Smakosze.pl Przepisy Zalewam nią paprykę i pakuję do słoików. Jedna partia to za mało
Fot. YouTube/Smaczny.tv

Zalewam nią paprykę i pakuję do słoików. Jedna partia to za mało

5 czerwca 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Szukasz idealnego dodatku do obiadu? W takim razie koniecznie musisz poznać przepis na tę paprykę. Pasuje do każdego dania, a jej smak wynika z zaskakującej zalewy. Dowiedz się, jaką ją zrobić i zaskocz domowników.

Papryka lepsza niż kiedykolwiek

Papryka to świetny dodatek do obiadu . Na nasze stoły zazwyczaj trafia ta marynowana, ale istnieje także przepis na paprykę zupełnie odmienną i o nieco innym smaku. A to dzięki zalewie, która nadaje jej smak, a w dodatku sprawia, że można jeść ten dodatek do obiadu na okrągło i nigdy się nie znudzi.

Nie zastanawiaj się ani chwili dłużej, tylko przygotuj ja z przepisu, który znajduje się w dalszej części artykułu i zachwyć się jej smakiem. Na twoim miejscu od razu przygotowałbym paprykę z podwójnej porcji, bo smak na pewno zachwyci domowników.

paprika.jpg
Fot. YouTube/Smaczny.tv
Zamiast cebulki dodaję do pomidorów zupełnie inny składnik. Rodzina szaleje za tą sałatką

Tylko kilka składników

Przepis na tę paprykę nie wymaga zbyt wielu składników. Najważniejsza jest oczywiście papryka, ale nie można zapomnieć także o pozostałych składnikach. Wszystkie produkty wraz z dokładnymi gramaturami umieszczono na liście, która znajduje się poniżej. Sprawdź ją dokładnie i nie pomijaj żadnego składnika, bo każdy sprawia, że papryka smakuje doskonale. Zdjęcia ilustrujące pochodzą z kanału Smaczny.tv , który znajduje się na YouTubie.

Składniki:

  • 10 sztuk papryki
  • 150 ml wody
  • 70 ml octu
  • 200 g musztardy
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka soli
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 150 ml oleju

Przepis na paprykę

Do garnka wlej wodę oraz ocet. Wsyp cukier, sól, ziarna ziela angielskiego i dodaj liście laurowe. Wymieszaj wszystkie składniki, a następnie doprowadź do wrzenia.

Umyte papryki pokrój w cienkie paski. Następnie dodaj je do wrzącej wody ze składnikami i gotuj przez 15 minut pod przykryciem. Po tym czasie za pomocą łyżki cedzakowej wyjmij paprykę.

Do miski włóż musztardę i zalej ją olejem. Wymieszaj ze sobą składniki. Powstałą mieszaniną zalej paprykę i obtocz w niej warzywo. Do wyparzonych słoików przełóż paprykę i musztardę z olejem. Szczelnie je zamknij i umieść w lodówce. Sprawdź przepis na zupę lepszą od rosołu oraz dowiedz się, ile kosztować będą maliny .

paryka musztarda.jpg
Fot. YouTube/Smaczny.tv
Rumuńskie czereśnie plagą na targowisku. Ludzie są oburzeni. „Bezczelny zabieg"
Wszyscy wyrzucają je do kosza, a Wachowicz gotuje z nich rosół. O tym przepisie mówi cała Polska
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy