Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Niewiele osób zna ten patent na surówkę z kapusty pekińskiej. 1 składnik jest zaskoczeniem
Maciej Jurczyk
Maciej Jurczyk 14.01.2024 14:40

Niewiele osób zna ten patent na surówkę z kapusty pekińskiej. 1 składnik jest zaskoczeniem

sałata pekińska
Canva/@sergey kłopotów

Surówka do kotleta to jego nieodłączny element. Nie musi być ona jednak nijaka. Możesz urozmaicić klasyczną surówkę z pekińskiej i nadać jej nowy lepszy smak. Z tym składnikiem to możliwe. 

 

Z chińskiej stolicy na polskie stoły

Nazwa kapusty pekińskiej nie jest przypadkowa. Ona naprawdę pochodzi z Chin. W północnej części tego kraju uprawiano ją już w III wieku. Najpierw trafiła do Stanów Zjednoczonych, a w latach 30 XX wieku do Europy.

Oprócz niezwykłej historii sałata ma cenne wartości odżywcze i właściwości. Każdy wie, że pekińska świetnie smakuje, ale nie każdy wie, że zawarte są w niej witaminy A, B, C. Jedną z jej najbardziej pożądanych właściwości jest ta antybakteryjna. 

sałaty.jpg
Canva/@joloei
Kiedyś królowały na stołach, dziś przyprawiają o gęsią skórkę. Przypominamy kultowe potrawy z czasów PRL

Diabeł tkwi w składnikach

Surówka z sałaty pekińskiej nie potrzebuje wielu składników. Jeżeli dodasz ten jeden, otrzymasz smak, o którym nigdy byś nie pomyślała. Tym składnikiem jest sezam. Zaskoczona? Ja też byłem, ale odkąd o tym usłyszałem, dodaję zawsze.

Składniki:

  • 1 kapusta pekińska
  • 1 duży ogórek
  • 1 papryka czerwona
  • 1 puszka kukurydzy
  • 20 g sezamu
  • oliwa
  • sok z cytryny
  • sól
  • pieprz

 

Jak zrobić tę surówkę?

Zacznij od oderwania głąba kapusty. Następnie dobrze ją wypłucz. Połóż warzywo na desce do krojenia i posiekaj na paski o grubości około 5 milimetrów. Przełóż do dużej miski. 

Ogórka pokrój w cienkie plastry, a paprykę w małą kostkę i dodaj do kapusty. Dosyp odsączoną kukurydzę. Wlej oliwę, sok z cytryny i dopraw solą oraz pieprzem. Całość wymieszaj. Na końcu wsyp najważniejszy składnik, czyli sezam i masz gotową surówkę do obiadu. Sprawdź, co wiesz o gotowaniu oraz dlaczego lepiej unikać dżemu z takim składem.

sezam.jpg
Canva/@peangdao