Smakosze.pl Przepisy Zapomnij o frytkach i pieczonych ziemniakach. Teraz hitowym dodatkiem są dufinki ziemniaczane, mamy przepis
screen z filmiku na kanale MiszMasz_Tv na YouTube

Zapomnij o frytkach i pieczonych ziemniakach. Teraz hitowym dodatkiem są dufinki ziemniaczane, mamy przepis

19 lipca 2022
Autor tekstu: Renata Materlińska

Zapomnij o frytkach i pieczonych ziemniakach. Teraz hitowym dodatkiem do obiadu są dufinki ziemniaczane. Mamy na nie prosty i sprawdzony przepis. Przygotujcie ich od razu więcej, bo mogą zniknąć jeszcze przed podaniem obiadu. Są naprawdę pyszne.

Dufinki ziemniaczane wywodzą się z kuchni francuskiej i na pierwszy rzut oka widać, że nie jest to prosty, gotowany ziemniak, ale ziemniak w wersji wyrafinowanej. Tak naprawdę w postaci ziemniaczanego ptysia.

Dufinki ziemniaczane robi się bowiem, łącząc ziemniaczane puree z mąką, masłem i jajkami. I waśnie z tych trzech składników robi się ciasto na ptysie. My podamy dziś przepis na dufinki pieczone, ale można je też usmażyć na oleju.

I właśnie w taki sposób zostały przygotowane dufinki ziemniaczane prezentowane na naszym zdjęciu. Jest ono screenem pochodzącym z filmiku na kanale MiszMasz_Tv na YouTube. Wybierzcie swoją ulubioną wersję dufinek ziemniaczanych.

Jak zrobić dufinki ziemniaczane?

Składniki:

  • 50 dag ziemniaków

  • ok. 7 dag masła

  • 15 dag mąki

  • 4 jajka

  • gałka muszkatołowa

  • sól, pieprz

Przygotowanie ziemniaczanych dufinek

Ziemniaki obierz, opłucz, ugotuj w osolonym wrzątku. Odcedź je, osusz, wytłucz lub przepuść przez praskę.

Jeszcze gorące ziemniaki wymieszaj z masłem i mąką. Gdy nieco przestygną, zmiksuj je z jajkami i dopraw ciasto do smaku.

Piekarnik rozgrzej do 200 st. C. Blachę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Ciastem ziemniaczanym napełnij szpryckę lub rękaw cukierniczy i wyciskaj na blachę małe ptysie.

Blachę z dufinkami wstaw do piekarnika i piecz je ok. 15 minut. Podawaj do obiadu lub na przekąskę.

Na naszej stronie znajdziesz też przepis na pieczone ziemniaki we włoskim stylu , a także na krokiety ziemniaczane .

ziemniaki
canva/travellinglight

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: przyslijprzepis, filmik na kanale MiszMasz_Tv na YouTube

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy