Zalej wrzątkiem i wypij zamiast kawy. Ten napój działa 100 razy lepiej
Choć zima jest już w odwrocie, a i szczyt sezonu zachorowań jest już dawno za nami, warto zadbać o swoją odporność. Wspomoże cię w tym napój z prostych domowych składników. Jego codzienne spożycie zapewni ci także inne korzyści. Zastąp nim kawę, a szybko poznasz jego zalety.
Kawa to nie wszystko
Kawa dla wielu jest wybawieniem, które codziennie budzi do życia miliony ludzi na całym świecie. Bardzo trudno jest sobie wyobrazić bez tego napoju początku dnia, ale okazuje się, że można zastąpić go zupełnie innym, lepszym napojem.
Zdecydowanie lepszym, bezpieczniejszym wyborem o poranku napój imbirowy. Jego spożywanie przynosi wiele korzyści, a w dodatku stawia na nogi niczym kawa. Poznaj jego zalety oraz prosty przepis .

Imbir zamiast kawy
Imbir to wszystkim znany korzeń. Zimą przygotowujemy z niego rozgrzewające herbaty , latem dodajemy do domowej lemoniady, aby jeszcze bardziej gasiła pragnienie. Ten składnik ma jednak więcej właściwości, które można wykorzystać na wiele sposobów.
Dalsza część tekstu pod filmem.
Najbardziej znanymi właściwościami imbiru są – przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe, a nawet przeciwbólowe. W dodatku korzeń jest silnym antyoksydantem. To wszystko gwarantuje, że jego spożycie przyczyni się do budowania i wzmacniania odporności .
To nie koniec zalet. Imbir, a w szczególności przygotowany z niego napój, jest świetnym sposobem na odchudzanie. Wynika to z tego, że imbir przyspiesza metabolizm oraz procesy termogenezy, a to skutkuje tym, że tkanka tłuszczowa jest spalana w większej ilości . Ponadto, dzięki temu składnikowi można wyregulować poziom cukru we krwi oraz obniżyć poziom szkodliwego cholesterolu.
Znasz już właściwości głównego składnika napoju, a teraz przyszedł czas na to, aby dowiedzieć się, jak zrobić napój imbirowy. Poniżej znajduje się lista z potrzebnymi składnikami.
Składniki na napój imbirowy:
- kawałek imbiru
- 1 l wody o temperaturze 85 stopni Celsjusza

Jak zrobić napój z imbiru?
Przygotowanie napoju imbirowego jest bardzo proste. Wystarczy kawałek świeżego imbiru obrać, a następnie zetrzeć go na małych oczkach tarki. Wiórki przełóż do dzbanka z zaparzaczem do herbaty.
Do naczynia wlej wodę o wymaganej temperaturze (podana w liście składników). Przykryj naczynie i pozostaw je na kilka minut, aby napar się zaparzył. Napar spożywaj rano zamiast kawy, a uświadczysz wszystkich właściwości, o których wspominaliśmy. Smak napoju można wzbogacić kawałkiem cytryny.

Sprawdź jak zrobić najlepsze na świecie flaczki oraz poznaj niezawodny przepis na ekspresowe ciasto .