Smakosze.pl Przepisy Zapomnij o bułce tartej. Kalafior z tym dodatkiem smakuje 100 razy lepiej
Materiał YouTube z kanału KAZAN

Zapomnij o bułce tartej. Kalafior z tym dodatkiem smakuje 100 razy lepiej

11 lipca 2023
Autor tekstu: Aleksandra Proch

Lubicie kalafiora z bułką tartą? Mamy coś, co bez trudu przebije klasyczny przepis. Warzywo podane z czosnkiem i papryką zachwyca aromatem. Każdy, kto go spróbuje, poprosi o przepis i dokładkę.

Ten przepis na kalafiora przypadnie do gustu każdemu

Warzywo z dodatkiem czosnku i papryki serwuje się w w słonecznej Hiszpanii. To właśnie stamtąd pochodzi poniższy przepis na kalafiora. Kilka składników łączy się w obłędnie smakująca potrawę. Aromat, który roznosi siew  kuchni jest nie do zapomnienia.

Kalafior podany z niecodziennymi dodatkami jest banalnie prosty do przygotowania. Nie zajmuje także zbyt dużo czasu. Wystarczy podgotować warzywo, a następnie wymieszaj je w aromatycznej mieszance. Spróbuj go raz, a nie pożałujesz.

Moja smażona ryba jest lepsza niż nad morzem. Najważniejszą poradę dostałam od kochanej babci

Przepis na kalafiora bez bułki tartej

Składniki:

  • 1 średniej wielkości kalafior
  • 5 ząbków czosnku
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • oliwa z oliwek
  • sól i pieprz
  • natka pietruszki do dekoracji

Kilka prostych kroków do przygotowania najlepszego przepisu na kalafiora

Kalafiora oczyść z niejadalnych części . Podziel go na różyczki. W dużym garnku zagotuj wodę z dodatkiem łyżki soli i wrzuć warzywo na wrzątek . Gotuj przez ok. 2 minuty.

Czosnek do przepisu na kalafiora drobno posiekaj . Przez chwilę podsmażaj go na dobrze rozgrzanej oliwie z oliwek . Następnie do czosnku dodaj łyżeczkę wędzonej papryki i wymieszaj całość .

Ugotowanego kalafiora odsącz z wody . Dorzuć go do zawartości patelni. Oprósz danie solą oraz pieprzem i starannie wymieszaj składniki , cały czas podsmażając.

Kiedy kalafior będzie dokładnie obtoczony przyprawami, zdejmij go z ognia . Warzywo przełóż na talerz . Przed podaniem udekoruj go posiekaną natką pietruszki . Złocisty kalafior z czosnkiem i papryką najlepiej smakuje podany od razu po przyrządzeniu . Nieprzyjemny zapach wydzielany przez kalafiora możesz zniwelować tym prostym składnikiem . Warzywo z powodzeniem uświetni swoim smakiem popularną surówkę .

różyczki kalafiora.png
Canva / thomas-bethge

Źródło: YouTube KAZAN

Dlaczego placki ziemniaczane ciemnieją? Na pewno zapominasz o 1 zasadzie
Ruszyło od rana. Lidl kompletnie zwariował. Klienci Biedronki i Auchan mogą tylko pozazdrościć
Obserwuj nas w
autor
Aleksandra Proch

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy