Smakosze.pl Restauracje Zamówił bigos na jarmarku świątecznym. Po spróbowaniu ostrzegł wszystkich „Nie kupujcie tego ludzie”
YouTube / @ksiazulo

Zamówił bigos na jarmarku świątecznym. Po spróbowaniu ostrzegł wszystkich „Nie kupujcie tego ludzie”

20 grudnia 2023

Znany youtuber Książulo kontynuuje swój objazd po jarmarkach bożonarodzeniowych. Tym razem trafił do Katowic. Najbardziej zwrócił jego uwagę bigos, i nie chodziło tylko o cenę.

Bożonarodzeniowe jarmarki w Polsce

Tradycja jarmarków, które przed Bożym Narodzeniem obecne są „od zawsze” w Austrii czy w Niemczech, umacnia się w Polsce. Są u nas częstą okazją, by uzupełnić na ostatnią chwilę prezenty czy zrobić zakupy nietypowych czasem produktów na świąteczny stół. Dlatego częściej niż na zachodzie spotykamy tu stragany z produktami spożywczymi na wynos.

Takim trochę dziadostwem zalatuje. Bazar. Bazar się robi – podsumował to Książulo.

Książula interesuje jednak najbardziej to, co na jarmarkach można zjeść na miejscu. W Katowicach rzuciły mu się w oczy oscypki (w końcu konurbacja śląska jest w pobliżu Beskidu Żywieckiego), a także stoiska z produktami takimi jak śledzie.

Projekt bez nazwy-2.jpg
YouTube / @ksiazulo
W tym roku zamiast karpia usmażę tę rybę. Jest smaczniejsza, o wiele zdrowsza i ma mniej ości

Książulo na jarmarku w Katowicach

Youtuber zwrócił też uwagę na ceny – generalnie podobne jak w innych tego typu miejscach w Polsce, ale też ciekawy asortyment.

Polska surowa szynka z dzika na przykład, 120 złotych za kilogram. Ale to dzik, to pewnie droższy. Ale czy aż tak? Nie wiem – zastanawiał się.

W końcu jednak postanowił sprawdzić, jak Katowice radzą sobie z bigosem. I to efekty tego sprawdzania wywarły na nim niezatarte wrażenie.

Książulo ocenia katowicki bigos

Najdroższy bigos w tym roku. 28 złotych za miseczkę. A wygląda jak ze słoika, znowu ma ten kolor podły

Podsumował Książulo swoje pierwsze wrażenia. Kiedy spróbował, upewnił się w swoim przekonaniu.

Słoik. Smakuje jak wszystkie te niedobre bigosy, bo niektóre były dobre. To jest znowu bigos z tą taką kiełbasą najtańszą. Totalnie przemysłowy, marketowy bigos, w ogóle nie przesiąknięty smakiem – ocenił youtuber.

Swoją recenzję zakończył apelem.

Nie kupujcie tego ludzie, to jest mój apel do was. 28 złotych? Jest coraz drożej. Jako konsument normalny to bym sam tu nie przyszedł – podsumował.

Jeśli chcesz spróbować naprawdę dobrego bigosu, przyrządź go sam według tego przepisu lub z tym niepowtarzalnym składnikiem .

Projekt bez nazwy.jpg
YouTube / @ksiazulo
Śledzie ostatniej szansy. Z tymi przepisami spokojnie zdążysz przed wigilią
Moja mama wkłada tak przygotowane „mielone inaczej” do piekarnika. W pierwszy dzień świąt rodzina się zachwyca
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy