Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym. Pomysł na niedrogi obiad
Zapiekanki ziemniaczane stanowią idealny pomysł na obiad, gdy nie ma się ochoty lub czasu na długie gotowanie. Pod warstwą delikatnych, acz lekko chrupiących ziemniaków skrywa się soczyste mielone mięso, które rozpływa się w ustach. Podczas pieczenia zapach z piekarnika unosi się tak piękny, że nie można doczekać się, aż w końcu spróbuję się zapiekanki.
Zapiekanka ziemniaczana jest wyjątkowo sycąca za sprawą samych ziemniaków, jak i sera oraz sosu śmietanowego. Takie połączenie gwarantuje doskonały smak i aromat, a także zapewni odpowiednią wilgotność po przygotowaniu.
Dla ciekawskich polecamy eksperymentowanie z dodatkami oraz przyprawami. W takiej zapiekance pasują zapieczone czerwone papryki oraz kminek - dzięki nim smak dania przypomina bardziej swojskie klimaty.
Przepis na zapiekankę ziemniaczaną
Składniki:
-
10 ziemniaków
-
300 g mielonego mięsa
-
250 g mrożonych warzyw zielonych
-
2 cebule
-
szklanka śmietany 18%
-
1 jajko
-
łyżka masła
-
zioła prowansalskie
-
gałka muszkatołowa
-
200 g sera
Zacznij od obrania cebuli i posiekania jej. Następnie podsmaż ją na małym ogniu, aż się zeszkli. Ziemniaki umyj, obierz, pokrój w plastry i dodaj do cebuli. Smaż warzywa przez 10 minut, aż ziemniaki złapią odrobinę koloru.
Na tą samą patelnię wrzuć mięso i usmaż je. Dopraw je solą, pieprzem świeżo mielonym, ziołami prowansalskimi i gałką muszkatołową. Dodaj do niego warzywa i smaż je przez 10 minut. Naczynie żaroodporne nasmaruj masłem.
Na dnie ułóż warstwę ziemniaków, połóż na nich mięso z warzywami, a na wierzchu ułóż resztę kartofli. Śmietanę wymieszaj z jajkiem i zalej nimi zapiekankę. Na wierzchu rozsyp starty żółty ser. Piecz całość przez około 40 minut w temperaturze 170 stopni Celsjusza. Smacznego.
Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się więcej o schabowych od Jakuba Kuronia. W tym tekście z kolei zdradzamy, jak zrobić smażone pieczarki w chrupiącej panierce.
Źródło zdjęcia: canva/minadezhda, Getty Images
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: pasjasmaku