Smakosze.pl Przepisy Żadne pierogi ruskie, jest 100 razy lepszy patent. Cały sekret tkwi w farszu
fot. Canva

Żadne pierogi ruskie, jest 100 razy lepszy patent. Cały sekret tkwi w farszu

2 maja 2024

W stereotypowej polskiej kuchni pierogi dzielą się na te z mięsem, z kapustą i ruskie. A szkoda, bo ten niezwykły i doceniany na świecie polski produkt może mieć mnóstwo innych obliczy. Oto jedno z nich.

Pierogi z kaszą gryczaną i twarogiem

Co najmniej od czasu, kiedy w niektórych regionach polski zaroiło się od turystów z Zachodu, pierogi w restauracjach przeżywają swój renesans. Specjalistyczne sieci ciągle poszerzają swoją ofertę, zarówno wymyślając nowinki, jak i wyciągając z lamusa stare pomysły.

Warto korzystać z takich inspiracji, a jedną z nich jest faszerowanie pierogów kaszą gryczaną. W tym przepisie łączymy ją z twarogiem, by stworzyć gładki i niezwykle przyjemny w smaku farsz . Takie pierogi są łatwe w przygotowaniu, a fakt, że nie zawierają mięsa, jest ich dodatkową zaletą.

pierogi na talerzu
fot. Canva
Ponacinaj kiełbasę, zalej marynatą i upiecz. Ta wersja smakuje lepiej niż z grilla

Farsz z kaszy i twarogu

Ciasto do pierogów przygotowujemy normalnie, czyli według ulubionego przepisu . Dla tych, którzy swojego jeszcze nie mają, podajemy tu prostą podstawową recepturę .

Składniki

  • ½ kg mąki typu 450
  • 50 g masła
  • szklanka gorącej wody
  • ½ łyżeczki soli

Składniki farszu

  • 250 g kaszy gryczanej
  • 250 g twarogu półtłustego
  • 1 jajko
  • 1 duża cebula
  • Sól, pieprz
  • Do podania: natka pietruszki, jeszcze jedna uduszona cebula

Pierogi faszerowane kaszą

Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodając ciepłe masło i sól. Stopniowo dodajemy gorącą wodę, zagniatając na jednolite ciasto . Kiedy będzie już gładkie, bez jakichkolwiek grudek, i nie kleiste, przykrywamy je ściereczką i odkładamy na pół godziny.

Kaszę gryczaną gotujemy do miękkości według wskazania na opakowaniu. W misce umieszczamy pokruszony twaróg i mieszamy z roztrzepanym jajkiem. Na oleju lub maśle klarowanym smażymy cebulę pokrojoną w kostkę. Kiedy będzie miękka, studzimy ją i dodajemy do farszu. Wszystko mieszamy z ugotowaną kaszą i przyprawiamy solą i pieprzem.

Ciasto partiami wałkujemy na cienkie placki, z których wykrawamy okrągłe kawałki. Na każdym z nich układamy po pół łyżki farszu i zaklejamy. Kiedy posklejamy wszystkie pierogi, w garnku zagotowujemy wodę, osalamy i gotujemy pierogi przez 2 minuty od wypłynięcia na powierzchnię .

Wypróbuj też przepisy na ciasto jabłkowe inspirowane strudlem i gotowanego kalafiora .

pierogi z okrasą
fot. Canva
Natnij pomidory, nafaszeruj koperkiem i zawiń w folię. Dawno nie jadłem czegoś tak pysznego
Biedronka potwierdziła. Dziś od 20:00 do 23:30 uwielbiany produkt dostaniesz gratis, będą limity
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy