Smakosze.pl Przepisy Żadne mrożenie i suszenie. Strzelczyk po prostu pakuje grzyby do słoików
Fot. YouTube/Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA

Żadne mrożenie i suszenie. Strzelczyk po prostu pakuje grzyby do słoików

11 października 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Sezon na grzyby kończy się za pasem, więc to dobry powód, aby poznać sposób na ich przechowywanie. Już nie tylko suszenie i mrożenie, bo swoimi radami podzielił się znany kucharz - Tomasz Strzelczyk. Przechowywanie grzybów jego metodą gwarantuje nie tylko zachowanie świeżości, ale też doskonały smak.

Strzelczyk uwielbia grzyby

Tomasz Strzelczyk jako ceniony kucharz i autor kilku książek kulinarnych od lat dzieli się swoim radami kulinarnymi. Robi to nie tylko na łamach swoich bestsellerów, ale też na kanale na YouTubie. To właśnie tam znaleźliśmy jego sposób na przechowywanie grzybów .

Właśnie dlatego podzielił się swoim patentem z internautami. Metoda jest genialna i jak gwarantuje kucharz, grzyby nigdy nie były aż tak smaczne. Należy nadmienić, że Strzelczyk jest zapalonym grzybiarzem, więc co do tej metody, można mu zaufać. Czytaj dalej, a dowiesz się, na czym polega sposób.

solanka do grzybów.jpg
Fot. YouTube/Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA
Przed wyjściem z domu włóż kubek z monetą do zamrażalnika. Później będziesz sobie wdzięczny

Grzyby w zalewie tylko tych składników

Zanim poznasz sposób Strzelczyka na przechowywanie grzybów, musisz dowiedzieć się, jakie składniki są niezbędne. Oprócz grzybów potrzebne będą inne produkty. Są niezbędne, ponieważ to właśnie z nich przygotujesz zalewę, która zachowa świeżość grzybów i nada im wyjątkowego smaku. Składniki znajdziesz na liście poniżej. Pamiętaj, tylko aby żadnego z nich nie pomijać.

Składniki:

  • 2,5 kg oczyszczonych grzybów
  • 2,5 l wody
  • 2 łyżki octu
  • 5 łyżek soli
  • 6 liści laurowych
  • 12 ziaren ziela angielskiego
  • 6 litrowych słoików

Sposób Strzelczyka na przechowywanie grzybów

Do garnka wlej wodę i wsyp sól. Wlej ocet i wymieszaj składniki, aby sól się rozpuściła. Następnie zagotuj składniki. W tym czasie przygotuj słoiki. Najpierw dokładnie je wyparz, a potem umieść po jednym liściu laurowym oraz po dwa ziarna ziela angielskiego.

Do słoików przełóż grzyby. Wypełnij nimi cały słoik. Kiedy solanka się zagotuje, przelej ją do słoików. Szczelnie je zakręć, a następnie ustaw je na blaszce, która jest wyłożona mokrą ścierką.

Włóż je do zimnego piekarnika, temperaturę ustaw 115 stopni i pasteryzuj je przez 40 minut, od momentu zagotowania się grzybów w słoikach. Po tym czasie wyciągnij słoiki i obróć je do góry dnem. Gdy ostygną, obróć je i przechowuj w chłodnym miejscu. Grzyby przechowywane metodą Strzelczyka można wykorzystać do przygotowania przede wszystkim zup i sosów.

grzyby w słoikach.jpg
Fot. YouTube/Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA
Taką zupę grzybową mógłbym jeść non stop. W życiu nie próbowałem lepszej
Układam warstwami i wsadzam do piekarnika. Smakuje lepiej, niż wszystkie szarlotki świata
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy