Zamiast słodzić aronię, robię tę 1 rzecz. Cierpki smak owoców znika bez grama cukru
Aronia bije rekordy popularności. To niesłychanie zdrowy owoc i też bardzo cierpki. Jak pozbyć się tego niechcianego smaku? Nie warto do aronii sypać cukru. Lepiej zrobić jedną rzecz przed gotowaniem tych owoców.
Aronia, czyli polski superowoc
Aronia cieszy się z roku na rok coraz większym powodzeniem. Wykorzystujemy te owoce do przygotowania rozmaitych przetworów. Wszystko dlatego, że aronia jest wyjątkowo zdrowa. Bogata w antyoksydanty wspiera odporność i chroni przed przedwczesnym starzeniem się organizmu.
Jedzenie tych popularnych owoców poprawia stan naczyń krwionośnych, zwalcza nadciśnienie i wysoki poziom cholesterolu. Aronia wyróżnia się kwaśno-cierpkim smakiem, który nie każdemu odpowiada. Wiele osób, które robię przetwory z aronii, kwaśny smak starają się “osłodzić” dużą ilością cukru . Jednak nie warto tego robić. Nadmiar cukru szkodzi zdrowiu, a tego przecież chcemy uniknąć.
Jak zwalczyć goryczkę w aronii?
Dobrym pomysłem na pozbycie się charakterystycznej goryczki z aronii, jest połączenie jej z innymi owocami . Najlepsze będą tu jabłka i gruszki. Jednak warto też zrobić jedną rzecz z aronią przed obróżką tego owocu. Cierpki smak zniknie dzięki temu, że owoce włożymy do pojemnika, który trafi na 24 godziny do zamrażarki.
Zamrożone owoce szybciej będą puszczać sok. Staną się też bardziej delikatne. Można też przed obróbką aronii usunąć skórki ze świeżych owoców . Wystarczy przelać je wrzątkiem, a skórka będzie łatwo odchodzić, podobnie jak w pomidorach sparzonych wrzątkiem.
Jak zrobić sok z aronii?
Składniki:
- 2 kg aronii
- 5 słodkich jabłek
- 5 łyżek miodu
- 2 litry wody
Przygotowanie soku zacznij najpierw od pozbycia się goryczki z aronii. Skorzystaj z wybranego sposobu, który został wyżej opisany. Następnie jabłka obierz, pozbądź się gniazd nasiennych . Wlej wodę do garnka i doprowadź ją do wrzenia. Dodaj owoce aronii, gotuj je na małym ogniu przez 30 minut, aż zmiękną i puszczą sok.
Przy pomocy sitka odcedź płyn od owoców, gdy jest gorący, dodaj do niego miód. Mieszaj do rozpuszczenia się. Sok przelej do wcześniej wyparzonych słoików. Zakręć i pasteryzuj 20 minut. Gotowy sok przechowuj w ciemnych miejsca, gdzie panuje stała temperatura. Pisaliśmy o tym, jak zrobić ciasto, które smakuje i wygląda jak z cukierni. Radziliśmy, jak pozbyć się szczurów przy pomocy roślin.
Źródło: haps.pl