Smakosze.pl Przepisy Żadne schabowe, żadne mielone. Wyborne kotlety francuskie powalają je na łopatki
Fot. YouTube/Majkel

Żadne schabowe, żadne mielone. Wyborne kotlety francuskie powalają je na łopatki

25 lutego 2025
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Nasze tradycyjne kotlety mają poważną konkurencję. Tym razem mielone mięso i schab będą zbędnymi dodatkami, bo z banalnego przepisu zrobisz kotlety z kurczaka. Ich smak jest obłędny, a to wszystko dzięki dosyć nietypowym składnikom. Wypróbuj sposób, a domownicy przez długi czas nawet nie spojrzą na schabowe.

Schabowe kontra kotlety francuskie

Polska kuchnia byłaby bez kotletów jak Warszawa bez Pałacu Kultury i Nauki. Z jednej strony pojawiają się one w domowym menu zbyt często, a z innej po prostu trudno im się oprzeć. Prym wiodą oczywiście schabowe i mielone, ale nie oszukujmy się, każdego z nas dotyka czasami przesyt, a wtedy warto poszukać smacznej alternatywy.

Jedną z nich są kotlety francuskie. Wciąż pozostajemy w kręgu kotletów, ale przygotowanych i smakujących zupełnie inaczej. Przepisem na to danie dzielimy się w dalszej część tekstu. Postępując według naszych wskazówek, zrobisz je łatwo i co najważniejsze – szybko. Grzechem byłoby, nie podać ich na obiad .

kurczak w panierce.jpg
Fot. YouTube/Majkel
Wrzuć liście laurowe do garnka i gotuj 20 min. Ten przepis to skarb

Kotlety z kurczaka i kilku dodatków

Kotlety francuskie powstają z filetów kurczaka. Mięso jest ważnym składnikiem, jednak to nie ono stanowi o wyjątkowości dania. Za smak odpowiada panierka, która powstaje z dosyć nietypowych składników. Jest to ser, mleko oraz mąka. Co ciekawe, do doprawienia kotletów nie wykorzystasz standardowych przypraw, ale zupę cebulową w proszku. Bez problemu znajdziesz ją w każdym sklepie na dziale z przyprawami. Proporcje potrzebnych artykułów poznasz, sprawdzając poniższą listę.

Dalsza część tekstu pod filmem.

Składniki:

  • 500 g fileta z kurczaka
  • 100 g żółtego sera w kostce
  • 100 ml mleka
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1 opakowanie zupy cebulowej w proszku
  • olej
smażenie kotletów.jpg
Fot. YouTube/Majkel

Przpeis na kotlety francuskie

Filety z kurczaka umyj, a następnie osusz i oczyść z białych błon. Mięso pokrój na kotlety i rozbij je. Kolejnym etapem przygotowań jest zrobienie panierki. W tym celu ser zetrzyj na dużych oczkach tarki i przełóż go do miski. Wbij jajko, wsyp mąkę i wlej mleko. Dodaj zupę cebulową i wymieszaj składniki.

Do miski z panierką włóż pokrojone kawałki kurczaka. Każdy z nich dokładnie obtocz. Na patelni rozgrzej olej. Kiedy osiągnie wysoką temperaturę, ułóż na nim mięso. Smaż je z każdej strony, aż przyrumieni się na złoty kolor. Gotowe kotlety podawaj na obiad z ulubionymi dodatkami.

Sprawdź także, jakiej części kurczaka nie spożywać oraz poznaj przepis na sycącą zupę .

kot lety.jpg
Fot. YouTube/Majkel
Królowa przypraw, przyspiesza przemianę materii. Dodaj ją do każdego mięsa
Rodzina co chwilę prosi mnie o te naleśniki. Nie ma lepszych na obiad
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy