Smakosze.pl Przepisy Zapomnij o kopytkach, te kluski są o niebo lepsze. Żałuję, że tak późno poznałem ten przepis
Fot. Anna Zyśk

Zapomnij o kopytkach, te kluski są o niebo lepsze. Żałuję, że tak późno poznałem ten przepis

13 marca 2025

Oto przepis na niezwykle proste kluski w dość mało popularnym wydaniu. Gotowane kluski drożdżowe to coś między kluskami na parze a dobrze znanymi nam wersjami typu kopytka czy kluski śląskie. Są niezwykle łatwe i szybkie w przygotowaniu, a przy tym pyszne.

Proste kluski drożdżowe

Przepis na kluski drożdżowe przypomina znana vlogerka kulinarna, Anna Zyśk. Zobaczyć, jak Ania gotuje, możemy na jej profilu jedz.pysznie na Instagramie. Kluski w jej wydaniu są pyszne, lekkie i bardzo proste. Sprawdzą się świetnie jako gwiazda talerza z prostą okrasą, lecz także będą doskonałym dodatkiem np. do gulaszu.

Wbrew temu, że są to kluski drożdżowe , nie potrzeba na nie wiele czasu. Wyrastanie może zająć chwilę albo dwie, ale reszta to dosłownie kilka ruchów. Warto przygotować takie kluski choćby dla odmiany, która przecież jest w gotowaniu bardzo ważna.

Czy w Wielką Sobotę obowiązuje post? Kościół stawia sprawę jasno

Kluski kładzione

Kluski takie określić można jako kładzione, ponieważ – podobnie jak np. leniwe – Ania gotuje je w osolonym wrzątku. To kolejny sposób, by uprościć i przyspieszyć przygotowanie takiego obiadu .

Dalsza część tekstu pod filmem

Składniki

  • 250 g mąki pszennej
  • 5 g cukru
  • 15 g drożdży
  • 150 ml mleka
  • 1 jajko
  • sól

Kluski drożdżowe Ani Zyśk

Krok 1 . Drożdże łączymy z ciepłym mlekiem, solą i cukrem.

zaczyn na kluski
Fot. Anna Zyśk

Krok 2 . Wyrabiamy ciasto do połączenia, będzie niezbyt rzadkie, ale kleiste.

ciasto na kluski
Fot. Anna Zyśk

Krok 3 . Ciasto nakrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.

ciasto drożdżowe
Fot. Anna Zyśk

Krok 4 . Łyżką nabieramy porcje ciasta i układamy we wrzącej wodzie.

kładzenie klusek
Fot. Anna Zyśk

Krok 5 . Kluski gotujemy przez 3 minuty od wypłynięcia na powierzchnię.

ugotowane kluski
Fot. Anna Zyśk

Krok 6 . Podajemy kluski z ulbionymi dodatkami.

doprawianie klusek
Fot. Anna Zyśk
Nikt nie wierzy gdy mówię, w czym marynuję schabowe. Kotlety są soczyste i delikatne jak nigdy
To najlepsze mięso na krupnik, bije na głowę nawet żeberka. Tak gotowała moja babcia
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy