Babcia Ewa łączy twaróg z wiosennym przysmakiem. Na jej pierogi czeka cała rodzina
Wykorzystaj w pełni sezon na botwinkę. Ten produkt dodaje się nie tylko do chłodnika i zupy. Wymieszaj posiekane liście z twarogiem, a uzyskasz wyśmienity farsz do pierogów. Gotowe danie polej kwaśną śmietaną, a całość wprost rozpłynie się w ustach.
Pierogi z twarogiem i botwinką to idealne sezonowe danie
Sezon na botwinkę już się zaczął. Niestety nie potrwa tak długo, jak byśmy chcieli. Wykorzystaj najbliższe miesiące i zrób doskonałe, wiosenne pierogi. Gwarantujemy, że nie raz wrócisz do tego przepisu.
Farsz do pierogów możesz w łatwy sposób podrasować. Jeśli lubisz intensywne smaki, dodaj do niego wyrazisty ser feta. Takie połączenie z botwinką i czosnkiem zapewni niezapomniane doznania kulinarne. W brzuchu zaczyna burczeć na samą myśl o takich pysznościach.
Zapłacili restauracji za przyjęcie komunijne. Gdy tam poszli zaczął się koszmarPrzepis na idealne wiosenne pierogi z twarogiem i botwinką
Składniki na farsz:
- 400 g twarogu
- 1-2 pęczki liści botwinki
- 1-2 ząbki czosnku
- ½ kostki sera feta (opcjonalnie)
- 1 łyżka masła
Składniki na ciasto:
- 500 g mąki pszennej
- 2 łyżki oleju
- ⅓ szklanki dobrze ciepłej wody
- ⅓ szklanki dobrze ciepłego mleka
- 1 jajko
- sól
Dodatkowo:
- kwaśna śmietana do podania
Jak zrobić przepyszne pierogi z botwinką?
Przygotuj ciasto na pierogi. Do miski przesiej mąkę wraz z solą. W osobnym garnuszku wymieszaj wodę, olej i mleko. Dodaj do mąki, wbij jajko, zagnieć gładkie ciasto. Przykryj je ściereczką, odstaw, aby odpoczęło.
W czasie gdy ciasto odpoczywa przygotuj farsz do pierogów. W tym celu na patelni rozpuść masło, dodaj posiekany drobno czosnek i pokrojoną botwinkę. Podsmażaj do momentu, aż liście staną się miękkie. Zawartość patelni odstaw do ostudzenia.
Twaróg i ser feta przełóż do dużej miski. Rozdrobnij sery za pomocą widelca, a następnie dodaj przestudzoną botwinkę. Powstały farsz dopraw do smaku solą i pieprzem. Wszystko starannie wymieszaj.
Ciasto na pierogi cienko rozwałkuj. Szklanką powykrawaj z niego krążki. Na każdym z nich połóż porcję farszu i dokładnie zlep brzegi ciasta.
Pierogi wrzucaj na osoloną, wrzącą wodę. Wyławiaj po ok. 2-3 minutach od wypłynięcia na powierzchnię. Danie podawaj polane gęstą, kwaśną śmietaną. Potrawa będzie doskonale smakowała także na następny dzień po odsmażeniu.
Rolowane pierogi od Strzelczyka szturmem zdobywają serca smakoszy. Botwina zachwyca nie tylko smakiem, ale też prozdrowotnymi właściwościami.