Hitowy obiad od Ewy Wachowicz. Wystarczy ciasto francuskie i uwielbiana ryba
Ewa Wachowicz zaprezentowała swój sposób na pieczeń à la Wellington. W jej wykonaniu to danie rybne. Ma niezwykły smak, a w roli głównej – łatwo dostępnego i pysznego łososia.
Obiad według Ewy Wachowicz
Obiad, który proponuje nam Ewa Wachowicz, to wariacja na temat wołowiny w stylu Wellington. W tym tradycyjnym, ale bardzo wystawnym daniu, zapiekamy polędwicę wołową w cieście francuskim. Chroni ono produkt zamknięty w środku przed przesuszeniem, dając w zamian pełne i sycące danie.
Nie ma jednak przeciwwskazań, by zastąpić mięso rybą, tworząc podobne danie. Dzięki niemu wiemy wreszcie, jak przygotować wielkie płaty łososia, które często łatwo kupić w dyskontach. Ciasto francuskie jest równie łatwe do zdobycia – obiad jest więc i przystępny, i dostępny.
Mięso rozmrozisz w 20 minut. Prosty i sprawdzony sposóbPrzepis na łososia
Do podania takiego łososia na obiad Ewa Wachowicz poleca sos koperkowy. Na jednej blasze z daniem można podpiec także małe pomidorki albo warzywa korzeniowe, by, jak powinno być w każdym obiedzie, także i w tym znalazły się witaminy i błonnik.
Składniki
- 1 filet z łososia
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 1 jajko
- 200 g szpinaku baby
- 2 łyżki serka typu Philadelphia
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyża startego parmezanu
- Sok z ½ cytryny
- 1 łyżka masła
- Sól, pieprz
- Jogurt i posiekany koperek na sos
Łosoś w cieście francuskim
Filet z łososia czyścimy i osuszamy. Skrapiamy go sokiem z cytryny, przyprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy do zamarynowania.
Na patelni rozgrzewamy grudkę masła. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, a kiedy zacznie się robić złocisty – wrzucamy szpinak. Ten dusimy chwilę, a następnie dodajemy serek śmietankowy i parmezan. Przyprawiamy solą i pieprzem, mieszamy do połączenia składników i odstawiamy.
Rulon ciasta francuskiego układamy na papierze do pieczenia. Kładziemy na nim rybę, a na niej z kolei – podduszony szpinak. Ciasto zawijamy i zaklejamy końcówki, dociskając lekko.
W miseczce rozbijamy jajko i smarujemy nim łososia po wierzchu. Ciasto delikatnie nacinamy, ale nie do końca. Przenosimy razem z papierem do naczynia żaroodpornego i pieczemy na złoty kolor w temperaturze 180 stopni.
Wypróbuj też przepisy na zupę szczawiową i ciasto pomarańczowe bez pieczenia.