Zapomnij o frytkach i pieczonych ziemniakach. Teraz hitowym dodatkiem są dufinki ziemniaczane, mamy przepis
Zapomnij o frytkach i pieczonych ziemniakach. Teraz hitowym dodatkiem do obiadu są dufinki ziemniaczane. Mamy na nie prosty i sprawdzony przepis. Przygotujcie ich od razu więcej, bo mogą zniknąć jeszcze przed podaniem obiadu. Są naprawdę pyszne.
Dufinki ziemniaczane wywodzą się z kuchni francuskiej i na pierwszy rzut oka widać, że nie jest to prosty, gotowany ziemniak, ale ziemniak w wersji wyrafinowanej. Tak naprawdę w postaci ziemniaczanego ptysia.
Dufinki ziemniaczane robi się bowiem, łącząc ziemniaczane puree z mąką, masłem i jajkami. I waśnie z tych trzech składników robi się ciasto na ptysie. My podamy dziś przepis na dufinki pieczone, ale można je też usmażyć na oleju.
I właśnie w taki sposób zostały przygotowane dufinki ziemniaczane prezentowane na naszym zdjęciu. Jest ono screenem pochodzącym z filmiku na kanale MiszMasz_Tv na YouTube. Wybierzcie swoją ulubioną wersję dufinek ziemniaczanych.
Jak zrobić dufinki ziemniaczane?
Składniki:
-
50 dag ziemniaków
-
ok. 7 dag masła
-
15 dag mąki
-
4 jajka
-
gałka muszkatołowa
-
sól, pieprz
Przygotowanie ziemniaczanych dufinek
Ziemniaki obierz, opłucz, ugotuj w osolonym wrzątku. Odcedź je, osusz, wytłucz lub przepuść przez praskę.
Jeszcze gorące ziemniaki wymieszaj z masłem i mąką. Gdy nieco przestygną, zmiksuj je z jajkami i dopraw ciasto do smaku.
Piekarnik rozgrzej do 200 st. C. Blachę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Ciastem ziemniaczanym napełnij szpryckę lub rękaw cukierniczy i wyciskaj na blachę małe ptysie.
Blachę z dufinkami wstaw do piekarnika i piecz je ok. 15 minut. Podawaj do obiadu lub na przekąskę.
Na naszej stronie znajdziesz też przepis na pieczone ziemniaki we włoskim stylu , a także na krokiety ziemniaczane .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Sprawdzona metoda na gotowanie jajek na twardo. Zawsze się udaje, skorupka nigdy nie pęka
-
Niebywałe co Strzelczyk dodaje do omleta z 4 jaj. Składniki odbierają mowę, są tak pyszne
Źródło: przyslijprzepis, filmik na kanale MiszMasz_Tv na YouTube