Zamiast śmietany wlewam do mizerii pyszny napój. Wychodzi o wiele smaczniejsza
Mizeria, ziemniaczki i jajko sadzone - chyba nie ma lepszego obiadu! Chociaż surówkę zazwyczaj przyrządzamy ze śmietaną, równie dobra wyjdzie z dodatkiem maślanki. Uwielbiamy napój wspaniale podkręci jej smak.
Czym zastąpić śmietanę w mizerii?
Skończyła Ci się śmietana, a masz ochotę na mizerię? Nie panikuj, uwielbianą surówkę możesz zalać np. maślanką lub jogurtem naturalnym. Ich smak będzie wspaniale komponował się z ogórkami. Poniżej prezentujemy przepis i podajemy dokładne proporcje.
Jak zrobić mizerię z dodatkiem maślanki
Lista składników:
- 2 ogórki
- ¾ szklanki maślanki
- sól i pieprz do smaku
- posiekany koperek
Sposób wykonania:
Ogórki obierz ze skórki, opłukaj i osusz i pokrój w plasterki, a następnie posól i odstaw na około 10 minut. Po tym czasie wlej do nich maślankę, dokładnie wymieszaj i dopraw do smaku pieprzem oraz świeżo posiekanym koperkiem. Smacznego!
O czym należy pamiętać przygotowując mizerię?
Mizeria nie jest skomplikowanym daniem, należy jednak pamiętać, aby zawsze doprawiać ogórki solą. Pod jej wpływem puszczają one sok, który należy wylać. Dopiero wtedy można zamieszać warzywa z maślanką, jogurtem lub śmietaną oraz doprawić ją do smaku.
Surówka idealnie komponuje się z świeżo posiekanym koperkiem. Niektórzy dodają do niej inne zioła m.in. aromatyczną miętę. Wszystkim miłośnikom kulinarnych eksperymentów polecamy również szwedzką i grecką wersję mizerii.