Smakosze.pl Przepisy Zagnieć mąkę z wodą i olejem. Na ten placek położysz dosłownie wszystko
Fot. Canva/RobsonPL

Zagnieć mąkę z wodą i olejem. Na ten placek położysz dosłownie wszystko

9 kwietnia 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Z mąki i wody błyskawicznie stworzysz najprostszy podpłomyk i położysz na nim, co tylko chcesz. Potrzebne produkty kosztują grosze, a ostateczny smak tego dania zależy tylko od twojej fantazji. To wyjątkowo uniwersalne i wdzięczne danie.

Niezwykle pyszny placek

Kiedy spróbowałem tego placka po raz pierwszy u znajomych, pomyślałem, że zrobili podpłomyki. Ich smaki przypomniał mi się czasy dzieciństwa, kiedy robiła je moja babcia. Byłem zaskoczony, gdy powiedzieli mi, że technicznie rzecz biorąc, nie są to podpłomyki, bo jednak robi się je inaczej.

Dopiero wtedy znalazłem różnice. Na prościutki wypiek z mąki i wody możesz położyć dodatki, które akurat masz w swojej lodówce. Wybór dodatków należy tylko do ciebie. Możesz również położyć na wierzchu ser, który w połączeniu z ciastem, stworzy pyszną przekąskę. Dowiedz się, jak zrobić te pyszne i tanie placuszki z przepisu poniżej. Ich przygotowanie trwa chwilę, bo nie musisz czekać na wyrośnięcie ciasta.

flammkuchen.jpg
Fot. Canva/A_Lein
Ugotuj ryż, wrzuć na patelnię i zalej jajkami. Dawno nie jadłam czegoś tak pysznego

Tak wiele za tak niewiele

Tak jak pisałem wcześniej, w tym przepisie stałymi składnikami są tylko te, z których przygotowujesz ciasto. Reszta zależy od tego, co masz w lodówce. Może to być ser, szynka, boczek a nawet cebula. Na liście poniżej znajdziesz składniki zarówno na ciasto, jak i te, które ja sam najczęściej kładę na ich wierzch.

Składniki:

  • 200 g mąki pszennej
  • 125 ml wody
  • 20 ml oleju
  • woda
  • 200 g śmietany 12%
  • 2 małe cebule
  • 100 g boczku

Przepis na niezwykły placek

Przygotowanie flammkuchen, bo tak dokładnie nazywają się te alzackie placuszki, rozpocznij od wsypania mąki do miski. Następnie wlej wodę oraz olej . Wszystkie składniki zagnieć na jednolite i gładkie ciasto .

Cebulę obierz i pokrój w cienkie okręgi. Przełóż je do miski. Dodaj śmietanę oraz boczek. Wszystkie składniki wymieszaj.

Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż na nią ciasto i rozwałkuj na bardzo (ale to bardzo!) cienki placek . Wyłóż na niego masę ze śmietany i dodatków, równo rozprowadź. Blachę umieść w piekarniku i piecz przez około 20 minut w temperaturze 250 stopni . Placek ma być chrupiący i tradycyjnie – mieć nieregularny kształt rozwałkowanego ciasta. Sprawdź, jakie promocje przygotował Lidl oraz wypróbuj przepis na kotlety mielone z niezwykłym składnikiem .

placek flamm.jpg
Fot. Canva/donstock
Jarzynowa może się schować, sałatka gyros bije ją na głowę. Robię ją praktycznie co tydzień
Siekam kapustę, mieszam z kilkoma składnikami i zapiekam. Jeszcze podziękujesz za ten przepis
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy