Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Hitowy obiad od Ewy Wachowicz. Wystarczy ciasto francuskie i uwielbiana ryba
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 08.01.2025 06:01

Hitowy obiad od Ewy Wachowicz. Wystarczy ciasto francuskie i uwielbiana ryba

obiad Ewy Wachowicz
Fot. Pawel Wodzynski/East News, Shutterstock/ffolas

Ewa Wachowicz zaprezentowała swój sposób na pieczeń à la Wellington. W jej wykonaniu to danie rybne. Ma niezwykły smak, a w roli głównej – łatwo dostępnego i pysznego łososia.

Obiad według Ewy Wachowicz

Obiad, który proponuje nam Ewa Wachowicz, to wariacja na temat wołowiny w stylu Wellington. W tym tradycyjnym, ale bardzo wystawnym daniu, zapiekamy polędwicę wołową w cieście francuskim. Chroni ono produkt zamknięty w środku przed przesuszeniem, dając w zamian pełne i sycące danie.

Nie ma jednak przeciwwskazań, by zastąpić mięso rybą, tworząc podobne danie. Dzięki niemu wiemy wreszcie, jak przygotować wielkie płaty łososia, które często łatwo kupić w dyskontach. Ciasto francuskie jest równie łatwe do zdobycia – obiad jest więc i przystępny, i dostępny.

zapieczone ciasto francuskie

Mięso rozmrozisz w 20 minut. Prosty i sprawdzony sposób

Przepis na łososia

Do podania takiego łososia na obiad Ewa Wachowicz poleca sos koperkowy. Na jednej blasze z daniem można podpiec także małe pomidorki albo warzywa korzeniowe, by, jak powinno być w każdym obiedzie, także i w tym znalazły się witaminy i błonnik.

Składniki

  • 1 filet z łososia
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 1 jajko
  • 200 g szpinaku baby
  • 2 łyżki serka typu Philadelphia
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyża startego parmezanu
  • Sok z ½ cytryny
  • 1 łyżka masła
  • Sól, pieprz
  • Jogurt i posiekany koperek na sos

Łosoś w cieście francuskim

Filet z łososia czyścimy i osuszamy. Skrapiamy go sokiem z cytryny, przyprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy do zamarynowania.

Na patelni rozgrzewamy grudkę masła. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, a kiedy zacznie się robić złocisty – wrzucamy szpinak. Ten dusimy chwilę, a następnie dodajemy serek śmietankowy i parmezan. Przyprawiamy solą i pieprzem, mieszamy do połączenia składników i odstawiamy.

Rulon ciasta francuskiego układamy na papierze do pieczenia. Kładziemy na nim rybę, a na niej z kolei – podduszony szpinak. Ciasto zawijamy i zaklejamy końcówki, dociskając lekko.

W miseczce rozbijamy jajko i smarujemy nim łososia po wierzchu. Ciasto delikatnie nacinamy, ale nie do końca. Przenosimy razem z papierem do naczynia żaroodpornego i pieczemy na złoty kolor w temperaturze 180 stopni.

Wypróbuj też przepisy na zupę szczawiową i ciasto pomarańczowe bez pieczenia.

łosoś a la wellington