Żadne schabowe i mielone. Kotlety Gyros biją je na głowę o stokroć
Jeżeli wczoraj na obiad miałaś kotlety schabowe, dzisiaj mielone, a na jutro skończyły ci się pomysły, ten przepis jest właśnie dla ciebie. Dzięki niemu zrobisz coś nowego i będziesz zachwycona.
Wszystko już było
Czasami możemy odnieść wrażenie, że wszystko już było i trudno zaskoczyć siebie, jak i naszych bliskich. Tak samo jest w kuchni. Bo na ile sposobów można zrobić kotlety? Propozycji jest wiele, ale są one limitowane, dlatego zmieniamy i urozmaicamy to, co już znane.
Co to za kotlety?
Nie będą to typowe kotlety, które masz teraz w swojej wyobraźni. Ich głównym składnikiem są udka z kurczaka. Zaskoczona? Nie dziwię się, ale czytaj dalej i zrób je w swoim domu.
Składniki:
- 4 udka z kurczaka
- 3 ogórki konserwowe
- 1 papryka czerwona
- 1 papryka żółta
- 300 g żółtego sera
- 60 g majonezu
- 80 g keczupu
- sól
- przyprawa gyros
Jak zrobić to danie?
Wykonanie jest niezwykle łatwe i szybkie. Zacznij od umycia udek z kurczaka. Następnie za pomocą pięści lekko spłaszcz udka. Możesz zrobić to również tłuczkiem. Mięso natrzyj solą, przyprawą gyros i odstaw na chwilę. Kiedy mięso się marynuje, pokrój warzywa. Ogórki pokrój w drobną kostkę. Papryki umyj i również pokrój je w ten sam sposób. Warzywa wrzuć do miski, dodaj keczup oraz majonez. Wymieszaj.
Po około 30 minutach mięso powinno być gotowe do smażenia. Na patelni rozgrzej olej. Połóż na niej udka i obsmaż z obu stron do zarumienienia . Następnie przełóż je do blachy wyłożonej papierem lub do naczynia żaroodpornego. Na każdym z udek ułóż wcześniej przygotowane warzywa. Na dużych oczkach tarki zetrzyj ser i posyp nim mięso z warzywami. Piecz w temperaturze 190 stopni, do momentu zarumienienia i roztopienia sera. Przeczytaj także, jak zrobić przepyszne placki ziemniaczane oraz co powiedział kaset Biedronki .