Zapomnij o bułce tartej. Kalafior z tym dodatkiem smakuje 100 razy lepiej
Lubicie kalafiora z bułką tartą? Mamy coś, co bez trudu przebije klasyczny przepis. Warzywo podane z czosnkiem i papryką zachwyca aromatem. Każdy, kto go spróbuje, poprosi o przepis i dokładkę.
Ten przepis na kalafiora przypadnie do gustu każdemu
Warzywo z dodatkiem czosnku i papryki serwuje się w w słonecznej Hiszpanii. To właśnie stamtąd pochodzi poniższy przepis na kalafiora. Kilka składników łączy się w obłędnie smakująca potrawę. Aromat, który roznosi siew kuchni jest nie do zapomnienia.
Kalafior podany z niecodziennymi dodatkami jest banalnie prosty do przygotowania. Nie zajmuje także zbyt dużo czasu. Wystarczy podgotować warzywo, a następnie wymieszaj je w aromatycznej mieszance. Spróbuj go raz, a nie pożałujesz.
Przepis na kalafiora bez bułki tartej
Składniki:
- 1 średniej wielkości kalafior
- 5 ząbków czosnku
- 1 łyżeczka wędzonej papryki
- oliwa z oliwek
- sól i pieprz
- natka pietruszki do dekoracji
Kilka prostych kroków do przygotowania najlepszego przepisu na kalafiora
Kalafiora oczyść z niejadalnych części . Podziel go na różyczki. W dużym garnku zagotuj wodę z dodatkiem łyżki soli i wrzuć warzywo na wrzątek . Gotuj przez ok. 2 minuty.
Czosnek do przepisu na kalafiora drobno posiekaj . Przez chwilę podsmażaj go na dobrze rozgrzanej oliwie z oliwek . Następnie do czosnku dodaj łyżeczkę wędzonej papryki i wymieszaj całość .
Ugotowanego kalafiora odsącz z wody . Dorzuć go do zawartości patelni. Oprósz danie solą oraz pieprzem i starannie wymieszaj składniki , cały czas podsmażając.
Kiedy kalafior będzie dokładnie obtoczony przyprawami, zdejmij go z ognia . Warzywo przełóż na talerz . Przed podaniem udekoruj go posiekaną natką pietruszki . Złocisty kalafior z czosnkiem i papryką najlepiej smakuje podany od razu po przyrządzeniu . Nieprzyjemny zapach wydzielany przez kalafiora możesz zniwelować tym prostym składnikiem . Warzywo z powodzeniem uświetni swoim smakiem popularną surówkę .
Źródło: YouTube KAZAN