Zalej ciasto olejem, dodaj farsz i włóż do piekarnika. Ten przepis ma ponad 100 lat
Ten przepis jest wart uwagi. Wielokrotnie sprawdzony zapewnia pyszny efekt na talerzu. Dzięki niemu w wyjątkowy sposób zrobisz pieczone pierogi. Wypełnione farszem, jakiego się nie spodziewasz, będą smakować, że palce lizać.
Ciasto z olejem, czyli sposób na pieczone pierogi
Lubisz pierogi ? Jeśli to danie śni Ci się po nocach, to poznaj przepis, który ma pond 100 lat. Sposób przygotowania pierogów może Cię zaskoczyć, ale gwarantuje pyszny efekt. Ciasto z olejem wychodzi mięciutkie i elastyczne. Wypełnia się je farszem z jajek ugotowanych na twardo i smażonego szczypiorku.
Pierogi z dość ostrym farszem trafiają do piekarnika. Potem od razu na stół. Ich wygląd cieszy oczy, a smak dosłownie zachwyca. Pieczone pierogi są nie lada rarytasem . Dlatego warto wypróbować przepis, który można zobaczyć na kanale YouTube Przepisy od Olgi. Stamtąd pochodzą też zdjęcia wykorzystane w artykule.
Jak zrobić pieczone pierogi?
Składniki:
- 750 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka soli
- 600 ml wody
- 200 ml roztopionego masła
- pęczek szczypiorku
- 6 jajek na twardo
- sól
- pieprz
Przygotowanie pieczonych pierogów zacznij od zrobienia ciasta na pierogi. Do miski przesiej mąkę, zrób wgłębienie i wlej w nie stopniowo wodę . Mieszaj, a potem wyrabiaj na blacie z odrobiną mąki. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne. Uformuj z niego kulę, przełóż do miski i przykryj folią spożywczą.
Odstaw na 10 minut, by odpoczęło. Po upływie tego czasu ciasto podziel na 2 części. Wałki wyrabiaj i ponownie podziel każdy z nich na 8 części. 16 kawałków ciasta uformuj w nieduże kule. Do naczynia żaroodpornego wlej roztopione masło. Delikatnie rozpłaszcz kule z ciasta. Zanurz je z dwóch stron w maśle i zostaw w nim.
Pieczone pierogi, czyli obiad pełen smaku
Naczynie z ciastem przykryj folią spożywczą i odstaw na 60 minut. Następnie zajmij się przygotowaniem farszu do pieczonych pierogów. S zczypiorek posiekaj, podsmaż na oleju na patelni. Gdy będzie miękki, przełóż go do miski. Dodaj pokrojone jajka ugotowane na twardo . Dopraw solą i pieprzem. Składniki dokładnie wymieszaj.
Teraz wróć do ciasta, wyjmij je z oleju i każdy kawałek rozwałkuj dłońmi . Nakładaj farsz i ciasto złóż tak, by pieróg miał prostokątny kształt. Przygotowane w ten sposób pierogi ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw ją do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 30-35 minut. Po upieczeniu danie od razu podawaj . Pisaliśmy, które mięso jest najgorsze na rosół. Polecaliśmy sposób na czyszczenie przypalonych garnków.