Zamocz jajka w wodzie i obtocz w ryżu. Ten wielkanocny trik to rewelacja
Już za chwilę będziemy obchodzić najważniejsze święto w kościele katolickim. W Wielkanoc, oprócz tradycyjnych dań, nie może zabraknąć również jajek. Jajka są bowiem symbolem nowego początku, odrodzenia i życia. Przed świętami namocz jajka w wodzie i obtocz w ryżu. Żałuję, że nie znałam tego wcześniej.
Te jajka będą hitem Wielkanocy
Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami. Już 19 kwietnia wszyscy będziemy uczestniczyć w święceniu pokarmów w koszyczkach, by w Wielką Niedzielę święconką rozpocząć uroczyste śniadanie. Zarówno w koszyku, jak i na świątecznym stole nie może zabraknąć jajek.
Jajka zwykle barwimy w łupinach cebuli, w soku z buraków lub szpinaku. Wiele osób wykorzystuje również barwniki spożywcze. Patenty te są proste i dają piękny efekt. Mało kto jednak wie, że i bez talentu artystycznego możemy w prosty sposób przygotować przepiękne pisanki na Wielkanoc .
Trik na barwienie jajek przy pomocy ryżu mam od Ani Zyśk. Znana vlogerka kulinarna na swoim kanale jedz.pysznie na Instagramie dzieli się zarówno przepisami, jak i poradami kulinarnymi. Znajdziemy tam wiele inspiracji na proste, aczkolwiek wyśmienite dania główne, zupy, desery i ciasta.
Te pisanki zachwycą całą rodzinę!
Do przygotowania farbowanych jajek, oprócz podstawowych składników, takich jak łupiny z cebuli, czy ryż, będziemy potrzebować również gazy i kilku gumek recepturek. Zamiast łupin możemy wykorzystać również buraki, szpinak lub barwniki spożywcze. Ważne, by zawsze dodawać niewielką ilość octu . Produkt wzmocni kolor i sprawi, że jajka będą po prostu ładniejsze.
Dalsza część tekstu pod filmem
Składniki:
- 6 jajek
- 3 cebule
- surowy ryż
- 10 ml octu (do dodania do gotowania jajek)
- 1 litr wody
- olej roślinny do nabłyszczenia
- gaza
- gumki recepturki
Jak przygotować efektowne pisanki?
Krok 1. Namoczone w wodzie jajka obtocz w ryżu tak, by ziarna przykleiły się do skorupki.

Krok 2. Każde jajko zawiń w gazę i zwiąż gumką recepturką.

Krok 3. Cebule obierz z łupinek. Łupiny przełóż do garnka i zalej zimną wodą. Wlej ocet.

Krok 4 . Włóż jajka tak, by całkowicie były przykryte wodą. Gotuj 10 minut od momentu wrzenia.

Krok 5. Ugotowane jajka wyjmij, ostudź, a następnie zdejmij gazę.

Krok 6. Przetrzyj ręcznikiem papierowym nasączonym w oleju. Pisanki gotowe!
Jeśli szukasz inspiracji na piękne, malowane jajka na Wielkanoc, polecamy jajka marmurkowe oraz czarne pisanki . Będą hitem na świątecznym stole.
