Rozbijam cienko schab i smaruję go serkiem topionym. 100 razy bardziej wolę to danie od klasycznych kotletów
Kotlety schabowe to świetny pomysł na niedzielny obiad dla całej rodziny. Ten przepis pokaże ci jak ulepszyć te kotlety. Dzięki temu zaskoczysz wszystkich domowników i odmienisz tradycyjne kotlety. Dla tego smaku warto zaryzykować.
Kotlety schabowe lepsze od klasycznych
Zawsze wydawało mi się, że nic nie jest w stanie pobić klasycznych kotletów ze schabu. Zupełnie przypadkiem trafiłem na ten sposób i coraz rzadziej robię schabowe w tradycyjnej postaci.
Te z przepisu są dużo lepsze, a dodatkowo bardziej soczyste. Dzięki serowemu nadzieniu rozpływają się w ustach. To, co łączy je z tradycyjnymi to chrupiąca panierka. Połączenie naprawdę niesamowite. Zresztą, co ja ci będę dłużej opowiadał. Zrób je i przekonaj się sama.
Takie ciasto zrobię na Walentynki. Nie ma bardziej efektownego deseruNie tylko schab
Kluczowym składnikiem jest oczywiście schab, z którego będziesz robiła kotlety. Musi być świeży i posiadać niewielką ilość tłuszczu. Drugim najważniejszym składnikiem w tym przepisie jest serek topiony. Wybierz, jaki lubisz, ja używam tego o smaku goudy. Resztę składników znajdziesz w liście poniżej. Podobny przepis znajdziesz na kanale Kulinarische Genusse, skąd pochodzą zdjęcia zawarte w tym artykule.
Składniki:
- 700 g schabu
- 150 g serka topionego
- 3 ogórki kiszone
- natka pietruszki
- 100 g mąki
- 100 g bułki tartej
- 2 jajka
- pieprz
- sól
Przepis na kotlety schabowe z serkiem
Zacznij od umycia mięsa. Następnie pokrój schab na kotlety o grubości około 2 centymetrów. Kotlety rozbij. Na każdy z nich nałóż topiony serek i rozsmaruj.
Natkę pietruszki umyj i drobno posiekaj. Posyp po powierzchni kotleta. Na dużych oczkach tarki zetrzyj ogórki kiszone. Starte ułóż na mięsie. Dopraw je solą oraz pieprzem.
Każdy z kotletów z nadzieniem zawiń w roladki. Do miski wbij jajka i wymieszaj. Roladki ze schabu obtocz w mące. Następnie zamocz je w jajku i obtocz w bułce tartej.
Na patelni rozgrzej olej. Ułóż na niej roladki. Smaż z każdej strony, do momentu zarumienienia się panierki. Gotowe kotlety podawaj z ziemniakami i ulubioną surówką. Sprawdź, babciny przepis na rosół z kaczki oraz dowiedz się, czy możesz jeść końcówkę z banana.