Zamróź kurczaka i zetrzyj na tarce. Z tego przepisu wychodzi obiad idealny
Czasem od pysznego obiadu dzieli nas tylko rozmrożenie kurczaka. A czasem nie. Taki sposób pokazuje nam Anna Zyśk. Jej obiad z zamrożonego kurczaka jest pełny, pyszny i urozmaicony.
Mrożony kurczak na obiad
Delikatny, lekki i chudy – kurczak , a zwłaszcza jego pierś , aż prosi się o wykorzystanie do obiadu. Dlatego często mamy na podorędziu jego zamrożoną porcję. Niestety, kiedy przychodzi do większego głodu, czasem jest już za późno, by ją rozmnażać.
To jednak świetnie się składa. Ania Zyśk, prowadząca na Instagramie profil kulinarny jedz.pysznie , podpowiada nam niezwykły przepis . To, co było słabością kurczaka – jego zamrożona postać – zmienia się tu w atut.
Obiad z kurczaka
Z kurczakiem mamy na codzień ten problem, że dość trudno uzyskać z niego mięso mielone. Wychodzi z niego miękka papka pozbawiona jakiejkolwiek struktury. Tymczasem jeśli zamrożonego kurczaka zetrzeć na tarce , rozmrozi się natychmiast, a przy tym zmieni w wiórki o ciekawej strukturze.
Składniki
- 500 g piersi kurczaka
- 1 jajko
- 60 g sera żółtego tartego
- 50 g pora
- 100 g cukinii
- Sól, pieprz
- Czosnek granulowany
Zetrzyj mrożonego kurczaka na tarce
Krok 1 . Kurczaka zamrażamy (lub wyjmujemy z zamrażarki)
Krok 2 . Mięso ścieramy na tarce o grubych okach
Krok 3 . Ścieramy też cukinię i ser. Pora kroimy w drobne półplasterki
Krok 4 . Wszystkie składniki mieszamy na jednolitą masę
Krok 5 . Łyżką nakładamy kotlety na rozgrzany tłuszcz
Krok 6 . Smażymy na złocisty kolor z obu stron