Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Zrobiłam tę zupę raz i teraz wracam do niej ciągle. Smakuje mi dużo bardziej, niż klasyczny rosół
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 01.06.2024 13:55

Zrobiłam tę zupę raz i teraz wracam do niej ciągle. Smakuje mi dużo bardziej, niż klasyczny rosół

zupa naleśnikowa
Fot. YouTube/Saschabrutzelt

Czy może być zupa lepsza od rosołu? Zrobiłam taką i teraz często ją gotuję. Pełna jest mięsa, warzyw i jednego zaskakującego dodatku. Polecam przepis na tę apetyczną zupę, której smak warto poznać.

Zupa naleśnikowa lepsza od rosołu

Królem polskich zup jest rosół. Esencjonalny, pyszny i aromatyczny jest uwielbiany przez Polaków. Jednak silną konkurencją jest też zupa, która wielbicieli klasycznego rosołu może miło zaskoczyć. To zupa naleśnikowa, która jest pyszną alternatywą dla króla polskich zup. Podobnie jak rosół gotowana jest na mięsie, warzywach, ale pełna jest też pokrojonych naleśników.

Taka zupa jadana jest we Włoszech, Francji, Austrii i Niemczech. Coraz bardziej popularna staje się też w Polsce. Wypróbowałam ten przepis na zupę naleśnikową i teraz ciągle do niej wracam. Polecam każdemu tę recepturę. Znajdziesz ją poniżej. 

zupa naleśnikowa
Fot. YouTube/Saschabrutzelt
Żadnego suszenia, żadnej zamrażarki. Koperek zostanie świeży na długo dzięki tej prostej sztuczce

Jak ugotować zupę naleśnikową?

Składniki na zupę:

  • kurczak lub korpus z kurczaka
  • ¼ kg mięsa wołowego
  • 3 marchewki
  • 1 cebula
  • 2 korzenie pietruszki
  • kawałek selera
  • sól
  • pieprz 
  • lubczyk
  • natka pietruszki

Składniki na naleśniki:

  • 2 jajka
  • ½ szklanki mąki pszennej
  • ½ szklanki mleka
  • ½ szklanki wody gazowanej
  • szczypta soli
  • olej do smażenia

Przygotowanie zupy zacznij od obrania warzyw, skropienia ich olejem i podpieczeniu w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 40 minut. Mięso wrzuć do garnka, oddziel pierś z kurczaka, a mięso gotuj przez godzinę. Po tym czasie dodaj pieczone warzywa i gotuj jeszcze 2 godziny. 

Pod koniec gotowania przecedź przez sito, dopraw solą, pieprzem i lubczykiem. Pierś z kurczaka możesz dorzucić do zupy na 20 minut przed końcem gotowania. Ugotowaną pierś pokrój i użyj jako wkładki do zupy. Teraz zajmij się naleśnikami. Zrób ciasto, usmaż naleśniki i gdy ostygną, pokrój w cienkie paski. 

Zupa naleśnikowa poleca się na obiad

Gotową zupę podawaj z uformowanymi ślimaczkami z naleśników. Danie smakuje wyśmienicie, a całości dopełniają cieniutkie naleśniki. Taką zupę zjesz z przyjemnością, a każdy, kto jej spróbuje, poprosi o przepis. Dlatego koniecznie go wypróbuj w swojej kuchni.

Zupa naleśnikowa często gości na moim stole, bo lubię ją bardziej od rosołu. Pyszna i pożywna będzie smakować całej rodzinie. Do tego ciekawie się prezentuje. Zdecydowanie jest warta spróbowania. Pisaliśmy o tym, jak zrobić lody z herbatnikami. Podawaliśmy tez przepis na wyśmienite ciasto z kremem i owocami. 

zupa naleśnikowa
Fot. YouTube/Saschabrutzelt

Źródło: pysznosci.pl, YouTube/Saschabrutzelt

Zdjęcia: screen YouTube/Saschabrutzelt