Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Na jakim mięsie gotujesz zupę ogórkową? Ten babciny patent jest dziś zapomniany
Maciej Jurczyk
Maciej Jurczyk 14.01.2024 15:19

Na jakim mięsie gotujesz zupę ogórkową? Ten babciny patent jest dziś zapomniany

zupa ogórkowa
Canva/@stockphotostudio

Zgadnij, co to za zupa. Ma głęboki zielony kolor i jest lekko kwaśna. Tak, to ogórkowa . Pod względem popularności w Polsce zajmuje trzecie miejsce, zaraz po rosole i pomidorowej. Nic dziwnego, bo kochają ją wszyscy, ale czy wiesz, jak ugotować ją dobrze? Ten przepis ci pomoże.  

Za co uwielbiamy ogórkową?

Ogórkową uwielbiamy za niepowtarzalny smak. Dostarczają go ogórki kiszone. Dzięki nim zupa nabiera pięknej i zielonej barwy, a także lekko kwaśnego smaku. 

Powinniśmy doceniać ją także za właściwości zdrowotne. Ogórki, które wykorzystujemy do przygotowania zupy, zawierają witaminę B. Odpowiadają za poprawę kondycji skóry, paznokci i włosów. Warzywo użyte w zupie wpływa na poprawę trawienia, wspomaga mikroflorę jelitową oraz obniża pH jelit.

ogórki kiszone.jpg
Canva/@bit245
Niewiele osób zna ten patent na surówkę z kapusty pekińskiej. 1 składnik jest zaskoczeniem

Czego będziesz potrzebować?

Przepis na tę zupę wyróżnia mięso, które zostało użyte do jej ugotowania. Większość przepisów wskazuje, aby ogórkową gotować na kurzych udkach lub skrzydełkach. W tym przepisie do przygotowania zupy ogórkowej użyjemy żeberek wieprzowych. Dokładnie tak jak robiły to nasze babcie.

Składniki:

  • 600 g żeberek wieprzowych
  • 3 l wody
  • 2 duże marchwie
  • 1 por
  • 2 pietruszki
  • pół selera
  • 500 g ziemniaków
  • 3 liście laurowe
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • 5 ziarenek pieprzu
  • 500 g ogórków kiszonych
  • 100 g śmietany 30%
  • koperek
  • sól
  • pieprz

 

Ogórkowa według babci

Zacznij od umycia żeberek. Dopiero po tym włóż je do dużego garnka, zalej wodą i zagotuj. Jeżeli pojawi się szumowina (biała piana), zbierz ją. Zmniejsz ogień i przykryj gotujące się mięso. Po godzinie dodaj liście laurowe, ziarenka ziela angielskiego oraz pieprzu. Podczas gotowania się mięsa, obierz i umyj seler, marchew oraz pietruszkę. Warzywa pokrój w kostkę. Por dokładnie wypłucz z piasku, który zalega między jego łodygami, przekrój go na pół, a następnie posiekaj. 

Na dużej patelni rozgrzej olej. Podsmaż wszystkie warzywa, do momentu zeszklenia się pora. Ogórki zetrzyj na dużych oczkach tarki i podsmaż na maśle. Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w kostkę. Wszystkie warzywa dodaj do gotującego się mięsa. Przypraw solą i pieprzem. Gotuj do momentu zmięknienia ziemniaków. Wyciągnij mięso. Dodaj ogórki. Zagotuj i wyłącz kuchenkę. Dodaj śmietanę, koperek i kawałki ugotowanego mięsa z żeberek. Dopraw i gotowe. Przeczytaj, co zrobić z zielonej części pora oraz sprawdź swoją wiedzę o słodkościach

marchew.jpg
Canva/@Studio Germany