Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i sosem serowo-śmietanowym. Tani obiad dla całej rodziny
Pożywny, prosty, a przy okazji smaczny obiad to idealna propozycja dla dużych rodzin - dlatego niżej prezentujemy przepis na pyszną zapiekankę ziemniaczaną z mielonym mięsem. Charakteru nadaje jej sos złożony ze śmietany i sera. Niski koszt, w połączeniu z łatwością gotowania i obłędnym smakiem, to cechy charakterystyczny poniższego dania.
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i sosem serowo-śmietanowym napełni brzuch każdego głodomora. Już jedna porcja starcza, aby poczuć błogie uczucie sytości i całkowitego spełnienia.
Wszystkie składniki potrzebne do zapiekanki kosztują niewiele, więc pomysł ten wpisuje się w ramy budżetowego obiadu. Jeśli chcesz jeszcze bardziej zmniejszyć wydatki, zamień mięso mielone na soczewicę lub inne warzywo strączkowe.
Przepis na zapiekankę ziemniaczaną
Składniki:
-
500 g ziemniaków
-
1 kg mięsa mielonego
-
1 puszka pomidorów krojonych
-
1 cebula
-
3 ząbki czosnku
-
300 ml śmietany 18%
-
2 jajka
-
200 g żółtego sera
-
50 g koncentratu pomidorowego
-
1 łyżka bazylii
-
1 łyżka oregano
-
sól
-
pieprz
Zacznij od obrania i umycia ziemniaków. Pokrój je na równe, grube plastry, włóż do garnka, zalej wodą, dopraw solą i postaw na gazie. Gotuj kartofle do pełnej miękkości, po czym odcedź je.
Cebulę i czosnek posiekaj i podsmaż na patelni. Gdy cebula się zeszkli, dodaj mięso i smaż, aż nabierze brązowego koloru. Dodaj do nich koncentrat pomidorowy, puszkę pomidorów i przyprawy. Duś do zgęstnienia.
Mięso przełóż do naczynia żaroodpornego i połóż na nim warstwę ziemniaków. Zalej je mieszanką śmietany, tartego sera i jajek. Wstaw zapiekankę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na 30 minut. Smacznego.
Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić jarskie gołąbki według Magdy Gessler. Ten tekst wyjawia przepis na sycącą zapiekankę z kapustą i ziemniakami.
Źródło zdjęcia: canva/oksix, Getty Images
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Delikatne i soczyste kotlety schabowe marynowane w śmietanie. Idealna propozycja obiadowa
-
Jak uratować mętny rosół? Wiemy co trzeba zrobić, zdradzamy najlepsze patenty
-
Czekoladowo-marchewkowe babeczki wielkanocne. Goście będą zachwyceni
Źródło: przyslijprzepis