Smakosze.pl Przepisy Zapomnij o jajecznicy i omlecie. Ten sposób na śniadanie bije je na głowę
Fot. YouTube/OJPOP

Zapomnij o jajecznicy i omlecie. Ten sposób na śniadanie bije je na głowę

7 sierpnia 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Nie masz pomysłu na śniadanie? Poznaj przepis dzięki, któremu z jajek przygotujesz danie o wiele smaczniejsze niż jajecznica. Wypróbuj go na śniadanie, a rodzina nie będzie mogła się nadziwić. Uważaj, bo smak zachwyci ich tak bardzo, że będziesz robiła je niemal codziennie.

Jajecznica to przeszłość

Śniadanie to podstawowy posiłek w ciągu dnia. Powinno być syte i dostarczać cennej energii na pierwszą połowę dnia. Dla wielu najlepszym i najszybszym daniem jest jajecznica. Okazuje się jednak, że z jajek można przygotować coś innego i równie smacznego.

Jest nim włoska frittata. Danie nieco przypomina omlet, ale jest o wiele smaczniejszą i ciekawszą propozycją na śniadanie. Z tym przepisem przyrządzisz ją w łatwy i szybki sposób.

pieczarki fittata.jpg
Fot. YouTube/OJPOP
Żadne masło, żaden olej. Najlepsza zasmażka wychodzi na tym produkcie

Jajka to podstawa

Frittata składa się przede wszystkim z jajek, ale potrzebny jest również boczek, ser i kilka warzyw. Z takiego połączenia wychodzi syte i pełnowartościowe śniadanie, czyli takie, jak być powinno. Wszystkie produkty poznasz, kiedy zerkniesz na listę umieszczoną poniżej. Przygotuj je wszystkie, a później zrób z nich doskonałe danie. Zdjęcia umieszczone w artykule pochodzą z kanału OJPOP , który znajdziesz na YouTube.

Składniki:

  • 8 jajek
  • 50 g wędzonego boczku
  • 5 plastrów żółtego sera
  • 8 pieczarek
  • 1 pomidor
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła
  • 1 pęczek szczypioru
  • pieprz
  • sól

Frittata - przepis

Na patelni rozpuść masło. Pokrojony w cienkie plastry boczek ułóż na patelni i podsmaż go. Po chwili dodaj posiekaną w piórka cebulę i pokrojone w plastry pieczarki.

Co jakiś czas przemieszaj składniki. Gdy składniki się przyrumienią, wsyp pokrojonego w kostkę pomidora.

Całość przypraw pieprzem, solą i przemieszaj. Do miski wbij jajka i roztrzep je. Następnie wlej je na patelnię, a na wierzchu ułóż plastry sera oraz rozum posiekany szczypiorek. Patelnię przykryj pokrywką. Danie smaż, do momentu ścięcia jajek i roztopienia sera. Firttatę krój na kawałki i podawaj na śniadanie. Sprawdź przepis na domową chałwę oraz zobacz, co Wachowicz dodaje do babki ziemniaczanej .

frittata.jpg
Fot. YouTube/OJPOP
Jola pokazała przepis na surówkę kopenhaską. Do domowego obiadu nie podasz nic lepszego
Mieszam z marchewką i podaję do obiadu. W mojej rodzinie wszyscy za tym przepadają
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy