Smakosze.pl Przepisy Zamróź kurczaka i zetrzyj na tarce. Z tego przepisu wychodzi obiad idealny
Fot. Ania Zyśk

Zamróź kurczaka i zetrzyj na tarce. Z tego przepisu wychodzi obiad idealny

14 marca 2025

Czasem od pysznego obiadu dzieli nas tylko rozmrożenie kurczaka. A czasem nie. Taki sposób pokazuje nam Anna Zyśk. Jej obiad z zamrożonego kurczaka jest pełny, pyszny i urozmaicony.

Mrożony kurczak na obiad

Delikatny, lekki i chudy – kurczak , a zwłaszcza jego pierś , aż prosi się o wykorzystanie do obiadu. Dlatego często mamy na podorędziu jego zamrożoną porcję. Niestety, kiedy przychodzi do większego głodu, czasem jest już za późno, by ją rozmnażać.

To jednak świetnie się składa. Ania Zyśk, prowadząca na Instagramie profil kulinarny jedz.pysznie , podpowiada nam niezwykły przepis . To, co było słabością kurczaka – jego zamrożona postać – zmienia się tu w atut.

Pyszne ciasteczka bez piekarnika, zrób na Wielkanoc. Goście jeszcze ci podziękują

Obiad z kurczaka

Z kurczakiem mamy na codzień ten problem, że dość trudno uzyskać z niego mięso mielone. Wychodzi z niego miękka papka pozbawiona jakiejkolwiek struktury. Tymczasem jeśli zamrożonego kurczaka zetrzeć na tarce , rozmrozi się natychmiast, a przy tym zmieni w wiórki o ciekawej strukturze.

Składniki

  • 500 g piersi kurczaka
  • 1 jajko
  • 60 g sera żółtego tartego
  • 50 g pora
  • 100 g cukinii
  • Sól, pieprz
  • Czosnek granulowany

Zetrzyj mrożonego kurczaka na tarce

Krok 1 . Kurczaka zamrażamy (lub wyjmujemy z zamrażarki)

mrożony kurczak

Krok 2 . Mięso ścieramy na tarce o grubych okach

starty kurczak

Krok 3 . Ścieramy też cukinię i ser. Pora kroimy w drobne półplasterki

ścieranie cukinii

Krok 4 . Wszystkie składniki mieszamy na jednolitą masę

składniki kotletów

Krok 5 . Łyżką nakładamy kotlety na rozgrzany tłuszcz

kotlety

Krok 6 . Smażymy na złocisty kolor z obu stron

smażenie kurczaka

Wybrano najzdrowszy owoc świata. Dba o serce i chroni przed anemią
Nie ma lepszego mazurka na Wielkanoc. Mamy przepis z 1908 roku
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy