Smakosze.pl

Canva /Krakatuk

Babcia Ewa łączy twaróg z wiosennym przysmakiem. Na jej pierogi czeka cała rodzina

3 Maja 2023

Autor tekstu:

Aleksandra Proch

Wykorzystaj w pełni sezon na botwinkę. Ten produkt dodaje się nie tylko do chłodnika i zupy. Wymieszaj posiekane liście z twarogiem, a uzyskasz wyśmienity farsz do pierogów. Gotowe danie polej kwaśną śmietaną, a całość wprost rozpłynie się w ustach.

Pierogi z twarogiem i botwinką to idealne sezonowe danie

Sezon na botwinkę już się zaczął. Niestety nie potrwa tak długo, jak byśmy chcieli. Wykorzystaj najbliższe miesiące i zrób doskonałe, wiosenne pierogi. Gwarantujemy, że nie raz wrócisz do tego przepisu.

Farsz do pierogów możesz w łatwy sposób podrasować. Jeśli lubisz intensywne smaki, dodaj do niego wyrazisty ser feta. Takie połączenie z botwinką i czosnkiem zapewni niezapomniane doznania kulinarne. W brzuchu zaczyna burczeć na samą myśl o takich pysznościach.

zaplanowana komunia w restauracji

Zapłacili restauracji za przyjęcie komunijne. Gdy tam poszli zaczął się koszmar

CZYTAJ DALEJ

Przepis na idealne wiosenne pierogi z twarogiem i botwinką

Składniki na farsz:
  • 400 g twarogu
  • 1-2 pęczki liści botwinki
  • 1-2 ząbki czosnku
  • ½ kostki sera feta (opcjonalnie)
  • 1 łyżka masła
Składniki na ciasto:
  • 500 g mąki pszennej
  • 2 łyżki oleju
  • ⅓  szklanki dobrze ciepłej wody
  • ⅓  szklanki dobrze ciepłego mleka
  • 1 jajko
  • sól
Dodatkowo:
  • kwaśna śmietana do podania

Jak zrobić przepyszne pierogi z botwinką?

Przygotuj ciasto na pierogi. Do miski przesiej mąkę wraz z solą. W osobnym garnuszku wymieszaj wodę, olej i mleko. Dodaj do mąki, wbij jajko, zagnieć gładkie ciasto. Przykryj je ściereczką, odstaw, aby odpoczęło.

W czasie gdy ciasto odpoczywa przygotuj farsz do pierogów. W tym celu na patelni rozpuść masło, dodaj posiekany drobno czosnek i pokrojoną botwinkę. Podsmażaj do momentu, aż liście staną się miękkie. Zawartość patelni odstaw do ostudzenia.

Twaróg i ser feta przełóż do dużej miski. Rozdrobnij sery za pomocą widelca, a następnie dodaj przestudzoną botwinkę. Powstały farsz dopraw do smaku solą i pieprzem. Wszystko starannie wymieszaj.

Ciasto na pierogi cienko rozwałkuj. Szklanką powykrawaj z niego krążki. Na każdym z nich połóż porcję farszu i dokładnie zlep brzegi ciasta.

Pierogi wrzucaj na osoloną, wrzącą wodę. Wyławiaj po ok. 2-3 minutach od wypłynięcia na powierzchnię. Danie podawaj polane gęstą, kwaśną śmietaną. Potrawa będzie doskonale smakowała także na następny dzień po odsmażeniu. 

Rolowane pierogi od Strzelczyka szturmem zdobywają serca smakoszy . Botwina zachwyca nie tylko smakiem, ale też prozdrowotnymi właściwościami .

liście botwiny.png
Canva / JulijaDmitrijeva
jajecznica według Magdy Gessler

Gessler nie wyobraża sobie jajecznicy bez tego składnika. Gwarancja puszystości

CZYTAJ DALEJ
Steki z kapusty

Potnij kapustę na plastry, posmaruj sosem i upiecz. Po spróbowaniu padniesz z wrażenia

CZYTAJ DALEJ

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Pokrój gruszki, wrzuć do ciasta i przelej do foremki. Ten deser króluje w moim domu jesienią
Czytaj więcej >

Przepisy

To najlepsze placki jakie jadłam. Przy nich ziemniaczane mogą się schować, przepis dostałam od sąsiadki
Czytaj więcej >

Przepisy

Tak sos z kurek robiła moja kochana babcia. Jedna porada jest bezcenna, korzystam z niej od lat
Czytaj więcej >

Przepisy

To śniadanie robię zawsze w zaledwie 10 minut. Potrzebuję tylko 3 składników, danie smakuje obłędnie
Czytaj więcej >

Przepisy

Dzięki tej potrawie schudłam już 6 kg. Zrobisz ją w pół godziny, smak powala na kolana
Czytaj więcej >

Przepisy

Żadne jajka, żadna cukinia. Najlepsze bezmięsne kotlety zrobisz z tego warzywa, każdy poprosi o dokładkę
Czytaj więcej >
Aleksandra Proch

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Przepisy

Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Wkładam ziemniaki do rękawa, zalewam jogurtem i wrzucam do piekarnika. Lepszych nie jadłam
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Wkładam czekoladę do surowego ciasta i wrzucam je do piekarnika. Rodzina co chwilę prosi mnie o ten deser
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Niektórzy wyrzucają je do kosza, a Wachowicz gotuje na nich rosół. Jego smak zaskakuje
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Dawniej tylko tak robiono kotlety schabowe. Dziś mało kto pamięta o najważniejszym detalu
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Lekarz kazał mi zbić cukier i cholesterol. Na szczęście znalazłam przepis na tę zupę, od razu pomogła
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Owiń makaron mięsem mielonym i wyłóż na patelnię. Ten prosty obiad mogłabym jeść codziennie
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Wkładam ziemniaki do rękawa, zalewam jogurtem i wrzucam do piekarnika. Lepszych nie jadłam
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Wkładam czekoladę do surowego ciasta i wrzucam je do piekarnika. Rodzina co chwilę prosi mnie o ten deser
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Niektórzy wyrzucają je do kosza, a Wachowicz gotuje na nich rosół. Jego smak zaskakuje
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Dawniej tylko tak robiono kotlety schabowe. Dziś mało kto pamięta o najważniejszym detalu
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Lekarz kazał mi zbić cukier i cholesterol. Na szczęście znalazłam przepis na tę zupę, od razu pomogła
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Owiń makaron mięsem mielonym i wyłóż na patelnię. Ten prosty obiad mogłabym jeść codziennie
Czytaj więcej >