Smakosze.pl Przepisy Zapomnij o jarzynowej. Elegancka sałatka Strzelczyka bije ją na głowę
Screen z filmu na kanale YouTube Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA

Zapomnij o jarzynowej. Elegancka sałatka Strzelczyka bije ją na głowę

8 kwietnia 2023
Autor tekstu: Aleksandra Proch

Szukasz nowych pomysłów na świąteczną sałatkę? Skorzystaj z doskonałego przepisu od Tomasza Strzelczyka. Kolorowa i pyszna potrawa cieszy zarówno oko, jak i podniebienie. Taką przekąskę możesz przygotowywać na rozmaite okazje i to całkiem szybko.

Sałatka z brokułów od Tomasza Strzelczyka nie ma sobie równych

W sałatce od Tomasza Strzelczyka, którego powyższe zdjęcie pochodzi z jego oficjalnego kanału w serwisie YouTube, znajdziemy same smakowite składniki. Podstawę stanowi oczywiście chrupiący brokuł. Do tego soczyste pomidorki, pożywne jajko i wyśmienity dressing na bazie majonezu. Chcecie wiedzieć co jeszcze się w niej kryje? Zapraszamy do dalszej lektury.

Jak przechowywać wędliny w lodówce? 1 detal sprawi, że dłużej pozostaną świeże

Przepis na doskonałą sałatkę Tomasza Strzelczyka

Składniki:

  • 1 duży brokuł
  • 5 jaj ugotowanych na twardo
  • 200 g pomidorków koktajlowych
  • 100 g ziaren słonecznika
  • 1 pęczek rzodkiewki
  • 150 g cienkich plasterków boczku wędzonego
  • 1 czerwona cebula

Składniki na sos:

  • 5 łyżek śmietany kwaśnej 18 proc
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 ząbek czosnku
  • sól i pieprz
  • sok z połówki cytryny
  • 1 łyżeczka miodu
  • pęczek natki pietruszki

Sałatka brokułowa według przepisu Tomasza Strzelczyka krok po kroku

Przygotowanie sałatki zacznij od przyrządzenia bekonu . W tym celu plastry boczku rozłóż starannie na blaszce wyłożonej papierem . Wstaw go do piekarnika rozgrzanego do 210 stopni C i piecz do momentu, aż boczek ładnie się zrumieni i stanie się chrupiący. Następnie wyjmij go i rozłóż na ręczniku papierowym celem odsączenia z nadmiaru tłuszczu .

W międzyczasie przygotuj brokuły do sałatki . W dużym garnku wstaw do gotowania wodę z dodatkiem soli i sody oczyszczonej . Warzywo podziel na różyczki, wrzuć na wrzątek i gotuj przez kilka minut al dente . Po upływie wymaganego czasu wyłów je z garnka i przełóż do miski z bardzo zimną wodą z lodem .

Na suchą rozgrzaną patelnię wrzuć pestki słonecznika . W czasie gdy się prażą, przygotuj sos do sałatki . W osobnej miseczce wymieszaj śmietanę, majonez, łyżeczkę miodu i sok z połówki cytryny . Dodaj starty ząbek czosnku, posiekaną natkę pietruszki, a na koniec dopraw całość do smaku solą i pieprzem .

Uprażone pestki słonecznika przełóż do miseczki . Brokuł wyjmij z zimnej wody i odcedź na sicie . Pomidorki pokrój na połówki, rzodkiewki w grube plastry, a jajka w ćwiartki. Czerwoną cebulę pokrój w pióra .

Na dużym platerze zacznij składać sałatkę . Zacznij od brokuła, posyp go posiekana cebulą, a następnie rzodkiewką. Dalej rozłóż jajka i posyp całość pomidorkami .

Do woreczka foliowego lub rękawa cukierniczego nałóż przygotowany sos . Odetnij z niego róg i polej obficie sałatkę. Na koniec posyp potrawę podprażonymi pestkami, kawałkami chrupiącego boczku i udekoruj natką . Tak przygotowana sałatka gotowa jest do podania.

Wielkanocne śledzie od Strzelczyka absolutnie zachwycą wszystkich gości . Żurek bez zakwasu to kolejny hit od uwielbianego kucharza .

gotowanie brokułów.png
Canva / Buenosia Carol / Pexels

Źródło: YouTube Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA

Żaden majonez. Jajka zalane tym sosem najszybciej znikają ze stołu
Jak upiec schab, by nie był suchy? Ten detal jest kluczowy
Obserwuj nas w
autor
Aleksandra Proch

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy