Zapomnij o kiszonych. Charakterne ogórki krokodylki to dopiero przysmak
Ogórki krokodylki są tak pyszne, że trudno się im oprzeć. Charakteryzuje je ostry i oryginalny smak. To połączenie pikantnego smaku z wyborną słodyczą. Warto wypróbować przepis na te smaczne ogórki.
Małe i pikantne, czyli ogórki krokodylki
Ogórki krokodylki to nie nic innego jak małe ogórki gruntowe. Przygotowuje się je w słodko-ostrej zalewie. Te ogórki są chrupkie i bardzo smaczne. Będą idealnym dodatkiem do letnich dań obiadowych. Warto jeść te warzywa, bo są nie tylko smaczne, ale też bardzo zdrowe.
Ogórki to skarbnica witamin i minerałów. Zawierają witaminę C i witaminy z grupy B. Oprócz tego dostarczą nam wapnia, potasu, fosforu i żelaza. Są niskokaloryczne, niwelują opuchliznę i obrzmienia. Ostre przyprawy w ogórkach krokodylkach podkręcą metabolizm.
Jak przyrządzić ogórki krokodylki?
Składniki:
- 2 ½ kg ogórków gruntowych
- 2 łyżki soli
- 1 ½ główki czosnku
- 500g cukru
- 350 ml octu
- 8 łyżek oleju
- 3 łyżeczki przyprawy chili
Ogórki myjemy, obieramy i kroimy na ćwiartki. Wkładamy je do miski, solimy, mieszamy i odstawiamy na 6 godzin. Przygotowujemy zalewę- do garnka wsypujemy cukier, ocet i gotujemy, aż cukier się rozpuści.
Dodajemy olej i chili. Zagotowujemy, a ogórki ciasno układamy w słoikach. Wkładamy do słoików cząstki czosnku. Słoiki zalewamy gorącą zalewą, wkładamy do garnka i gotujemy 10 min. Wyjmujemy, odstawiamy do góry dnem i pozostawiamy do ostygnięcia.
Ogórki krokodylki, czyli ostry smak lata
Ogórki krokodylki będą smakować wszystkim, którzy lubią wyraziste i ostre smaki. Pasują do dań obiadowych, zarówno tych z mięsem, jak i wegetariańskich . Będą też świetnym uzupełnieniem sałatek. Są też dobre do chrupania.
Pasują do letnich obiadów, ale będą też przypominać letnie smaki jesienią i zimą. Dobrze się przechowują, są chrupkie, ostre i bardzo smaczne. Pisaliśmy o ogórkach Ewy Wachowicz. Podawaliśmy przepis na ogórki siostry Anastazji.
Źródło: YouTube/@przysmaki