Lewandowska robi galaretkę drobiową inaczej niż wszyscy. Dodaje składniki, o których nikt by nie pomyślał
Nie każdy wie, że galaretka typu zimne nóżki to całkiem dietetyczny przysmak. Od takiej strony pokazała go Ania Lewandowska, która zaproponowała swój przepis na tego typu danie. Jej galaretka drobiowa jest świetną przekąską.
Galaretka wg Anny Lewandowskiej
Dość ciężkie zimne nóżki, na których przez czas zestalania w lodówce zbiera się warstwa tłuszczu, to typowa postać tradycyjnego polskiego auszpiku. Mało kto wie jednak, że potrawa ta potrafi być niezwykle zdrowa. Trzeba tylko zadbać o odpowiednie składniki.
Najważniejsze to zmienić mięso na mniej tłuste. Warto też użyć więcej warzyw. Sama galaretka jest zdrowa. To w końcu mocno mięsny rosół, zawierający dużo kolagenu, podstawowego budulca naszego organizmu.
Kontrolerzy sprawdzą Polaków, będą naklejać groźne naklejki. To koniec, lepiej zacznij to robićDietetyczna galaretka drobiowa
Dlatego właśnie Anna Lewandowska, która przecież jest dietetyczką, proponuje swoją wersję tej potrawy.
Ile można jeść potrawkę z warzywami prawda? U mnie dziś galaretka z kurczaka wraz z warzywami z rosołu - pisze
Składniki
- Litr rosołu
- Mięso rosołowe (najlepiej z przewagą drobiowego, może być też wołowe)
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 4 łyżeczki agar-agar
- 1 łyżeczka octu jabłkowego
- Po pół puszki kukurydzy i groszku
- 1 jajko
Przygotowanie galaretki według Lewandowskiej
Aby przygotować galaretkę, potrzebujemy rosół, ugotowane w nim mięso i warzywa. Gotujemy więc rosół na bazie mięsa drobiowego z włoszczyzną i, według uznania, zielem angielskim, liściem laurowym, pieprzem czy opaloną cebulą.
Po ugotowaniu zatrzymujemy marchew i pietruszkę, rosół dokładnie cedzimy i ręcznikiem papierowym zdejmujemy nadmiar tłuszczu, a mięso obieramy z kości. Lewandowska radzi, by ugotowane marchew i pietruszkę pokroić na cienkie plasterki. Sklarowany rosół nalewamy do garnka, dodajemy rozdrobnione mięso, marchew i pietruszkę oraz kukurydzę i/lub groszek. Następnie dodajemy agar-agar i ocet i gotujemy przez 3 minuty na palniku o średniej mocy.
Gotowy wywar nabieramy łyżką wazową razem ze stałymi składnikami i przelewamy do salaterek. Na wierzch układamy pokrojone w plasterki jajko na twardo, studzimy do temperatury pokojowej i odstawiamy na noc do lodówki.
Wypróbuj też przepis na łatwy domowy chleb i szybkie ciasto bez pieczenia na bazie naleśników czekoladowych.