Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Pyszne kotlety ziemniaczane z mięsną niespodzianką. Doskonała propozycja na szybki obiad
Renata Materlińska
Renata Materlińska 11.07.2022 21:48

Pyszne kotlety ziemniaczane z mięsną niespodzianką. Doskonała propozycja na szybki obiad

kotlety ziemniaczane
canva/ironstuff

Szukacie pomysłu na niezwykłe danie? Przygotujcie pyszne kotlety ziemniaczane z mięsną niespodzianką. Jest to doskonała propozycja na szybki obiad, zwłaszcza jeśli macie już ugotowane ziemniaki z poprzedniego dnia. Do tej potrawy wystarczy podać surówkę i pyszny posiłek gotowy.

Ziemniaki są bardzo popularne w polskiej kuchni. Zwykle podajemy gotowane do obiadu, ale robimy też z nich frytki, zapiekanki, placki i kopytka. My pokusiliśmy się natomiast na bardziej oryginalne danie, a mianowicie na nadziewane kotlety ziemniaczane. Nadzialiśmy je pożywną mieszanką mielonego mięsa i grzybów. Koniecznie musicie ich spróbować.

Przepis na nadziewane kotlety ziemniaczane

Składniki:

na ciasto:

  • 1 kg ziemniaków

  • 3/4 szklanki mąki

  • 1 jajko

  • sól, pieprz

  • tarta bułka do obtoczenia

  • olej do smażenia

na farsz:

  • 40 dag mielonego mięsa

  • 1 cebula

  • 2 łyżki oleju

  • 15 dag pieczarek

  • 1 łyżka mąki

  • natka pietruszki

  • sól, pieprz

Przygotowanie kotletów

Ziemniaki obierz, opłucz, ugotuj w osolonym wrzątku. Odcedź, dokładnie osusz, wytłucz lub przepuść przez praskę, wystudź.

Na farsz cebulę obierz, pokrój w kostkę, zeszklij na oleju. Dodaj mielone mięso, przesmaż je, co jakiś czas mieszając.

Pieczarki oczyść, posiekaj, podsmaż na oleju. Odlej z nich część płynu, rozmieszaj w nim mąkę, dodaj do pieczarek, gotuj, aż całość zgęstnieje.

Pieczarki dodaj do mięsa z cebulą, wymieszaj, połącz z posiekaną natką pietruszki. Farsz dopraw do smaku.

Do wytłuczonych ziemniaków dodaj mąkę, jajko, trochę soli i pieprzu. Zagnieć szybko gładkie ciasto. Ciasto podziel na 8 równych części. Z każdej uformuj na dłoni placek, połóż na nim trochę farszu, dokładnie zlep brzegi, uformuj kotlety.

Kotlety obtocz w tartej bułce, kładź na patelni z rozgrzanym olejem. Smaż po kilka minut z każdej strony, by były rumiane.

W naszym serwisie znajdziesz też przepis na ukraińskie gołąbki z ziemniakami i mięsem, a także na placki ziemniaczane z kaszą manną.

tłuczone ziemniaki
tłuczone ziemniaki

Źródło zdjęcia: canva/sirichai_asawalapsakul

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: beszamel.se