Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Koniec z parzeniem kapusty. Najlepsze gołąbki zrobisz znacznie prościej
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 24.02.2023 14:37

Koniec z parzeniem kapusty. Najlepsze gołąbki zrobisz znacznie prościej

pomysłowe gołąbki bez zawijania
Screen z filmu na kanale YouTube @Nathallae

Zapomnij o uciążliwym parzeniu kapusty na gołąbki. Na znaną i lubianą potrawę jest znacznie prostszy sposób. Posiekaj warzywo, wymieszaj z mięsem i przyrządź doskonałe gołąbki bez zawijania. Ta metoda stała się prawdziwym hitem.

Gołąbki bez zawijania to prosty i pyszny pomysł na obiad

Do gołąbków bez zawijania nie może zabraknąć sosu. Idealnie sprawdzi się klasyczny- pomidorowy. Nie musisz spędzać długich godzin przy garach, aby go przygotować. Podpowiadamy, ja zrobić ten niezastąpiony dodatek do gołąbków bez zawiania zaledwie w parę chwil.

Surówka z marchewki lepsza niż z restauracji. Sekret tkwi w 1 wyrazistym dodatku

Przepis na ekspresowe gołąbki bez zawijania

Składniki na gołąbki:

  • 1 niewielka główka białej kapusty
  • 500 g mięsa mielonego
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła
  • koperek
  • 100 g ryżu białego
  • 2 jajka
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka granulowanego czosnku
  • olej

Składniki na sos do gołąbków:

  • 1 butelka passaty pomidorowej
  • ½ szklanki śmietany 30%
  • sól i pieprz do smaku
  • majeranek
  • oregano
  • odrobina cukru

Doskonałe i szybkie w przygotowaniu gołąbki bez zawijania krok po kroku

Przygotuj kapustę do gołąbków bez zawijania. Warzywo oczyść, wytnij z niego głąb, a pozostałą część pokrój w drobną kostkę. Przełóż ją do miski i oprósz 1 łyżeczką soli. Odstaw na bok na kilka-kilkanascie minut, aby kapusta zmiękła.

W międzyczasie przygotuj pozostałe składniki na gołąbki bez zawijania. Cebulę drobno posiekaj i obsmaż na rumiano na dobrze rozgrzanym maśle. Przełóż ją do pokrojonej kapusty. 

Do warzyw dodaj jajka, mięso, ugotowany ryż, posiekany koperek i przyprawy. Całość starannie wymieszaj. Z uzyskanej masy formuj gołąbki bez zawijania w formie niewielkich kotletów. Obsmaż je na patelni na rozgrzanym oleju i przełóż do naczynia żaroodpornego.

Przygotuj sos do gołąbków bez zawijania. Passatę przelej do garnuszka. Zabiel ją śmietaną i dopraw do smaku solą, pieprzem, ziołami i odrobiną cukru. Całość zagotuj, a następnie powstałym sosem zalej poukładane w naczyniu gołąbki

Piekarnik nagrzej do 190 stopni. Wstaw do urządzenia gołąbki bez zawijania przykryte folią aluminiową. Potrawę piecz przez ok. 40-45 minut. Danie podawaj z gotowanymi ziemniakami, udekorowane świeżym koperkiem. Ewa Wachowicz swoje gołąbki robi z kapitalnym sosem. Przepis na klasyczne gołąbki mamy z babcinego notesu.

gołąbki bez zawijania (1).png
Canva / Ahanov Michael