Zetrzyj na tarce i wrzuć do garnka z bigosem. O tym dodatku powiedziała mi babcia, nigdy bym na to nie wpadł
Bigos to jedno z najbardziej znanych na świecie, a przy tym najwybitniejszych polskich potraw. Choć wygląda na niezbyt zdrowy, jest dobrym źródłem białka i błonnika, a także witamin i mikroelementów. Jednak chodzi przede wszystkim o smak i choć można powiedzieć, że każdy jest dobry, to sztuczka mojej babci sprawia, że jej bigos zawsze był niezapomniany.
Ilu Polaków, tyle bigosów
Szczegóły przepisów na bigos dzielą czasem Polaków jak polityka czy piłka nożna. Ile i jakiego mięsa dodać (jeśli w ogóle, bo są też bigosy wegetariańskie)? Czy powinno być upieczone? Czy dodawać śliwki suszone albo wędzone? Brać kapustę kiszoną czy słodką?
Te i wiele innych pytań trapią często miłośników polskiej kuchni. Jednak kiedy mówię im o tajnym składniku, który podpatrzyłem u mojej babci, niektórzy patrzą na mnie z niedowierzaniem, a później próbują i… muszą się ze mną zgodzić.
Ten sernik króluje w moim domu. Smakuje bosko i zawsze się udaje, lepiej zrób dwie blaszkiBigos z niezwykłym dodatkiem
Do największych zalet bigosu należy ta, że nie dość, że nadaje się do gotowania dużych porcji, a następnie jedzenia ich przez dłuższy czas, to jeszcze działa to zawsze na jego korzyść. Mówimy o tym, że bigos się “przegryza”, kiedy smaki łączą się w nim i – dosłownie i w przenośni – kiszą.
Idąc za tą logiką moja babcia dodawała zawsze do swojej wersji tej potrawy nie tylko kiszoną kapustę, ale i takież ogórki. Jej przepis, a zwłaszcza sztuczka z ogórkami, do tej pory jest dla mnie skarbem.
Składniki
- 0,5 kg pieczonego mięsa (może zastąpić je np. szynka czy kiełbasa)
- 0,5 kg pieczarek
- 0,5 kg cebuli
- 0,5 kg ogórków kiszonych
- 0,8 kg słodkiej (świeżej) kapusty
- 0,2 kg kiszonej kapusty
- 0,2 l czerwonego wina
- sól, pieprz, liść laurowy
Bigos z kiszonymi ogórkami – przygotowanie
Poszatkowaną kapustę surową i kiszoną duszę w garnku na wolnym ogniu z dodatkiem odrobiny wody (choć moja babcia czasem używała bulionu). W czasie, kiedy kapusta powoli się dusi, kroję w kostkę mięso, pieczarki i cebulę, podsmażam i dorzucam kolejno do gara z bigosem.
Teraz następuje czas na magiczny składnik. Ogórki kiszone ścieram na tarce tak jak do zupy ogórkowej, a następnie także podsmażam i w końcu dorzucam do garnka z bigosem. Pozostaje tylko przyprawić do smaku pieprzem, dorzucić liść laurowy i ewentualnie dosolić, a następnie gotować, gotować i gotować.
Oczywiście, jest więcej sztuczek, by bigos wyszedł niezwykły. Spróbuj na przykład przepis na bigos z dodatkiem pomidorów lub ten stuletni przepis na bigos.