Smakosze.pl

canva/MamaMiaPL

Rewolucyjne, nietłuste krokiety wigilijne bez smażenia

25 Marca 2022

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Co w tym roku podasz do barszczu? Uszka, paszteciki, a może krokiety? Jeśli unikasz krokietów, bo w czasie smażenia chłoną dużo tłuszczu, tym razem nie będziesz mieć tego problemu. Przygotuj je tylko według naszego przepisu na rewolucyjne, nietłuste krokiety wigilijne bez smażenia.

Krokiety są bardzo smaczne, ale zwykle też bardzo tłuste. W czasie obsmażania chłoną bowiem dużo oleju, jeśli obtoczysz je w panierce. Dlatego znaleźliśmy zdrowszą alternatywę dla wszystkich wielbicieli krokietów. Dziś nasze krokiety będziemy piec, a nie smażyć, a zamiast tradycyjnej panierki użyjemy zmielonych orzechów.

Rewolucyjne, nietłuste krokiety wigilijne bez smażenia

Składniki:

na ciasto:

  • 3/4 szklanki mąki orkiszowej

  • 2 jajka

  • 1 szklanka mleka

  • 1 łyżka oleju

  • sól

  • 5 dag orzechów włoskich

na farsz:

  • 2 garście suszonych prawdziwków

  • 1 duża cebula

  • 40 dag pieczarek

  • 2 łyżki oleju

  • 2 ząbki czosnku

  • 1 łyżka sosu sojowego

  • tymianek

  • sól, pieprz

Przygotowanie krokietów

Z mąki, jajek, mleka, oleju i szczypty soli rozmieszaj gładkie ciasto naleśnikowe. Odstaw je na 15 minut. Jeśli ciasto jest zbyt gęste, rozrzedź je dolewając wodę. Powinno mieć konsystencję, gęstej, płynnej śmietany. Z ciasta usmaż 5-7 naleśników. Zostaw trochę ciasta do panierowania.

Prawdziwki opłucz, namocz w ciepłej wodzie. Odsącz je, posiekaj. Cebulę obierz, pokrój w kostkę, zeszklij na oleju. Dodaj posiekane pieczarki, prawdziwki i czosnek. Przesmaż, mieszając. Dodaj sos sojowy i przyprawy, smaż, aż odparuje cały płyn. Orzechy zmiel w malakserze lub przy użyciu blendera.

Na każdym naleśniku kładź porcję farszu. Dwa naprzeciwległe boki naleśnika zawiń do środka, potem zroluj, formując krokiet. Każdy krokiet obtocz w pozostałym cieście naleśnikowym, a potem w zmielonych orzechach.

Otrzymane krokiety ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 st. C i piecz, aż się ładnie zrumienią (ok. 15 minut). Podawaj do czerwonego barszczu.

Jeśli szukasz przepisu na czerwony barszcz , zajrzyj na naszą stronę. Znajdziesz tu też przepis na tradycyjne uszka .

orzechy włoskie
orzechy włoskie

Źródło zdjęcia: canva/erierika

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: blendman

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Babcia Alka dodaje do ogórków 1 prosty składnik. Jej mizerię ubóstwia cała rodzina
Czytaj więcej >

Przepisy

Na Śląsku dodają do mielonych ten składnik. Tak pysznych jeszcze nie jedliście
Czytaj więcej >

Przepisy

Starła marchewkę i jeszcze 2 warzywa. Lepszej surówki nie zjesz nawet w restauracji
Czytaj więcej >

Przepisy

Mistrzowski przepis na leczo od Koła Gospodyń Wiejskich. Nawet Gessler nie ma lepszego
Czytaj więcej >

Przepisy

Niebywałe, do czego syn Gessler dodaje pokrzywę. Danie zrobi prawdziwą furorę
Czytaj więcej >

Przepisy

Strzelczyk robi genialne młode ziemniaki. Zdradził też świetny patent na ich czyszczenie
Czytaj więcej >
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Przepisy

Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Żaden majonez i śmietana. Surówka z pora i jabłka zalana tym przysmakiem smakuje najlepiej
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Kiedyś kochali ją wszyscy, dziś niewielu pamięta. Kultowa Stefanka bez pieczenia
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Nikt już nie moczy schabowych w mleku. Ten patent jest 1000 razy lepszy
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Zapomnij o pasztecie z warzyw z rosołu. Ta wersja jest zdrowsza i bardziej aromatyczna
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Lewandowska dodaje szczyptę do naleśników. Przez to są zdrowsze niż każde inne
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Dodaj do małosolnych pikantny dodatek. Wyjdą wyraziste i lepsze niż kiedykolwiek
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Żaden majonez i śmietana. Surówka z pora i jabłka zalana tym przysmakiem smakuje najlepiej
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Kiedyś kochali ją wszyscy, dziś niewielu pamięta. Kultowa Stefanka bez pieczenia
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Nikt już nie moczy schabowych w mleku. Ten patent jest 1000 razy lepszy
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Zapomnij o pasztecie z warzyw z rosołu. Ta wersja jest zdrowsza i bardziej aromatyczna
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Lewandowska dodaje szczyptę do naleśników. Przez to są zdrowsze niż każde inne
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Dodaj do małosolnych pikantny dodatek. Wyjdą wyraziste i lepsze niż kiedykolwiek
Czytaj więcej >