Bosacka porównała imbir świeży z suszonym. Różnice są kolosalne, większość nie ma pojęcia
Imbir jest przyprawą, z której chętnie korzystamy zimą. Dodajemy ją do herbaty, ale też wzbogacamy smak dań mięsnych, czy zup. Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę imbir świeży i suszony. Ujawniła prawdę o tych przyprawach. Jeśli myślisz, że są zamiennikami, to grubo się mylisz.
Imbir świeży czy suszony?
Imbir dodaje smaku napojom i potrawom. Jest wartościową przyprawą, która wykazuje działanie odtruwające, przeciwwirusowe i antybakteryjne. To ważne w okresie jesienno-zimowym. Dlatego często sięgamy po imbir. Herbata z imbirem jest smaczna i zdrowa.
Tę przyprawę dodajemy do mięs, sosów i zup. Sięgamy nie tylko po imbir świeży, ale też suszony. Właśnie im bliżej przyjrzała się Katarzyna Bosacka. Znana dziennikarka porównała świeży korzeń i przyprawę suszoną. Jak wypadło to zestawienie? Katarzyna Bosacka film opublikowała na swoim Instagramie.
To kluczowe podczas robienia jajecznicy. Wychodzi idealnie kremowa i smakuje jak marzenieKatarzyna Bosacka o imbirze
Imbir świeży i suszony bez problemy kupimy w sklepach spożywczych, warzywniakach i dyskontach. Jednak, którą przyprawę lepiej wybrać? Tę świeżą? Czy może suszoną? Katarzyna Bosacka w filmie opublikowanym na swoim Instagramie powiedziała:
Imbir świeży i suszony mają kompletnie różny smak. Imbir świeży świetnie nadaje się do naparów. Ma bardzo dużo witaminy C w porównaniu z imbirem suszonym. Ma też więcej enzymów, które poprawiają trawienie
Znana dziennikarka dalej wyjaśniała:
Świeży imbir dodawałabym do potraw, które są krótko gotowane. Nadaje się do wszelkich azjatyckich sosów, bo ma bardzo odświeżający, rozkoszny smak oraz do naparów, czyli do herbaty zimowej jak najbardziej imbir świeży
Smak imbiru, czyli właściwy wybór
Katarzyna Bosacka podkreśla, że imbir suszony jest bardziej pikantny. Warto wykorzystać to w kuchni. Znana dziennikarka tłumaczyła w filmie, który opublikowała na Instagramie:
Imbir suszony jest bardziej rozgrzewający. Nie ma wody i substancje poprawiające trawienie, takie jak gingerol, te przeciwutleniacze chroniące nas przed chorobami, będą tu bardziej skoncentrowane
Dziennikarka dalej wyjaśniała:
Warto dodać imbir suszony do potraw długo gotowanych, czyli do wszelkiego rodzaju sosów, czyli do curry. Przyda się do zupy dyniowej, ja dodaję nawet szczyptę imbiru do rosołu. Mocno rozgrzewa, jest taki pikantny i na zimę w sam raz
Rady Katarzyny Bosackiej przydadzą się w każdej kuchni. Dzięki nim będzie smaczniej, a nasza dieta stanie się bardziej wartościowa. Pisaliśmy o deserze z ciasta francuskiego i bananów. Polecaliśmy tanią i wartościową rybę na obiad.