Niewiele osób zna ten patent na surówkę z kapusty pekińskiej. 1 składnik jest zaskoczeniem
Surówka do kotleta to jego nieodłączny element. Nie musi być ona jednak nijaka. Możesz urozmaicić klasyczną surówkę z pekińskiej i nadać jej nowy lepszy smak. Z tym składnikiem to możliwe.
Z chińskiej stolicy na polskie stoły
Nazwa kapusty pekińskiej nie jest przypadkowa. Ona naprawdę pochodzi z Chin. W północnej części tego kraju uprawiano ją już w III wieku. Najpierw trafiła do Stanów Zjednoczonych, a w latach 30 XX wieku do Europy.
Oprócz niezwykłej historii sałata ma cenne wartości odżywcze i właściwości. Każdy wie, że pekińska świetnie smakuje, ale nie każdy wie, że zawarte są w niej witaminy A, B, C. Jedną z jej najbardziej pożądanych właściwości jest ta antybakteryjna.
Kiedyś królowały na stołach, dziś przyprawiają o gęsią skórkę. Przypominamy kultowe potrawy z czasów PRLDiabeł tkwi w składnikach
Surówka z sałaty pekińskiej nie potrzebuje wielu składników. Jeżeli dodasz ten jeden, otrzymasz smak, o którym nigdy byś nie pomyślała. Tym składnikiem jest sezam. Zaskoczona? Ja też byłem, ale odkąd o tym usłyszałem, dodaję zawsze.
Składniki:
- 1 kapusta pekińska
- 1 duży ogórek
- 1 papryka czerwona
- 1 puszka kukurydzy
- 20 g sezamu
- oliwa
- sok z cytryny
- sól
- pieprz
Jak zrobić tę surówkę?
Zacznij od oderwania głąba kapusty. Następnie dobrze ją wypłucz. Połóż warzywo na desce do krojenia i posiekaj na paski o grubości około 5 milimetrów. Przełóż do dużej miski.
Ogórka pokrój w cienkie plastry, a paprykę w małą kostkę i dodaj do kapusty. Dosyp odsączoną kukurydzę. Wlej oliwę, sok z cytryny i dopraw solą oraz pieprzem. Całość wymieszaj. Na końcu wsyp najważniejszy składnik, czyli sezam i masz gotową surówkę do obiadu. Sprawdź, co wiesz o gotowaniu oraz dlaczego lepiej unikać dżemu z takim składem.