Smakosze.pl Porady Żadne pudełko po lodach. Jest 100 razy lepszy sposób na mrożenie koperku
Canva

Żadne pudełko po lodach. Jest 100 razy lepszy sposób na mrożenie koperku

30 kwietnia 2024

Trzymasz mrożony koperek w pudełku po lodach? Czasem wydaje się, że wszyscy Polacy tak robią. Jednak okazuje się, że takie rozwiązanie ma poważny mankament.

Jak przechowywać koperek

Mrożenie posiekanych koperku czy pietruszki to jeden z najpopularniejszych tricków kuchennych. A używanie do tego pudełka po lodach jest tak popularne , że jest nawet obiektem żartów.

Pudełko po lodach zawierające koperek jest tak często spotykane w polskich domach, że kiedy przypadkiem natkniemy się w nim na lody, jesteśmy niemal zdziwieni. Czy to jednak najlepszy pojemnik na siekaną zieleninę?

zamrożony koperek
fot. Canva
Rączka przeszedł samego siebie. Zrobił pierogi z farszem, o jakim nikt by nie pomyślał

Koperek w pudełku po lodach

Okazuje się, że niekoniecznie. Miękki plastik łatwo pochłania zapachy i po jakimś czasie może oddawać je do zawartości pudełka. A koperek nie jest za bardzo odporny na takie wpływy.

Zdecydowanie lepiej więc użyć jednorazowej torebki strunowej , wyprodukowanej z bardziej odpornego plastiku, a torebkę taką wymieniać regularnie. Doskonałymi pojemnikami są też słoiki , których w domu nie brakuje.

Konserwowanie koperku

Ponieważ koperku używamy najczęściej w sałatkach i jako posypkę, nie sprawdzi się tu polecana w innych sytuacjach metoda mrożenia. Chodzi o tę, kiedy składnik, który chcemy zamrozić, układamy w pojemniku na kostki lodu i zalewamy oliwą , a następnie wstawiamy do lodówki lub zamrażarki. (Dobra oliwa powinna ściąć się nawet w lodówce).

Warto jednak i tak sięgnąć do foremek na lód. Jeśli mamy ich pod dostatkiem, w jednej z nich możemy ciasno upakować gałązki koperku i owinąć folią spożywczą. Tak zamrożony koperek można trzymać w lodówce przez około rok.

Przypominamy też, na kiedy należy piec wielkanocne mazurki . Wypróbuj też przepis na roladki schabowe z nietypowym farszem .

mrożone zioła
fot. Canva
Zapomnij o jabłkach. Teraz robi się racuchy na tym składniku
Wbij widelec w pomidora. Ten patent z pewnością wykorzystasz podczas Majówki
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy