Wykorzystaj w pełni sezon na botwinkę. Ten produkt dodaje się nie tylko do chłodnika i zupy. Wymieszaj posiekane liście z twarogiem, a uzyskasz wyśmienity farsz do pierogów. Gotowe danie polej kwaśną śmietaną, a całość wprost rozpłynie się w ustach.
Pierogi z twarogiem i botwinką to idealne sezonowe danie
Sezon na botwinkę już się zaczął. Niestety nie potrwa tak długo, jak byśmy chcieli. Wykorzystaj najbliższe miesiące i zrób doskonałe, wiosenne pierogi. Gwarantujemy, że nie raz wrócisz do tego przepisu.
Farsz do pierogów możesz w łatwy sposób podrasować. Jeśli lubisz intensywne smaki, dodaj do niego wyrazisty ser feta. Takie połączenie z botwinką i czosnkiem zapewni niezapomniane doznania kulinarne. W brzuchu zaczyna burczeć na samą myśl o takich pysznościach.
Zapłacili restauracji za przyjęcie komunijne. Gdy tam poszli zaczął się koszmar
CZYTAJ DALEJPrzepis na idealne wiosenne pierogi z twarogiem i botwinką
Składniki na farsz:- 400 g twarogu
- 1-2 pęczki liści botwinki
- 1-2 ząbki czosnku
- ½ kostki sera feta (opcjonalnie)
- 1 łyżka masła
- 500 g mąki pszennej
- 2 łyżki oleju
- ⅓ szklanki dobrze ciepłej wody
- ⅓ szklanki dobrze ciepłego mleka
- 1 jajko
- sól
- kwaśna śmietana do podania
Jak zrobić przepyszne pierogi z botwinką?
Przygotuj ciasto na pierogi. Do miski przesiej mąkę wraz z solą. W osobnym garnuszku wymieszaj wodę, olej i mleko. Dodaj do mąki, wbij jajko, zagnieć gładkie ciasto. Przykryj je ściereczką, odstaw, aby odpoczęło.
W czasie gdy ciasto odpoczywa przygotuj farsz do pierogów. W tym celu na patelni rozpuść masło, dodaj posiekany drobno czosnek i pokrojoną botwinkę. Podsmażaj do momentu, aż liście staną się miękkie. Zawartość patelni odstaw do ostudzenia.
Twaróg i ser feta przełóż do dużej miski. Rozdrobnij sery za pomocą widelca, a następnie dodaj przestudzoną botwinkę. Powstały farsz dopraw do smaku solą i pieprzem. Wszystko starannie wymieszaj.
Ciasto na pierogi cienko rozwałkuj. Szklanką powykrawaj z niego krążki. Na każdym z nich połóż porcję farszu i dokładnie zlep brzegi ciasta.
Pierogi wrzucaj na osoloną, wrzącą wodę. Wyławiaj po ok. 2-3 minutach od wypłynięcia na powierzchnię. Danie podawaj polane gęstą, kwaśną śmietaną. Potrawa będzie doskonale smakowała także na następny dzień po odsmażeniu.
Rolowane pierogi od Strzelczyka szturmem zdobywają serca smakoszy . Botwina zachwyca nie tylko smakiem, ale też prozdrowotnymi właściwościami .

Gessler nie wyobraża sobie jajecznicy bez tego składnika. Gwarancja puszystości
CZYTAJ DALEJPotnij kapustę na plastry, posmaruj sosem i upiecz. Po spróbowaniu padniesz z wrażenia
CZYTAJ DALEJ