Zagotuj jajka i chwyć za trzepaczkę. Jaka szkoda, że dopiero teraz poznałem ten trik
Jajka to uniwersalny produkt spożywczy, który powinien znaleźć się w każdej kuchni. Jest to składnik wielu dań, zarówno tych przygotowywanych na słono, jak i na słodko. Ponadto jajka mogą tworzyć swoją własną przekąskę, między innymi jajecznicę. Jako że produkt ten jest tak powszechny, warto znać kilka trików z ich wykorzystaniem, które na pewno przydadzą się w kuchni.
Jajka uniwersalnym produktem
Jajka są bardzo popularne nie tylko w Polsce, ale i na świecie . Są składnikiem ogromnej ilości potraw, które idealnie nadadzą się na każdą porę dnia. Na śniadanie możemy przygotować jajecznicę z dodatkami lub bez. Ewentualnie świetną opcją jest również omlet lub smażony chleb maczany w jajku. Obiad to oczywiście sadzone z pysznymi ziemniaczkami i surówką . Natomiast kolacją mogą być tortille z wykorzystaniem jajek, sera i szynki.

Możliwości jest naprawdę sporo , jednak dzisiaj przychodzimy z troszkę inną propozycją. Mianowicie przedstawiamy Wam kilka ciekawych trików , które z pewnością ułatwią Wam gotowanie.
Kolejne triki z wykorzystaniem jajek
Okazuje się, że bez gotowania się nie obejdzie. Na początku mamy do zaproponowania trik na świetne, szybkie, a do tego rozpływające się w ustach śniadanie w postaci smażonych jajek . Najpierw wszystko robimy tak jak zawsze. Wyciągamy jajka z lodówki, sprawdzamy, czy są dobre i świeże. Następnie wbijamy na patelnię. I teraz kluczowa rzecz. W kolejnym kroku wlewamy na patelnię dosłownie odrobinę wody i chwilę smażymy . Po chwili przewracamy jajka na drugą stronę i kontynuujemy proces smażenia.
Taki patent sprawi, że po przekrojeniu żółtko swobodnie wypłynie , co zdecydowanie podbije smak całej przekąski.
Dalsza część tekstu pod filmem .
Jak umiejętnie wyjąc ugotowane jajka z garnka?
Kolejnym patentem, który warto znać, jest sposób na oddzielenie białka od żółtka . Często ludzie główkują jak to umiejętnie zrobić, aby mimo wszystko było to dokładne. Okazuje się, że jest to banalnie proste i może nam w tym pomóc zwykłe sitko. Wystarczy, że pod wspomnianym sitkiem umieścimy szklankę i rozbijemy jajko. Całe białko spłynie przez sitko do naczynia, natomiast białko zostanie.

Innym ciekawym trikiem jest pomysł na wyjęcie jajek z gotującej się wody . Oczywiście można to zrobić za pomocą łyżki, lecz bywa tak, że jest to dość problematyczne. Jak się okazuje, inny przedmiot, z pomocą którego możemy to zrobić, również znajduje się w naszej kuchni. Wystarczy, że sięgniemy po trzepaczkę kuchenną i starannie naciśniemy ją na jajko. Dzięki temu bez problemu wsunie się ono do środka trzepaczki. Do tego nie będziemy musieli się martwić, że z niej wypadnie.

Sprawdź przepis na pyszne kluski z czasów PRL . Zobacz, jak zrobić pyszny farsz do jajek .