Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Takich słodkich bułek nie dostaniesz nawet w najlepszej cukierni. Nie uwierzysz, co mają w środku
Maciej Jurczyk
Maciej Jurczyk 17.01.2024 19:14

Takich słodkich bułek nie dostaniesz nawet w najlepszej cukierni. Nie uwierzysz, co mają w środku

bułki
YouTube/@Piekarnia Lesi

Kochasz słodkie bułki? Ja też, ale odkąd znudziły mi się te, które serwuje moja cukiernia, zacząłem szukać. Poszukiwania przyniosły ten przepis na bułki. Są naprawdę niezwykłe w smaku, a ich przygotowanie nie jest zbyt wymagające. Przekonaj się sama.

Bułki idealne do kawy

Słodkie bułki to jedne z tych wypieków, które mogą być deserem, jak i przekąską w ciągu zabieganego dnia. W połączeniu z kawą to raj dla podniebienia. Idealne na śniadanie, czy drugie śniadanie w pracy.

Mocna kawa ze słodkościami potrafi dać wiele energii na cały dzień. To sprawi, że nie będziesz czuć się ospała i starczy ci sił, aby dotrwać do późnego wieczora.

czarna kawa.jpg
Canva/@ArtRachen01
Tego jeszcze nie było, Biedronka obniżyła ceny regularne 60 produktów. Wszyscy ruszyli do sklepów

Co będziesz potrzebować?

Przepis na te słodkie bułki jest prosty, a ilość składników nieduża. Podobną recepturę możesz znaleźć na kanale Piekarnia Lesi, skąd pochodzi pierwsze zdjęcie z początku artykułu. 

Składniki:

  • 250 ml mleka
  • 10 cukry
  • 5 g drożdży
  • 350 g mąki
  • 50 g masła
  • 10 g sody
  • mleko skondensowane lub masło czekoladowe
  • sól

Wyjątkowe słodkie bułki

Zacznij od pogrzania mleka. Uważaj, aby się nie zagotowało. Następnie przelej je do miski i dodaj cukier oraz drożdże. Całość dokładnie wymieszaj, aby wszystkie składniki się połączyły. Dodaj przesianą mąkę oraz szczyptę soli. 

Połącz wszystkie składniki za pomocą trzepaczki. Wrzuć kostkę masła w temperaturze pokojowej i zagniataj jak kruche ciasto. Następnie przykryj miskę ścierką i odstaw do wyrośnięcia

Po tym czasie wyciągnij ciasto na stolnicę. Utwórz z niego wałek, a następnie podziel na 10 części. Z każdej części zrób gładką kulkę, którą później rozpłaszczysz na placek o grubości 5 milimetrów. 

Włóż do niego nadzienie ze skondensowanego mleka lub masła czekoladowego. Krawędzie połącz jak pieroga. Możesz zrobić ozdobny wzorek. Nadziane bułeczki odstaw na 20 minut pod przykryciem

Do garnka wlej wodę, dodaj sodę i zagotuj. Bułki delikatnie włóż do gorącej wody na 30 sekund. Następnie za pomocą łyżki cedzakowej wyciągnij je na blachę wyłożoną papierem. 

Delikatnie wykonaj 3 nacięcia na wierzchu każdej bułeczki. Piecz przez około 20 minut w temperaturze 180 stopni. Poczęstuj swoich bliskich kawą i tą słodką bułką. Będą zachwyceni. Sprawdź, jak w niestandardowy sposób przyprawić mięso oraz jak zrobić faworki w 15 minut.

czekolada.jpg
Canva/@LenkaPrusova