Smakosze.pl Przepisy Żadne schabowe i mielone. Kotlety Gyros biją je na głowę o stokroć
Canva/@from_my_point_of_view

Żadne schabowe i mielone. Kotlety Gyros biją je na głowę o stokroć

14 stycznia 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Jeżeli wczoraj na obiad miałaś kotlety schabowe, dzisiaj mielone, a na jutro skończyły ci się pomysły, ten przepis jest właśnie dla ciebie. Dzięki niemu zrobisz coś nowego i będziesz zachwycona.

Wszystko już było

Czasami możemy odnieść wrażenie, że wszystko już było i trudno zaskoczyć siebie, jak i naszych bliskich. Tak samo jest w kuchni. Bo na ile sposobów można zrobić kotlety? Propozycji jest wiele, ale są one limitowane, dlatego zmieniamy i urozmaicamy to, co już znane.

mielone.jpg
Canva/@tgchan
Na jakim mięsie gotujesz zupę ogórkową? Ten babciny patent jest dziś zapomniany

Co to za kotlety?

Nie będą to typowe kotlety, które masz teraz w swojej wyobraźni. Ich głównym składnikiem są udka z kurczaka. Zaskoczona? Nie dziwię się, ale czytaj dalej i zrób je w swoim domu.

Składniki:

  • 4 udka z kurczaka
  • 3 ogórki konserwowe
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka żółta
  • 300 g żółtego sera
  • 60 g majonezu
  • 80 g keczupu
  • sól
  • przyprawa gyros

Jak zrobić to danie?

Wykonanie jest niezwykle łatwe i szybkie. Zacznij od umycia udek z kurczaka. Następnie za pomocą pięści lekko spłaszcz udka. Możesz zrobić to również tłuczkiem. Mięso natrzyj solą, przyprawą gyros i odstaw na chwilę. Kiedy mięso się marynuje, pokrój warzywa. Ogórki pokrój w drobną kostkę. Papryki umyj i również pokrój je w ten sam sposób. Warzywa wrzuć do miski, dodaj keczup oraz majonez. Wymieszaj.

Po około 30 minutach mięso powinno być gotowe do smażenia. Na patelni rozgrzej olej. Połóż na niej udka i obsmaż z obu stron do zarumienienia . Następnie przełóż je do blachy wyłożonej papierem lub do naczynia żaroodpornego. Na każdym z udek ułóż wcześniej przygotowane warzywa. Na dużych oczkach tarki zetrzyj ser i posyp nim mięso z warzywami. Piecz w temperaturze 190 stopni, do momentu zarumienienia i roztopienia sera. Przeczytaj także, jak zrobić przepyszne placki ziemniaczane oraz co powiedział kaset Biedronki .

udka.jpg
Canva/@Jose Manuel Gelpi
Niewiele osób zna ten patent na surówkę z kapusty pekińskiej. 1 składnik jest zaskoczeniem
Nie uwierzysz, ile w tym roku kosztuje 1 pączek u Gessler. Cena jak z kosmosu
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy