Smakosze.pl Przepisy Zamiast pączków robię serowe oponki. Są 100 razy lepsze i smakują całej rodzinie
Fot. Canva/SasaJo

Zamiast pączków robię serowe oponki. Są 100 razy lepsze i smakują całej rodzinie

8 stycznia 2025

Serowe oponki to świetny zamiennik zwykłych pączków. Jeśli tradycyjne puszyste bułeczki z powidłami przejadły się naszej rodzinie, warto próbować tego przepisu. Przyda się na karnawał i  nie tylko.

Oponki z serem lepsze od pączków

Pączek to zazwyczaj kulka drożdżowego ciasta z nadzieniem z powideł. Czekamy na to nadzienie z utęsknieniem i zdaniem wielu z nas szybko się ono kończy, a my zostajemy z „ciągiem dalszym” bułki.

Inaczej jest w przypadku tego przepisu. Ser nie jest tu nadzieniem, ale składnikiem ciasta , co radykalnie zmienia skład naszego „pączka”. Taka przekąska będzie ciekawym urozmaiceniem tłustoczwartkowego obżarstwa.

Ciastka z dziurką i kawa
Fot. Canva
Lewandowska robi galaretkę drobiową inaczej niż wszyscy. Dodaje składniki, o których nikt by nie pomyślał

Serowe oponki – przepis

To ciastko ma jeszcze jeden atut. Przygotowane z użyciem sody, jest znacznie cieńsze i przez to mniej czasu potrzebuje na patelni . Tak przygotowany pączek będzie więc mniej tłusty. Czyni go to zdrowszą alternatywą dla tradycyjnych pączków. Nie jest to jednak usprawiedliwienie dla obżarstwa!

Składniki

  • ½ kg mąki pszennej
  • ½ kg twarogu sernikowego
  • 200 g cukru
  • 2 jajka
  • 50 g kwaśnej śmietany
  • 2 płaskie łyżeczki sody
  • Płaska łyżeczka soli
  • Olej do smażenia

Ciastka z dziurką

Mąkę przesiewamy do dużej miski. Dodajemy twaróg sernikowy lub zmielony twaróg półtłusty oraz pozostałe składniki i zagniatamy ciasto na gładką masę.

Ciasto rozwałkowujemy na placki o grubości 8-10 mm . W każdym placku wycinamy szeroką szklanką kółko, a następnie w jego środku kółko o mniejszej średnicy. Tak powstałe kółka z dziurką układamy niezbyt ciasno na patelni z rozgrzanym tłuszczem i smażymy z obu stron do zrumienienia.

Oponki smażymy partiami i wykładamy na ręcznik papierowy. Ręcznik często zmieniamy, by wyciągał z ciastek nadmiar tłuszczu . Ciasto, które odrzucamy przy wykrawaniu, zagniatamy ponownie i wykorzystujemy do kolejnych oponek. Resztę można oczywiście usmażyć bez nadawania im kształtu, by nic się nie zmarnowało.

Wypróbuj też przepis na malinową chmurkę bez pieczenia i magiczny odchudzający dodatek do kawy .

Pączki z dziurką
Fot. Canva
Kontrolerzy sprawdzą Polaków, będą naklejać groźne naklejki. To koniec, lepiej zacznij to robić
Hitowy obiad od Ewy Wachowicz. Wystarczy ciasto francuskie i uwielbiana ryba
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy