Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Produkty > Bosacka porównała imbir świeży z suszonym. Różnice są kolosalne, większość nie ma pojęcia
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 05.01.2025 09:43

Bosacka porównała imbir świeży z suszonym. Różnice są kolosalne, większość nie ma pojęcia

bosacka
Fot. Instagram/katarzynabosacka, Canva

Imbir jest przyprawą, z której chętnie korzystamy zimą. Dodajemy ją do herbaty, ale też wzbogacamy smak dań mięsnych, czy zup. Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę imbir świeży i suszony. Ujawniła prawdę o tych przyprawach. Jeśli myślisz, że są zamiennikami, to grubo się mylisz.

Imbir świeży czy suszony?

Imbir dodaje smaku napojom i potrawom. Jest wartościową przyprawą, która wykazuje działanie odtruwające, przeciwwirusowe i antybakteryjne. To ważne w okresie jesienno-zimowym. Dlatego często sięgamy po imbir. Herbata z imbirem jest smaczna i zdrowa.

Tę przyprawę dodajemy do mięs, sosów i zup. Sięgamy nie tylko po imbir świeży, ale też suszony. Właśnie im bliżej przyjrzała się Katarzyna Bosacka. Znana dziennikarka porównała świeży korzeń i przyprawę suszoną. Jak wypadło to zestawienie? Katarzyna Bosacka film opublikowała na swoim Instagramie. 

imbir
Fot. Canva/happylark
To kluczowe podczas robienia jajecznicy. Wychodzi idealnie kremowa i smakuje jak marzenie

Katarzyna Bosacka o imbirze

Imbir świeży i suszony bez problemy kupimy w sklepach spożywczych, warzywniakach i dyskontach. Jednak, którą przyprawę lepiej wybrać? Tę świeżą? Czy może suszoną? Katarzyna Bosacka w filmie opublikowanym na swoim Instagramie powiedziała:

Imbir świeży i suszony mają kompletnie różny smak. Imbir świeży świetnie nadaje się do naparów. Ma bardzo dużo witaminy C w porównaniu z imbirem suszonym. Ma też więcej enzymów, które poprawiają trawienie

Znana dziennikarka dalej wyjaśniała:

Świeży imbir dodawałabym do potraw, które są krótko gotowane. Nadaje się do wszelkich azjatyckich sosów, bo ma bardzo odświeżający, rozkoszny smak oraz do naparów, czyli do herbaty zimowej jak najbardziej imbir świeży

Smak imbiru, czyli właściwy wybór

Katarzyna Bosacka podkreśla, że imbir suszony jest bardziej pikantny. Warto wykorzystać to w kuchni. Znana dziennikarka tłumaczyła w filmie, który opublikowała na Instagramie:

Imbir suszony jest bardziej rozgrzewający. Nie ma wody i substancje poprawiające trawienie, takie jak gingerol, te przeciwutleniacze chroniące nas przed chorobami, będą tu bardziej skoncentrowane

Dziennikarka dalej wyjaśniała:

Warto dodać imbir suszony do potraw długo gotowanych, czyli do wszelkiego rodzaju sosów, czyli do curry. Przyda się do zupy dyniowej, ja dodaję nawet szczyptę imbiru do rosołu. Mocno rozgrzewa, jest taki pikantny i na zimę w sam raz

Rady Katarzyny Bosackiej przydadzą się w każdej kuchni. Dzięki nim będzie smaczniej, a nasza dieta stanie się bardziej wartościowa. Pisaliśmy o deserze z ciasta francuskiego i bananów. Polecaliśmy tanią i wartościową rybę na obiad.