Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Weź żółtko jajka i wrzuć je do oleju. W głowie się nie mieści, co z tego wychodzi
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 13.10.2024 11:14

Weź żółtko jajka i wrzuć je do oleju. W głowie się nie mieści, co z tego wychodzi

jajko
Fot. Facebook/Happy Egg

Co podać do chleba, aby nie było nudno? Weź żółtka jajek i trochę oleju. Z tego niecodziennego połączenia wyjdzie coś pysznego. Takie jajka będą smakować ze świeżym pieczywem i każdego zaskoczą. 

Jajka w wyjątkowym wydaniu na śniadanie

Jajka są dobrym pomysłem nie tylko na śniadanie. Zwykle gotujemy ja na miękko lub robimy z nich jajecznicę. W każdej odsłonie smakują i cieszą się powodzeniem. Jajka są nie tylko smaczne, ale też zdrowe. Jedzenie jajek dostarcza nam witamin A, E, D i K oraz żelaza, magnezu i potasu. Jednak teraz warto z jajek zrobić coś zupełnie innego. 

Przydadzą się tylko żółtka z jajek. Gotujemy je w oliwie z dodatkiem przypraw. Potem odstawiamy i wkrótce mamy już gotową konfiturę z jajek. Będzie smakować ze świeżym pieczywem. Do tego starty parmezan na wierzch i jest pysznie. Przepis na to śniadanie można zobaczyć na Facebooku Happy Egg. Stamtąd pochodzą też zdjęcia użyte w artykule. 

żółtko
Fot. Facebook/Happy Egg
Zapomnij o sklepowych serkach na kanapki. Ta domowa pasta z kurek bije je na głowę

Jak zrobić konfiturę z żółtek na śniadanie?

Składniki:

  • 2 jajka
  • kubeczek oliwy lub oleju
  • sól
  • pieprz
  •  tymianek
  • starty parmezan

Przygotowanie zaczniemy od oddzielenia żółtek od białek. Do naczynia żaroodpornego wlewamy oliwę z oliwek i przekładamy żółtka jajek. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na 60 minut i tak gotujemy żółtka.

Po upływie tego czasu wyjmujemy z piekarnika i zostawiamy na 15 minut, by żółtka ostygły. Następnie pieczywo smarujemy konfiturą z żółtek. Wierzch posypujemy startym parmezanem. Możemy wszystko jeszcze doprawić do smaku. 

Konfitura z żółtek, że palce lizać

Konfitura z żółtek jest smaczna i ma przyjemną konsystencję. Dobrze się rozsmarowuje na świeżym pieczywie. Przypomina trochę płynny miód i ma wyrazisty smak. Taką konfiturę przygotowujemy w prosty sposób dzięki temu przepisowi. 

Żółtka możemy ugotować w oliwie z oliwek lub w oleju roślinnym. Taka przekąska nada się na śniadanie śniadanie lub kolację, zaskoczy smakiem i będzie pożywna. Warto użyć też ulubionych przypraw i dodatków. Pisaliśmy o tym, jak zrobić ciasto czekoladowe z wiśniami. Polecaliśmy przepis na pomidorową z lanymi kluskami. 

konfitura z żółtka
Fot. Facebook/Happy Egg