Smakosze.pl Przepisy Zapomnij o jajecznicy. Z 4 jajek zrobisz jeszcze lepsze śniadanie
Fot. Shutterstock/follas

Zapomnij o jajecznicy. Z 4 jajek zrobisz jeszcze lepsze śniadanie

24 lutego 2025

Pasta z makreli i jajek to klasyczna potrawa idealna na śniadanie. Łączy w sobie dobrodziejstwa bardzo zdrowych składników – ryby i jajek, źródła zdrowych kwasów tłuszczowych, mikroelementów i dobrze przyswajalnego białka. Wszystko to zaś – w pysznej formie pasty do kanapek.

Klasyczna awanturka

Przepis na pastę kanapkową z jajek i makreli jest z nami od dawna. Ma nawet swoją tradycyjną nazwę: awanturka. Nie jest jasne, skąd ona pochodzi, można się domyślać, że od mieszania, czyli rozkłócania jajka i wędzonej ryby.

Nie ma i nie było jednego przepisu na awanturkę . Towarzyszyła nam podczas przyjęć w PRL-u, jest też świetnym daniem barowym jako zakąska. W dopieszczonym wydaniu z dostępnymi dziś wysokiej jakości składnikami będzie świetnym komponentem dobrego śniadania.

wędzona makrela

Dwa duże sklepy wprowadzają zmiany. Polacy nie będą zadowoleni

Jajka, makrela i szczypiorek

Większość przepisów zgadza się, że podstawą awanturki są wędzona ryba , jajka i szczypiorek . W wielu przepisach dodaje się też ogórki konserwowe czy, rzadziej, kiszone. Niektórzy wykańczają taką pastę jajeczną majonezem, choć można też zastosować lżejszą wersję z jogurtem.

Dalsza część tekstu pod filmem.

Składniki

  • 4 jajka
  • 1 wędzona makrela (tusza)
  • 2 ogórki konserwowe
  • ½ małej czerwonej cebuli
  • 1-2 łyżki jogurtu greckiego
  • Opcjonalnie: 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 mały pęczek szczypiorku
  • Sól, pieprz

makrela i jajka

Pasta jajeczna na śniadanie

Jajka gotujemy na twardo i odstawiamy do przestudzenia. Z makreli czyścimy mięso, wybierając wszystkie ości i odrzucając skórę i głowę. Szczypiorek, ogórki i cebulę drobno siekamy.

W miseczce łączymy jogurt, majonez i musztardę. Przyprawiamy do smaku pieprzem. Jajka obieramy i rozgniatamy widelcem. Dodajemy pokruszoną w palcach makrelę i ugniatamy wszystko, by połączyć składniki.

pasta z jajek

Do pasty jajecznej dodajemy posiekane warzywa . Zalewamy sosem i wszystko dokładnie mieszamy. Przyprawiamy pieprzem i solą do smaku. Przed śniadaniem pastę z jajek przechowujemy w lodówce .

Wypróbuj też przepisy na kotlety z mięsa z rosołu i surówkę z ogórków kiszonych .

awanturka

Po prostu wlej jogurt do wrzątku. Ten trik powinien znać każdy
Weź ogórki kiszone i zalej tym sosem. Ta surówka zasługuje na nagrodę
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy