Żadna szczawiowa. Ta wiosenna zupa z jajkiem jest 100 razy lepsza
Poznaj przepis na niezwykłą zupę i zapomnij o szczawiowej. Ta zupa jest idealna na wiosnę przez jeden składnik, na który akurat trwa sezon. Dowiedz się, co to za składnik i poznaj przepis. Smak na pewno cię zachwyci.
Zupa z niezwykłego składnika
Ta smaczna zupa jest przygotowywana na bazie jednego produktu, na który akurat trwa sezon. Jest nim czosnek niedźwiedzi. Być może nigdy nie słyszałaś o tej cudownej i zdrowej roślinie.
Rośnie prawie w każdym lesie liściastym i wydziela niezwykle aromatyczny zapach. Robiąc z niej zupę, przemycisz do dania zapach i smak czosnku. Dzięki niej dostarczysz swojemu organizmowi niezbędnych witamin i wartości odżywczych. Między innymi sporą ilość witaminy C. Poniżej znajdziesz potrzebne składniki oraz przepis.
To najlepszy przepis na sernik z rosą. Zawsze wychodzi idealnie, cała rodzina się nim zachwyca CKE przesunęła terminy matur. Język polski później niż zwykleNie tylko czosnek niedźwiedzi
Do przygotowania tej zupy będziesz potrzebować nie tylko czosnku niedźwiedziego, ale też innych składników. Wszystkie potrzebne produkty znajdziesz na liście poniżej. Nie ma ich wiele, ale nie pomijaj żadnego z nich. Wszystkie razem odpowiadają za niezwykły smak tej zupy.
Składniki:
- spory pęczek czosnku niedźwiedziego
- 1,5 l bulionu warzywnego
- 1 duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- 20 g masła
- 4 ziemniaki
- 50 g śmietany 18%
- 5 jajek
- gałka muszkatołowa
- pieprz
- sól
Przepis na zupę
Liście czosnku niedźwiedziego umyj, a następnie drobno posiekaj. Cebulę i ząbki czosnku obierz i pokrój w małą kostkę. Na patelni rozpuść masło i zeszklij cebulę oraz pokrojony ząbek czosnku.
Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w kostkę. Dodaj je do podsmażonej cebuli. Po około 5 minutach przełóż podsmażone składniki do garnka z bulionem. Całość gotuj do momentu, kiedy ziemniaki osiągną miękkość.
Po tym czasie przestudź zupę, a następnie zblenduj. Podgrzej ją i dopraw gałką muszkatołową, pieprzem oraz solą. Zupę podawaj z kleksami ze śmietany oraz z ugotowanymi na twardo i pokrojonymi w ćwiartki jajkami.