Smakosze.pl Przepisy Zalej ciasto olejem, dodaj farsz i włóż do piekarnika. Ten przepis ma ponad 100 lat
Fot. YouTube/przepisy_od_olgi

Zalej ciasto olejem, dodaj farsz i włóż do piekarnika. Ten przepis ma ponad 100 lat

5 stycznia 2025

Ten przepis jest wart uwagi. Wielokrotnie sprawdzony zapewnia pyszny efekt na talerzu. Dzięki niemu w wyjątkowy sposób zrobisz pieczone pierogi. Wypełnione farszem, jakiego się nie spodziewasz, będą smakować, że palce lizać.

Ciasto z olejem, czyli sposób na pieczone pierogi

Lubisz pierogi ? Jeśli to danie śni Ci się po nocach, to poznaj przepis, który ma pond 100 lat. Sposób przygotowania pierogów może Cię zaskoczyć, ale gwarantuje pyszny efekt. Ciasto z olejem wychodzi mięciutkie i elastyczne. Wypełnia się je farszem z jajek ugotowanych na twardo i smażonego szczypiorku.

Pierogi z dość ostrym farszem trafiają do piekarnika. Potem od razu na stół. Ich wygląd cieszy oczy, a smak dosłownie zachwyca. Pieczone pierogi są nie lada rarytasem . Dlatego warto wypróbować przepis, który można zobaczyć na kanale YouTube Przepisy od Olgi. Stamtąd pochodzą też zdjęcia wykorzystane w artykule.

pierogi
Fot. YouTube/przepisy_od_olgi
Dziś premiera nowego programu Gessler. W komentarzach zawrzało jeszcze przed emisją odcinka

Jak zrobić pieczone pierogi?

Składniki:

  • 750 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • 600 ml wody
  • 200 ml roztopionego masła
  • pęczek szczypiorku
  • 6 jajek na twardo
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie pieczonych pierogów zacznij od zrobienia ciasta na pierogi. Do miski przesiej mąkę, zrób wgłębienie i wlej w nie stopniowo wodę . Mieszaj, a potem wyrabiaj na blacie z odrobiną mąki. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne. Uformuj z niego kulę, przełóż do miski i przykryj folią spożywczą.

Odstaw na 10 minut, by odpoczęło. Po upływie tego czasu ciasto podziel na 2 części. Wałki wyrabiaj i ponownie podziel każdy z nich na 8 części. 16 kawałków ciasta uformuj w nieduże kule. Do naczynia żaroodpornego wlej roztopione masło. Delikatnie rozpłaszcz kule z ciasta. Zanurz je z dwóch stron w maśle i zostaw w nim.

Pieczone pierogi, czyli obiad pełen smaku

Naczynie z ciastem przykryj folią spożywczą i odstaw na 60 minut. Następnie zajmij się przygotowaniem farszu do pieczonych pierogów. S zczypiorek posiekaj, podsmaż na oleju na patelni. Gdy będzie miękki, przełóż go do miski. Dodaj pokrojone jajka ugotowane na twardo . Dopraw solą i pieprzem. Składniki dokładnie wymieszaj.

Teraz wróć do ciasta, wyjmij je z oleju i każdy kawałek rozwałkuj dłońmi . Nakładaj farsz i ciasto złóż tak, by pieróg miał prostokątny kształt. Przygotowane w ten sposób pierogi ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw ją do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 30-35 minut. Po upieczeniu danie od razu podawaj . Pisaliśmy, które mięso jest najgorsze na rosół. Polecaliśmy sposób na czyszczenie przypalonych garnków.

pierogi
Fot. YouTube/przepisy_od_olgi
Bosacka porównała imbir świeży z suszonym. Różnice są kolosalne, większość nie ma pojęcia
To kluczowe podczas robienia jajecznicy. Wychodzi idealnie kremowa i smakuje jak marzenie
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy