Zapomnij o kopytkach, te kluski są o niebo lepsze. Żałuję, że tak późno poznałem ten przepis
Oto przepis na niezwykle proste kluski w dość mało popularnym wydaniu. Gotowane kluski drożdżowe to coś między kluskami na parze a dobrze znanymi nam wersjami typu kopytka czy kluski śląskie. Są niezwykle łatwe i szybkie w przygotowaniu, a przy tym pyszne.
Proste kluski drożdżowe
Przepis na kluski drożdżowe przypomina znana vlogerka kulinarna, Anna Zyśk. Zobaczyć, jak Ania gotuje, możemy na jej profilu jedz.pysznie na Instagramie. Kluski w jej wydaniu są pyszne, lekkie i bardzo proste. Sprawdzą się świetnie jako gwiazda talerza z prostą okrasą, lecz także będą doskonałym dodatkiem np. do gulaszu.
Wbrew temu, że są to kluski drożdżowe , nie potrzeba na nie wiele czasu. Wyrastanie może zająć chwilę albo dwie, ale reszta to dosłownie kilka ruchów. Warto przygotować takie kluski choćby dla odmiany, która przecież jest w gotowaniu bardzo ważna.
Kluski kładzione
Kluski takie określić można jako kładzione, ponieważ – podobnie jak np. leniwe – Ania gotuje je w osolonym wrzątku. To kolejny sposób, by uprościć i przyspieszyć przygotowanie takiego obiadu .
Dalsza część tekstu pod filmem
Składniki
- 250 g mąki pszennej
- 5 g cukru
- 15 g drożdży
- 150 ml mleka
- 1 jajko
- sól
Kluski drożdżowe Ani Zyśk
Krok 1 . Drożdże łączymy z ciepłym mlekiem, solą i cukrem.

Krok 2 . Wyrabiamy ciasto do połączenia, będzie niezbyt rzadkie, ale kleiste.

Krok 3 . Ciasto nakrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.

Krok 4 . Łyżką nabieramy porcje ciasta i układamy we wrzącej wodzie.

Krok 5 . Kluski gotujemy przez 3 minuty od wypłynięcia na powierzchnię.

Krok 6 . Podajemy kluski z ulbionymi dodatkami.
