Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Zapomnij o oleju i śmietanie. Strzelczyk pokazał, jak zrobić najlepsze śledzie na Wielkanoc
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 07.04.2023 18:22

Zapomnij o oleju i śmietanie. Strzelczyk pokazał, jak zrobić najlepsze śledzie na Wielkanoc

śledzie cytrynowe według przepisu Strzelczyka
Screeny z filmu pochodzą z kanału Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA na YouTube

Tomasz Strzelczyk robi śledzie na Wielkanoc zupełnie inaczej niż wszyscy. Zamiast oleju i śmietany wykorzystuje sok z cytryny. Do filetów dodaje również słodkie jabłko, ogórki konserwowe i perłowe cebulki. Gotowe danie nie ma sobie równych.

Tomasza Strzelczyka sposób na śledzie

Śledzie zwykle przyrządzamy z olejem lub śmietaną. Dodajemy również cebulę, ziele angielskie, liście laurowe i inne przyprawy. Tomasz Strzelczyk robi filety w zupełnie inny sposób. Zalewa je sokiem z cytryny i marynuje z pozostałymi składnikami przez 24 godziny.

Przed przygotowaniem dania namocz śledzie w mleku lub w wodzie z dodatkiem octu. W ten sposób filety będą o wiele delikatniejsze i będą miały jasny, apetyczny kolor. Tomasz Strzelczyk do śledzi dodaje jabłko, ogórki konserwowe i perłowe cebulki marynowane.

Śledzie doprawia również cukrem, solą, pieprzem i gorczycą. Gotowanie danie zachwyca smakiem. Przepis i zdjęcia wykorzystane w artykule pochodzą z kanału Tomasz Strzelczyk ODDASZFARUCHA na YouTube.

 

Sprawdź, zanim dodasz go do żurku. Sanepid wydał pilne oświadczenie

Śledzie w zalewie cytrynowej nie mają sobie równych

Składniki:

  • 500 g płatów śledziowych
  • ½ szklanki soku z cytryny
  • słodkie jabłko
  • kilka ogórków konserwowych
  • cebula czerwona
  • natka pietruszki
  • łyżka gorczycy
  • łyżka cukru
  • 150 g żółtej cebuli marynowanej, perłowej
  • 150 g białej cebuli marynowanej, perłowej
  • sól, pieprz do smaku

 

Jak zrobić cytrynowe śledzie? Strzelczyk zdradził najlepszy przepis

Cebulki perłowe przełóż do miski. Dodaj pokrojone w kostkę ogórki, jabłko i posiekaj cebulę czerwoną. Dodaj posiekaną natkę pietruszki. Wszystkie składniki zalej sokiem z cytryny. Następnie wsyp cukier, gorczycę, szczyptę soli i pieprzu. 

Wlej odrobinę przegotowanej, zimnej wody i wymieszaj. Śledzie pokrój na mniejsze kawałki. Śledzie przekładaj na przemian z warstwą pozostałych składników. Miskę przykryj talerzykiem takiego rozmiaru, aby zmieścił się w misce. 

Całość dociśnij i obciąż np. słoikiem z wodą. Wstaw do lodówki na 24 godziny. Śledzie w cytrynowej zalewie są gotowe, smacznego.

Strzelczyk zdradził patent na gotowaną, białą kiełbasę. Kiełbasa nie pęka i jest bardzo soczysta. Popularny kucharz pokazał również, jak zrobić domowy majonez. Jest tańszy i smaczniejszy od gotowego produktu.

śledzie.jpg
Screen z filmu pochodzi z kanału Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA na YouTube