Smakosze.pl Produkty Zanurzam zapałkę w miodzie i podpalam. 1 znak i wiem, że nie jest sztuczny
Fot. Canva/D-Ozen

Zanurzam zapałkę w miodzie i podpalam. 1 znak i wiem, że nie jest sztuczny

20 marca 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Na rynku pojawiają się podróbki miodów. Na szczęście są metody, aby rozpoznać sztuczny miód. Przedstawię ci jedną, skuteczną metodę. Już nigdy nie oszuka cię żaden nieuczciwy sprzedawca.

Podróbki nawet wsród miodów

Wydawać by się mogło, że podróbki zalewają tylko rynek odzieżowy lub kosmetyczny. Niestety rzeczywistość jest zupełnie inna. Coraz częściej podróbki trafiają się wśród miodów.

Produkują je nieuczciwi sprzedawcy, którzy zapewniają, że miód pochodzi z ich pasieki i że jest w 100 procentach naturalny. C ena oczywiście jest wysoka, dlatego warto poznać metody, które umożliwią ci rozpoznanie fałszywek.

plaster miodu.jpg
Fot. Canva/PollyDot
Żadna szczawiowa. Ta wiosenna zupa z jajkiem jest 100 razy lepsza
10 produktów zakazanych w cukrzycy. Diabetolodzy nie mają wątpliwości

Ile miodu w miodzie?

Prawdziwy miód wytwarza się z nektarów kwiatowych , zbieranych przez pszczoły. Te pożyteczne owady dodają niezbędne enzymy , a my możemy cieszyć się naturalnym miodem.

W miodach sztucznych lub podrobionych znajdą się zupełnie inne składniki. Te pierwsze zawierają mieszankę syropów glukozowo-fruktuzowych z dodatkami, które imitują smak prawdziwego miodu . Podróbki tego produktu mogą składać się z roztworu cukru i herbaty.

Jedna metoda na sprawdzenie miodu

Jak widzisz imitacje lub podróbki miodu tworzone w taki sposób, aby jak najlepiej przypominały i odwzorowywały ten prawdziwy. Dlatego trzeba nauczyć się jednej metody, która wskaże, który produkt jest prawdziwy.

Ja zawsze stosuje test zapałki . To sprawdzona oraz jedna z najlepszych metod. Nie jest ona trudna. Wystarczy zanurzyć zapałkę w miodzie, a następnie próbować ją odpalić. Jeżeli się zapali, to oznacza, że miód jest prawdziwy i naturalny. Dzieje się tak, ponieważ miód pochodzenia naturalnego jest łatwopalny. Zastosuj tę metodę i miej pewność, że miód, który kupujesz, jest prawdziwy.

miodek.jpg
Fot. Canva/Yuliia Bas
Żadne schabowe, żadne mielone. Kotlety francuskie biją je na głowę, musisz ich spróbować
Zapomnij o jajecznicy. Teraz śniadaniowym hitem są jajka Benedict
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy