Żadne schabowe, żadne mielone. Wyborne kotlety francuskie powalają je na łopatki
Nasze tradycyjne kotlety mają poważną konkurencję. Tym razem mielone mięso i schab będą zbędnymi dodatkami, bo z banalnego przepisu zrobisz kotlety z kurczaka. Ich smak jest obłędny, a to wszystko dzięki dosyć nietypowym składnikom. Wypróbuj sposób, a domownicy przez długi czas nawet nie spojrzą na schabowe.
Schabowe kontra kotlety francuskie
Polska kuchnia byłaby bez kotletów jak Warszawa bez Pałacu Kultury i Nauki. Z jednej strony pojawiają się one w domowym menu zbyt często, a z innej po prostu trudno im się oprzeć. Prym wiodą oczywiście schabowe i mielone, ale nie oszukujmy się, każdego z nas dotyka czasami przesyt, a wtedy warto poszukać smacznej alternatywy.
Jedną z nich są kotlety francuskie. Wciąż pozostajemy w kręgu kotletów, ale przygotowanych i smakujących zupełnie inaczej. Przepisem na to danie dzielimy się w dalszej część tekstu. Postępując według naszych wskazówek, zrobisz je łatwo i co najważniejsze – szybko. Grzechem byłoby, nie podać ich na obiad .

Kotlety z kurczaka i kilku dodatków
Kotlety francuskie powstają z filetów kurczaka. Mięso jest ważnym składnikiem, jednak to nie ono stanowi o wyjątkowości dania. Za smak odpowiada panierka, która powstaje z dosyć nietypowych składników. Jest to ser, mleko oraz mąka. Co ciekawe, do doprawienia kotletów nie wykorzystasz standardowych przypraw, ale zupę cebulową w proszku. Bez problemu znajdziesz ją w każdym sklepie na dziale z przyprawami. Proporcje potrzebnych artykułów poznasz, sprawdzając poniższą listę.
Dalsza część tekstu pod filmem.
Składniki:
- 500 g fileta z kurczaka
- 100 g żółtego sera w kostce
- 100 ml mleka
- 3 łyżki mąki pszennej
- 1 jajko
- 1 opakowanie zupy cebulowej w proszku
- olej

Przpeis na kotlety francuskie
Filety z kurczaka umyj, a następnie osusz i oczyść z białych błon. Mięso pokrój na kotlety i rozbij je. Kolejnym etapem przygotowań jest zrobienie panierki. W tym celu ser zetrzyj na dużych oczkach tarki i przełóż go do miski. Wbij jajko, wsyp mąkę i wlej mleko. Dodaj zupę cebulową i wymieszaj składniki.
Do miski z panierką włóż pokrojone kawałki kurczaka. Każdy z nich dokładnie obtocz. Na patelni rozgrzej olej. Kiedy osiągnie wysoką temperaturę, ułóż na nim mięso. Smaż je z każdej strony, aż przyrumieni się na złoty kolor. Gotowe kotlety podawaj na obiad z ulubionymi dodatkami.
Sprawdź także, jakiej części kurczaka nie spożywać oraz poznaj przepis na sycącą zupę .
