Zamiast gołąbków i mielonych robię takie pulpety. Mąż tak je uwielbia, że prosi o dwie dokładki
Jeśli jesteś smakoszem gołąbków, to koniecznie musisz spróbować tego dania. Pulpety duszone w kapuście są obłędnie smaczne i proste w przygotowaniu. Taki obiad szybko zniknie z talerzy, bo każdy domownik będzie chciał dokładkę tego wybornego dania.
Pulpety zamiast mielonych i gołąbków
Gołąbki często są jadane na obiad . To smaczne i pożywne danie, które uwielbiają mali i duzi smakosze. U mnie w domu też cieszyły się dużym powodzeniem i szybko znikały z talerzy. Jednak ostatnio gołąbki zastąpiło zupełnie inne danie. Do jego przyrządzenia też używam mięsa mielonego i kapusty tak, jak na gołąbki.
Efekt jest smakowity, bo pulpety duszone w kapuście po prostu rozpływają się w ustach. Z powodzeniem zastąpiły tak lubiane gołąbki. Mąż tak polubił pulpety, że zjada dwie dokładki. Wszystko dlatego, że danie jest soczyste i niezwykle smaczne. Podobny przepis znajdziesz na kanale YouTube Kuchenne smaki Joli.
Jak zrobić pulpety duszone w kapuście?
Składniki:
- ok. 1 kg mięsa mielonego z łopatki
- 1 główka kapusty
- 2 jajka
- 1 bułka
- 2 cebule
- 1 marchewka
- 3 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- majeranek
- 2 szklanki wody
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- bułka tarta
- mąka
Przyrządzenie pulpetów zacznij od namoczenia bułki w mleku, a potem jej odciśnięcia. Dodaj ją do miski z mięsem mielonym, wbij jajka i wsyp trochę bułki tartej . Wsyp sól, pieprz, majeranek i dokładnie wymieszaj składniki. Następnie formuj pulpety i obtaczaj je w mące.
Pulpety podsmaż na patelni i przełóż je do garnka. Kapustę posiekaj w paski, marchewkę zetrzyj, a cebulę pokrój. Duś ją razem z marchewką w garnku . Następnie dodaj kapustę i dopraw. Wszystko wymieszaj i warzywa duś do miękkości. Włóż pulpety, koncentrat pomidorowy i wymieszaj.
Pulpety duszone w kapuście najlepsze na zimowy obiad
Pulpety duś w kapuście jeszcze 10 minut. Po upływie tego czasu danie jest już gotowe do podania. Będzie smakowało z ziemniakami lub kaszą . Pulpety są wyśmienite w smaku, bardzo soczyste i mięciutkie. Rewelacyjnie smakują w sosie z kapustą.
Ich zaletą jest też to, że można je przyrządzić w prosty sposób. U mnie w domu szybko znikają z talerzy i każdy chce dokładkę . Taki obiad polecam wszystkim szczególnie na zimowe dni. Pisaliśmy o tym, jak zrobić pyszną surówkę z marchewki. Polecaliśmy przepis na znakomite słodkie bułeczki.