Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Mieszam mięso z dodatkami, formuję w miseczce i układam. Jeszcze podziękujesz za ten przepis
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 02.09.2024 22:00

Mieszam mięso z dodatkami, formuję w miseczce i układam. Jeszcze podziękujesz za ten przepis

mięso mielone w miseczkach
fot. youtube.com/pazanda_tv

Szybki przepis na mięso mielone zapieczone w cienkim, lekko pulchnym cieście. Choć danie wygląda niecodziennie, jest bardzo łatwe w przygotowaniu, a składniki – tanie i powszechnie dostępne.

Mięso mielone w cieście

Chciałoby się powiedzieć, że to typowo wschodni przepis. Przecież to w naszej części Europy i na wschód od Polski popularne są wszelkiego rodzaju kulebiaki i faszerowane mięsem ciasta. Prawda jednak jest taka, że podobne pomysły spotykamy jak Ziemia długa i szeroka.

Jakkolwiek jednak jest, warto zwrócić uwagę na podobne przepisy. To niezwykle swojskie jedzenie, które świetnie sprawdza się na codzienny obiad. A ponieważ przepis jest niezwykle prosty, można z powodzeniem przygotowywać wariacje, zmieniając dodatki i osiągać nowe oblicza takiego dania.

ścieranie masła
fot. youtube.com/pazanda_tv
Zetrzyj cukinię i wbij do niej jajka. Ten przepis zasługuje na jakąś nagrodę

Przepis na mięsny obiad

Na kanale Pazanda_tv, z którego zaczerpnęliśmy ilustracje do tego przepisu, pokazany jest dodatkowo ciekawy sposób ścierania masła. Zimna kostka maczana jest co chwilę w mące, którą mieszamy z masłem, dzięki czemu łatwiej je zetrzeć i później wymieszać.

Składniki

  • 400 g mięsa mielonego
  • ¾ kg mąki
  • 300 g zimnego masła
  • 240 ml śmietany
  • 3 jajka
  • 3 ziemniaki
  • 2 duże cebule
  • 1 łyżeczka soli
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Sól, pieprz, kmin rzymski i kolendra
  • Czarnuszka do posypania

Ciasto faszerowane mięsem mielonym

Mąkę mieszamy z łyżeczką soli i proszkiem do pieczenia. Ścieramy na tarce o grubych okach zimne masło i wyrabiamy razem z mąką na kruszonkę. Do miski dodajemy śmietanę i dwa żółtka z trzema białkami jajek.

Całość wyrabiamy na jednolitą masę. Ciasto ma być gładkie i sprężyste. Kiedy będzie gotowe, dajemy mu odpocząć pod przykryciem przez 15 minut

Na tarce o grubych okach ścieramy obrane ziemniaki. Cebulę kroimy drobno. W misce mieszamy składniki z mięsem i przyprawiamy solą, pieprzem, kminem i kolendrą.

Ciasto dzielimy na dwie części i rozwałkowujemy na cienki arkusz o wymiarach odpowiednich do blachy piekarnika. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wysmarowanej oliwą.

Do małej miseczki ciasno upychamy porcję mięsa. Układamy je na cieście jak babkę z piasku. Postępujemy tak, aż zużyjemy całe mięso. Kopczyki układamy w odstępach, by zakleiło się między nimi ciasto.

Mięso przykrywamy drugim arkuszem cienko rozwałkowanego ciasta. Dociskamy na łączeniach i na krawędziach. Ciasto smarujemy pozostawionym wcześniej żółtkiem i posypujemy czarnuszką lub sezamem. Pieczemy przez ok. 35 minut w temperaturze 180 stopni. Podajemy pokrojone na porcje.

Wypróbuj też przepisy na faszerowane kotlety schabowe i ciasto truskawkowe bez pieczenia.

bułeczki z mięsa
fot. youtube.com/pazanda_tv