Smakosze.pl Przepisy Dawniej zakwas z buraków robiono zupełnie inaczej. Mamy przepis z 1871 r. Potrzebujesz tylko 2 składników
canva/KubicaStone

Dawniej zakwas z buraków robiono zupełnie inaczej. Mamy przepis z 1871 r. Potrzebujesz tylko 2 składników

12 grudnia 2022

Zakwas na barszcz czerwony przygotowany według przepisu z 1871 roku będzie fantastyczny. Do jego zrobienia potrzebne będą jedynie buraki i woda, a kluczowa będzie cierpliwość i zakupienie warzyw wysokiej jakości. Warto spróbować.

Do przyrządzenia zakwasu często polecane są przeróżne dodatki. Tymczasem dawny przepis, do którego dotarliśmy, przewiduje jedynie zastosowanie świeżych warzyw i wody. Buraki umieszcza się w kamionkowym naczyniu i odstawia w ciepłe miejsce. Nie potrzeba nic więcej, by uzyskać świetną bazę do wigilijnego barszczu.

Przepis na zakwas na barszcz czerwony z 1871 roku

Składniki:

  • 1,5 kg buraków

  • 3 litry wody

Jak zrobić zakwas na barszcz czerwony? Przepis z 1871 roku jest znakomity

Zaczynamy od dokładnego wyszorowania buraków. Następnie usuwamy ich skórkę i kroimy na kawałki. Układamy je w kamiennym naczyniu do kiszenia, po czym zalewamy zagotowaną i nieco już przestudzoną wodą.

Dociskamy talerzykiem, jeśli warzywo pływa na powierzchni. Buraki muszą znajdować się pod wodą. Nastawiony zakwas trzymamy przez 5-7 dni w ciepłym miejscu. Usuwamy zbierającą się na powierzchni pianę, powstałą na początku przyrządzania rarytasu.

Gotowy zakwas wykorzystujemy do przygotowania barszczu. Możemy też zlać go do czystych i przechowywać w lodówce. Jeśli chcemy, by trochę postał, warto zabezpieczyć powierzchnię wyrobu, wlewając warstwę oliwy z oliwek.

Wskazówka: możecie na stałe włączyć do swojej diety bogaty w cenne składniki odżywcze napój. Domowy zakwas dostarcza m.in. witamin takich jak A czy C oraz kwasu foliowy, wapń potasu czy i żelaza. Wszystkie te substancje będą miały zbawienny wpływ na nasz organizm w długie zimowe dni.

Na naszej stronie znajdziecie znakomite przepisy na dodatki do barszczu czerwonego. W tym artykule zdradzamy jak przyrządzić świetne uszka z pieczarkami . Ten natomiast zawiera sprawdzoną recepturę na pyszne i lekkie krokiety .

Zakwas na barszcz czerwony z 1871 roku jest idealny
canva/pixelshot

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy