Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Dlaczego dodajemy sól do ciasta? Powód wręcz zachwyca
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 20.02.2023 13:04

Dlaczego dodajemy sól do ciasta? Powód wręcz zachwyca

zagniatanie ciasta
canva/Steve_Gadomski

Do ciasta drożdżowego, na pierogi, sernik i inne wypieki lub dania, koniecznie dodaj szczyptę soli i zagnieć. Efekt zachwyci Cię od razu. Ciasta i potrawy przyrządzone z dodatkiem przyprawy smakują o wiele lepiej, są puszyste, lekkie i na długo zachowują świeżość.

Wsyp szczyptę soli do przygotowywanego ciasta. Różnicę zauważysz od razu

Nie ma nic lepszego niż domowe wypieki. Ciasto drożdżowe, chleb, sernik są o wiele smaczniejsze, kiedy przygotujemy je samodzielnie. Ciasto zagniatamy także do przygotowania pierogów, pizzy, klusek śląskich i innych dań.

W każdym, dobrym przepisie na ciasto pojawia się szczypta soli. Przyprawa nie jest wyczuwalna, nie wpływa negatywnie na walory smakowe wypieków i dań. Wręcz przeciwnie, znacznie poprawia ich aromat i nie tylko.

Sól warto dodać również do ciasta na naleśniki, racuchy, czy placki serowe. Różnica w smaku, strukturze, kolorze będzie od razu zauważalna. Musimy pamiętać jednak o zachowaniu proporcji. Naprawdę wystarczy odrobina przyprawy.

Okrasa miesza je z miodem i zalewa zapiekankę. Takiego sosu się nie spodziewasz

Sól wpływa na smak i konsystencję ciasta

Dodanie szczypty soli do sernika, czy ciasta drożdżowego znacząco wpływa na walory smakowe. Przyprawa wydobywa również aromat. Upieczone ciasto pięknie pachnie i smakuje o wiele lepiej, niż bez przyprawy.

Dodatek soli sprawia także, że ciasto ma bardziej zbitą konsystencję, nie jest lejące i nie lepi się. Po upieczeniu ciasta z dodatkiem soli, otrzymamy puszysty, lekki placek z piękną, złocistą skórką.

Sól pozytywnie wpływa na drożdże i blokuje rozwój pleśni

Sól znacznie przyspiesza aktywność drożdży, co jest niezwykle istotne podczas wypieków. Nie dodajemy jednak soli bezpośrednio do rozczynu, a dopiero później, gdy łączymy resztę składników. 

Dodatek soli skutecznie hamuje również rozwój patogenów w cieście, w tym pleśni i bakterii. Domowy chleb, czy ciasto na dłużej pozostaną smaczne i świeże. Wystarczy niewielka ilość przyprawy, aby zauważyć różnicę.

Czy ciasto na drożdżach instant wyrośnie, jak należy? Jaka jest różnica między drożdżami świeżymi, a suszonymi? W tym artykule poznasz odpowiedzi na powyższe pytania. Dowiedz się również, co oznacza kolor skorupek jajek. Nie każdy ma świadomość.

ciasto.jpg
canva/-lvinst-
Tagi: Ciasto sól Jajka