Smakosze.pl

canva/MamaMiaPL

Rewolucyjne, nietłuste krokiety wigilijne bez smażenia

25 Marca 2022

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Co w tym roku podasz do barszczu? Uszka, paszteciki, a może krokiety? Jeśli unikasz krokietów, bo w czasie smażenia chłoną dużo tłuszczu, tym razem nie będziesz mieć tego problemu. Przygotuj je tylko według naszego przepisu na rewolucyjne, nietłuste krokiety wigilijne bez smażenia.

Krokiety są bardzo smaczne, ale zwykle też bardzo tłuste. W czasie obsmażania chłoną bowiem dużo oleju, jeśli obtoczysz je w panierce. Dlatego znaleźliśmy zdrowszą alternatywę dla wszystkich wielbicieli krokietów. Dziś nasze krokiety będziemy piec, a nie smażyć, a zamiast tradycyjnej panierki użyjemy zmielonych orzechów.

Rewolucyjne, nietłuste krokiety wigilijne bez smażenia

Składniki:

na ciasto:

  • 3/4 szklanki mąki orkiszowej

  • 2 jajka

  • 1 szklanka mleka

  • 1 łyżka oleju

  • sól

  • 5 dag orzechów włoskich

na farsz:

  • 2 garście suszonych prawdziwków

  • 1 duża cebula

  • 40 dag pieczarek

  • 2 łyżki oleju

  • 2 ząbki czosnku

  • 1 łyżka sosu sojowego

  • tymianek

  • sól, pieprz

Przygotowanie krokietów

Z mąki, jajek, mleka, oleju i szczypty soli rozmieszaj gładkie ciasto naleśnikowe. Odstaw je na 15 minut. Jeśli ciasto jest zbyt gęste, rozrzedź je dolewając wodę. Powinno mieć konsystencję, gęstej, płynnej śmietany. Z ciasta usmaż 5-7 naleśników. Zostaw trochę ciasta do panierowania.

Prawdziwki opłucz, namocz w ciepłej wodzie. Odsącz je, posiekaj. Cebulę obierz, pokrój w kostkę, zeszklij na oleju. Dodaj posiekane pieczarki, prawdziwki i czosnek. Przesmaż, mieszając. Dodaj sos sojowy i przyprawy, smaż, aż odparuje cały płyn. Orzechy zmiel w malakserze lub przy użyciu blendera.

Na każdym naleśniku kładź porcję farszu. Dwa naprzeciwległe boki naleśnika zawiń do środka, potem zroluj, formując krokiet. Każdy krokiet obtocz w pozostałym cieście naleśnikowym, a potem w zmielonych orzechach.

Otrzymane krokiety ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 st. C i piecz, aż się ładnie zrumienią (ok. 15 minut). Podawaj do czerwonego barszczu.

Jeśli szukasz przepisu na czerwony barszcz , zajrzyj na naszą stronę. Znajdziesz tu też przepis na tradycyjne uszka .

orzechy włoskie
orzechy włoskie

Źródło zdjęcia: canva/erierika

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: blendman

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Owsianka z tym dodatkiem doda energii na cały dzień. Ten produkt znajdziesz w swojej kuchni
Czytaj więcej >

Przepisy

Przepis na tę sałatkę z winogronem dostałam od kuzynki. Smakuje mi bardziej niż jarzynowa lub gyros
Czytaj więcej >

Przepisy

Nie znam prostszego przepisu na ciasto. Jest tak pyszne, że robię je co tydzień, zawsze się udaje
Czytaj więcej >

Przepisy

Pokażę Wam, jak z takiego kawałka mięsa ugotować schab po cygańsku z pieczarkami i papryką
Czytaj więcej >

Przepisy

To najlepszy przepis na racuchy jaki znam. Z tym dodatkiem wychodzą idealnie i nie piją tłuszczu
Czytaj więcej >

Przepisy

Strzelczyk wziął mięso i zrobił coś lepszego od kotletów mielonych. To idealny pomysł na obiad
Czytaj więcej >
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Przepisy

Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Z 1 słoika powideł gotuję garnek zupy powidłowej. Na święta to zawsze hit w moim domu
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Robię to na obiad w każdy piątek. Mąż i dzieci uwielbiają tę zapiekankę, zawsze chcą dokładki
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Lewandowska nie dodaje jabłka do barszczu czerwonego. Stawia na owoce, których nikt nie bierze pod uwagę
Czytaj więcej >
Przepisy

Monika Dec

Dodaję do jajecznicy nietypowe warzywo. Zdaniem moich bliskich smakuje jak z restauracji
Czytaj więcej >
Przepisy

Monika Dec

Przepis na tę surówkę z selera dostałam od cioci. Dała mi ciekawą wskazówkę
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Są lepsze niż pampuchy, pyzy i parowańce. Mam sekretny przepis zawodowej chińskiej pierogarki
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Z 1 słoika powideł gotuję garnek zupy powidłowej. Na święta to zawsze hit w moim domu
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Robię to na obiad w każdy piątek. Mąż i dzieci uwielbiają tę zapiekankę, zawsze chcą dokładki
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Lewandowska nie dodaje jabłka do barszczu czerwonego. Stawia na owoce, których nikt nie bierze pod uwagę
Czytaj więcej >
Przepisy

Monika Dec

Dodaję do jajecznicy nietypowe warzywo. Zdaniem moich bliskich smakuje jak z restauracji
Czytaj więcej >
Przepisy

Monika Dec

Przepis na tę surówkę z selera dostałam od cioci. Dała mi ciekawą wskazówkę
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Są lepsze niż pampuchy, pyzy i parowańce. Mam sekretny przepis zawodowej chińskiej pierogarki
Czytaj więcej >