Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Bardziej chrupiący, wyrazisty i obłędnie pyszny. Colesław bez kapusty biję o głowę oryginał
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 04.06.2023 10:16

Bardziej chrupiący, wyrazisty i obłędnie pyszny. Colesław bez kapusty biję o głowę oryginał

sałatka Coleslaw
Canva/nicolamargaret

Sałatka Coleslaw jest jedną z najbardziej popularnych i lubianych sałatek na świecie. Różni się dodatkami, jednak jej podstawowym składnikiem jest zawsze biała kapusta. Proponujemy wersję popularnej sałatki z kalafiorem. Spróbujcie, jest pyszna.

Sałatka Coleslaw, gwiazda wśród sałatek

Sałatkę Coleslaw można spotkać w wielu krajach na świecie. Jest ona popularnym dodatkiem do dań obiadowych. Serwują go sieci restauracji typu fast food i można go kupić w sklepach spożywczych jako gotową sałatkę. Jednak pamiętajmy, że takie gotowe dania mają mnóstwo konserwantów i sztucznych aromatów. 

Dlatego lepiej samodzielnie przygotować tę pyszną sałatkę. Jest prosta i nie sprawi nam kulinarnych trudności. Dostarczy nam wielu witamin i pysznych doznań smakowych. Zwykle dodajemy do niej białą kapustę, marchew i cebulę. My proponujemy jednak zastąpić kapustę kalafiorem. Efekt was zaskoczy. 

Sprawia, że rosół w sekundę robi się klarowny i nabiera smaku. Dziś nikt jej nie dodaje

Jak zrobić sałatkę Coleslaw z kalafiorem?

Składniki:

  • 1 duży kalafior
  • 1 duża marchew
  • cebula
  • 3 łyżki majonezu
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • sól
  • pieprz

Kalafior umyć, sparzyć wrzątkiem i osuszyć. Zetrzeć kalafior i marchewkę na tarce. Cebulę pokroić w kosteczkę. Warzywa wymieszać w misce, dodać składniki na sos i wszystko jeszcze raz dokładnie wymieszać.

Surowy kalafior sparzony wrzątkiem mięknie i smakuje wybornie, w połączeniu z sosem majonezowym smakuje bardzo dobrze. Sałatkę możemy odstawić na 1-2 godziny, żeby nabrała pełniejszego smaku. 

Kalafior to bardzo zdrowy dodatek

Kalafior jest niskokaloryczny, ale pełen witamin. Zawiera witaminy C, K, B6, a oprócz tego kwas foliowy, magnez, potas i fosfor. Jedzenie kalafiora zapobiega rakowi piersi i chorobom układu krążenia, wspiera też trawienie. Poza tym zmniejsza ryzyko cukrzycy, udarów i otyłości. 

Pisaliśmy o krojeniu kalafiora. Informowaliśmy, że klienci obrywają liście kalafiora w Biedronce. 

kalafior
canva

Źródło: knurr.pl, gotujzcukiereczkiem.pl