Zapiekanka ryżowa z serem i pomidorami. Szybki i tani obiad
Zapiekanka ryżowa jest szybkim i smacznym daniem, które idealnie sprawdzi się na obiad lub kolację. Połączcie ryż z pomidorami i tartym serem, a uzyskacie naprawdę sycącą pozycję. Danie posmakuje nawet najbardziej wybrednym smakoszom.
Zapiekanki stanowią sycącą i smaczną propozycję na obiad dla całej rodziny. Po pysznych przepisach z wykorzystaniem ziemniaków i kapusty oraz soczewicy wracamy z pomysłem, który pomoże wam wykorzystać uzbierane w kuchni resztki po poprzednich posiłkach.
Przepis na zapiekankę ryżową z serem i pomidorami
Składniki:
-
100 g ryżu długoziarnistego
-
2 większe pomidory
-
100 g sera żółtego
-
1 jajko
-
4 łyżki mleka
-
garść posiekanej natki pietruszki
-
1 łyżeczka suszonej bazylii
-
sól i pieprz w ilości do smaku
Przygotowanie:
Ryż gotujemy i studzimy. Pomidory pozbawiamy skórki, zalewając je na chwilę wrzątkiem. Kroimy je w plastry. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200 stopni Celsjusza.
Chłodne ziarna ryżu mieszamy z roztrzepanym przy pomocy widelca jajkiem oraz przyprawami. Masę przenosimy do naczynia żaroodpornego.
Ser żółty ścieramy na tarce o większych oczkach. Łączymy go z mlekiem i układamy na warstwie ryżu. Następnie rozkładamy plastry pomidora.
Wierzch zapiekanki posypujemy natką pietruszki. Zapiekamy przez 30 minut. Podajemy z delikatną surówką lub sałatami.
Wskazówki:
-
Do zapiekanki możecie dodać resztki warzyw, które zalegają wam w lodówce. Dobrze sprawdzi się np. pokrojona w kostkę papryka czy cukinia.
-
Poza sezonem świeże pomidory można zastąpić suszonymi. Są niezwykle aromatyczne, więc wystarczy kilka małych kawałków. Wcześniej namoczcie je we wrzątku i pokrójcie w kostkę.
-
Ser żółty możecie zastąpić białą mozzarellą albo serem pleśniowym. Nic nie stoi na przeszkodzie, by połączyć resztki serów, które macie w lodówce.
Źródło zdjęcia: canva/ivanmateev
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
-
Kotlety schabowe marynowane w kefirze i cebuli. Wychodzą soczyste za każdym razem
-
Racuchy na maślance i sodzie bez drożdży. Niewiarygodnie puszyste i delikatne
Źródło: palcelizac