Smakosze.pl Przepisy Zapiekanka ryżowa z serem i pomidorami. Szybki i tani obiad
canva/pixelshot

Zapiekanka ryżowa z serem i pomidorami. Szybki i tani obiad

7 marca 2022

Zapiekanka ryżowa jest szybkim i smacznym daniem, które idealnie sprawdzi się na obiad lub kolację. Połączcie ryż z pomidorami i tartym serem, a uzyskacie naprawdę sycącą pozycję. Danie posmakuje nawet najbardziej wybrednym smakoszom.

Zapiekanki stanowią sycącą i smaczną propozycję na obiad dla całej rodziny. Po pysznych przepisach z wykorzystaniem ziemniaków i kapusty oraz soczewicy wracamy z pomysłem, który pomoże wam wykorzystać uzbierane w kuchni resztki po poprzednich posiłkach.

Przepis na zapiekankę ryżową z serem i pomidorami

Składniki:

  • 100 g ryżu długoziarnistego

  • 2 większe pomidory

  • 100 g sera żółtego

  • 1 jajko

  • 4 łyżki mleka

  • garść posiekanej natki pietruszki

  • 1 łyżeczka suszonej bazylii

  • sól i pieprz w ilości do smaku

Przygotowanie:

Ryż gotujemy i studzimy. Pomidory pozbawiamy skórki, zalewając je na chwilę wrzątkiem. Kroimy je w plastry. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200 stopni Celsjusza.

Chłodne ziarna ryżu mieszamy z roztrzepanym przy pomocy widelca jajkiem oraz przyprawami. Masę przenosimy do naczynia żaroodpornego.

Ser żółty ścieramy na tarce o większych oczkach. Łączymy go z mlekiem i układamy na warstwie ryżu. Następnie rozkładamy plastry pomidora.

Wierzch zapiekanki posypujemy natką pietruszki. Zapiekamy przez 30 minut. Podajemy z delikatną surówką lub sałatami.

Wskazówki:

  • Do zapiekanki możecie dodać resztki warzyw, które zalegają wam w lodówce. Dobrze sprawdzi się np. pokrojona w kostkę papryka czy cukinia.

  • Poza sezonem świeże pomidory można zastąpić suszonymi. Są niezwykle aromatyczne, więc wystarczy kilka małych kawałków. Wcześniej namoczcie je we wrzątku i pokrójcie w kostkę.

  • Ser żółty możecie zastąpić białą mozzarellą albo serem pleśniowym. Nic nie stoi na przeszkodzie, by połączyć resztki serów, które macie w lodówce.

Aromatyczna zapiekanka ryżowa z serem i pomidorami
Aromatyczna zapiekanka ryżowa z serem i pomidorami

Źródło zdjęcia: canva/ivanmateev

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: palcelizac

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy