 łyżeczką soli. Odstaw na bok na kilka-kilkanascie minut, aby kapusta zmiękła.
W międzyczasie przygotuj pozostałe składniki na gołąbki bez zawijania. Cebulę drobno posiekaj i obsmaż na rumiano na dobrze rozgrzanym maśle. Przełóż ją do pokrojonej kapusty.
Do warzyw dodaj jajka, mięso, ugotowany ryż, posiekany koperek i przyprawy. Całość starannie wymieszaj. Z uzyskanej masy formuj gołąbki bez zawijania w formie niewielkich kotletów. Obsmaż je na patelni na rozgrzanym oleju i przełóż do naczynia żaroodpornego.
Przygotuj sos do gołąbków bez zawijania. Passatę przelej do garnuszka. Zabiel ją śmietaną i dopraw do smaku solą, pieprzem, ziołami i odrobiną cukru. Całość zagotuj, a następnie powstałym sosem zalej poukładane w naczyniu gołąbki.
Piekarnik nagrzej do 190 stopni. Wstaw do urządzenia gołąbki bez zawijania przykryte folią aluminiową. Potrawę piecz przez ok. 40-45 minut. Danie podawaj z gotowanymi ziemniakami, udekorowane świeżym koperkiem. Ewa Wachowicz swoje gołąbki robi z kapitalnym sosem. Przepis na klasyczne gołąbki mamy z babcinego notesu.