Zapomnij o jajecznicy. Z 4 jajek zrobisz jeszcze lepsze śniadanie
Pasta z makreli i jajek to klasyczna potrawa idealna na śniadanie. Łączy w sobie dobrodziejstwa bardzo zdrowych składników – ryby i jajek, źródła zdrowych kwasów tłuszczowych, mikroelementów i dobrze przyswajalnego białka. Wszystko to zaś – w pysznej formie pasty do kanapek.
Klasyczna awanturka
Przepis na pastę kanapkową z jajek i makreli jest z nami od dawna. Ma nawet swoją tradycyjną nazwę: awanturka. Nie jest jasne, skąd ona pochodzi, można się domyślać, że od mieszania, czyli rozkłócania jajka i wędzonej ryby.
Nie ma i nie było jednego przepisu na awanturkę . Towarzyszyła nam podczas przyjęć w PRL-u, jest też świetnym daniem barowym jako zakąska. W dopieszczonym wydaniu z dostępnymi dziś wysokiej jakości składnikami będzie świetnym komponentem dobrego śniadania.
Jajka, makrela i szczypiorek
Większość przepisów zgadza się, że podstawą awanturki są wędzona ryba , jajka i szczypiorek . W wielu przepisach dodaje się też ogórki konserwowe czy, rzadziej, kiszone. Niektórzy wykańczają taką pastę jajeczną majonezem, choć można też zastosować lżejszą wersję z jogurtem.
Dalsza część tekstu pod filmem.
Składniki
- 4 jajka
- 1 wędzona makrela (tusza)
- 2 ogórki konserwowe
- ½ małej czerwonej cebuli
- 1-2 łyżki jogurtu greckiego
- Opcjonalnie: 1 łyżka majonezu
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 mały pęczek szczypiorku
- Sól, pieprz
Pasta jajeczna na śniadanie
Jajka gotujemy na twardo i odstawiamy do przestudzenia. Z makreli czyścimy mięso, wybierając wszystkie ości i odrzucając skórę i głowę. Szczypiorek, ogórki i cebulę drobno siekamy.
W miseczce łączymy jogurt, majonez i musztardę. Przyprawiamy do smaku pieprzem. Jajka obieramy i rozgniatamy widelcem. Dodajemy pokruszoną w palcach makrelę i ugniatamy wszystko, by połączyć składniki.
Do pasty jajecznej dodajemy posiekane warzywa . Zalewamy sosem i wszystko dokładnie mieszamy. Przyprawiamy pieprzem i solą do smaku. Przed śniadaniem pastę z jajek przechowujemy w lodówce .
Wypróbuj też przepisy na kotlety z mięsa z rosołu i surówkę z ogórków kiszonych .