Zamówiła kotlet schabowy za 25 zł. Zamarła, gdy spojrzała na rachunek
Jedna z turystek opisała w sieci sytuację, która spotkała ją w jednej z beskidzkich restauracji. Kobieta zamówiła kotlet schabowy w atrakcyjnej cenie 25 zł. Niestety, gdy zobaczyła rachunek przeżyła bardzo niemiłe rozczarowanie.
Kolejny "paragon grozy"
Od paru lat ogromne emocje wzbudzają tzw. “paragony grozy”. Szczególnie często pojawiają się one w turystycznych miejscowościach. Z roku na rok urlop w popularnej miejscowości może stać się coraz bardziej kosztowny dla polskiej rodziny. Szczególnie dużym wydatkiem jest jedzenie.
Dziś media w Polsce żyją historią pani Ilony, która podzieliła się w liście do redakcji portalu Gazeta.pl, swoim doświadczeniem z majówkowego wyjazdu w Beskidy. Niestety, turystka nie spodziewała się tak wysokich cen. Już pierwszego dnia znacznie przekroczyła swój starannie zaplanowany na wyjazd budżet. Prawdziwe zaskoczenie przeżyła jednak w jednej z lokalnych restauracji.
Radość trwała krótko
Turystka wybrała się do popularnej restauracji, która słynie z regionalnych obiadów. Miejsce cieszy się ogromnym zainteresowaniem, aby zjeść w nim obiad należy stać w kolejce 30 minut. Kobieta uznała to jednak za dobry znak.
Początkowo ceny w lokalu nie wzbudziły jej niepokoju. Uznała nawet, że kotlet schabowy za 25 zł jest dość niedrogą opcją, jednak jej radość trwała krótko. Okazało się, że 25 zł - to koszt samego kotleta, a za dodatki do niego należy dopłacić osobno. W rzeczywistości zestaw obiadowy kosztował ponad 40 zł.
"Żerują na nieuwadze klientów"
Turystka nie przebiera w słowach i ma żal do restauracji za obecne w niej praktyki. Jej zdaniem lokal w ten sposób wręcz “żeruje na nieuwadze klientów”. “Zachęcają reklamą ”schabowy za 25 zł, a później wychodzi faktyczny koszt obiadu to ponad 40 z ł". Na koniec kobieta gorzko stwierdziła, że zupełnie nie dziwi się, że wielu Polaków woli na urlopy jeździć za granicę. Takie praktyki są rzeczywiście dość powszechne, w wielu miejscach dodatki liczone są osobno. Dlatego, warto zachować czujność i dokładnie czytać menu lub zapytać się kelnera o szczegóły. W ten sposób unikniemy przykrej niespodzianki przy płaceniu rachunku.
Jeśli od chodzenia po restauracjach, wolicie samodzielne przygotowywanie posiłków, to trafiliście w idealne miejsce. Na naszej stronie znajdziecie wiele hitowych przepisów m.in. na szybki obiad z mięsem i kapustą oraz wiosenne pierogi .